-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Tort kokosowo- limonkowy

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: ciasto wiórki rafaello
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 2 szklanka dodatki
jajo kurze 13 szt. nabiał
cukier puder 800 g dodatki
mak 1 szklanka dodatki
proszek do pieczenia 4 łyżeczka dodatki
wiórki kokosowe 250 g dodatki
płatki migdałowe 120 g dodatki
mleko 1/2 l nabiał
cukier 500 g dodatki
cukier waniliowy 3 opakowanie dodatki
budyń waniliowy 2 opakowanie dodatki
margaryna 1 szt. nabiał
masło śmietankowe 2 łyżka nabiał
olej lub oliwa dowolna 1 łyżka płyny i sosy
cytryna 3 szt. owoce
glukoza 3 łyżeczka dodatki
żelatyna 3 łyżeczka dodatki
mąka ziemniaczana 2 łyżka dodatki

Opis

Najpierw zaczniemy od biszkoptów. Ja upiekłam sobie je dzień wcześniej .
Blat makowy : Białka ( z 7 jaj ) ( potrzebnych nam będzie 5 żółtek - 2 odlewamy do masy ) ubijamy na bardzo sztywno, pod koniec dodając porcjami cukier puder- 200 g , cukier waniliowy - opakowanie. Ubijamy dalej, po czym po chwili dodajemy po 1 żółtku i mieszamy. W oddzielną miskę przesiać mąkę, proszek do pieczenia- 2 łyżeczki płaskie, budyń jeden, wsypać do nich mak , wymieszać suche składniki i dodajemy do masy jajecznej. Smarujemy tortownicę masłem i posypujemy bułką tartą W nagrzanym piekarniku do 180 stopni pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu przecinamy nasz makowy biszkopt na pół.

Biszkopt zwykły :
Oddzielamy żółtka od białek. ( potrzebnych nam będzie 6 białek i 4 żółtka) Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 50g cukru. Żółtka , 4 łyżki letniej wody, 50g cukru, cukier waniliowy -opakowanie- ubijamy na baardzo kremowo.Masa staje się coraz bielsza. Mąkę(80g) mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia- 2 łyżeczki - i budyniem ( opakowanie ) , przesiewamy to wszystko. Na ubite żółtka dodajemy przesianą mąkę,budyń i proszek do pieczenia i na to wykładamy ubitą pianę i lekko w jedną stronę mieszamy na jednolite ciasto. Topimy masło ( 2 łyżki) , studzimy i dodajemy do masy , delikatnie mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut.

Masa Rafaelo:
Do żółtek ( 2 ) dodajemy 5 łyżek cukru cukru, cukier waniliowy i ucieramy mikserem. Dodajemy następnie do żółtek 2 łyżki mąki, budyń i 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem miksujemy Pozostałe mleko zagotowujemy z resztą cukru, dodajemy naszą masę do gotującego się mleka i dokładnie mieszamy aż zgęstnieje budyń. Zmiksować gorący budyń i stopniowo do gorącego budyniu dodajemy 1 margarynę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz migdały. Dokładnie mieszamy

Masa Limonkowa:

OPRÓCZ OLIWY umieszczamy w garnuszku 2 żółtka, 200 g cukry, sok z 3 cytryn, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej. agotowujemy ciągle meiszając. Gotujemy ok 2 minut do nabrania konsystencji budyniu. Na końcu dodać oliwę i znów podgrzewamy ze 2 minuty. Jeśli będą grudki to przez sitko masę wziąć lub mikserem :)

Lukier plastyczny
W gorącej wodzie roztapiamy żelatynę. Dodajemy glukozę i mieszamy. Płyn stopniowo wlewamy do 600 g cukru pudru, mieszamy łyżką a kiedy płyn zacznie wiązać się z cukrem pudrem zaczynamy wyrabiać ręką na gładką masę. Biszkopt nasączamy dowolnym ponczem:) (blat makowy przekroić na 2 części)

Przekładnie:
Blat makowy , masa Rafaelo , blat zwykły , masa Rafaelo , blat makowy , i masa limonko wa na wierzch i na boki . Dowolnie dekorujemy

Dla ilu osób: 12
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 3godz. 30min.
Cana: całej potrawy: 50 PLN

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW