Tort kokosowo- limonkowy
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: 1992kasia, dniaTagi: ciasto wiórki rafaello
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
mąka pszenna | 2 | szklanka | dodatki |
jajo kurze | 13 | szt. | nabiał |
cukier puder | 800 | g | dodatki |
mak | 1 | szklanka | dodatki |
proszek do pieczenia | 4 | łyżeczka | dodatki |
wiórki kokosowe | 250 | g | dodatki |
płatki migdałowe | 120 | g | dodatki |
mleko | 1/2 | l | nabiał |
cukier | 500 | g | dodatki |
cukier waniliowy | 3 | opakowanie | dodatki |
budyń waniliowy | 2 | opakowanie | dodatki |
margaryna | 1 | szt. | nabiał |
masło śmietankowe | 2 | łyżka | nabiał |
olej lub oliwa dowolna | 1 | łyżka | płyny i sosy |
cytryna | 3 | szt. | owoce |
glukoza | 3 | łyżeczka | dodatki |
żelatyna | 3 | łyżeczka | dodatki |
mąka ziemniaczana | 2 | łyżka | dodatki |
Opis
Blat makowy : Białka ( z 7 jaj ) ( potrzebnych nam będzie 5 żółtek - 2 odlewamy do masy ) ubijamy na bardzo sztywno, pod koniec dodając porcjami cukier puder- 200 g , cukier waniliowy - opakowanie. Ubijamy dalej, po czym po chwili dodajemy po 1 żółtku i mieszamy. W oddzielną miskę przesiać mąkę, proszek do pieczenia- 2 łyżeczki płaskie, budyń jeden, wsypać do nich mak , wymieszać suche składniki i dodajemy do masy jajecznej. Smarujemy tortownicę masłem i posypujemy bułką tartą W nagrzanym piekarniku do 180 stopni pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu przecinamy nasz makowy biszkopt na pół.
Biszkopt zwykły :
Oddzielamy żółtka od białek. ( potrzebnych nam będzie 6 białek i 4 żółtka) Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 50g cukru. Żółtka , 4 łyżki letniej wody, 50g cukru, cukier waniliowy -opakowanie- ubijamy na baardzo kremowo.Masa staje się coraz bielsza. Mąkę(80g) mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia- 2 łyżeczki - i budyniem ( opakowanie ) , przesiewamy to wszystko. Na ubite żółtka dodajemy przesianą mąkę,budyń i proszek do pieczenia i na to wykładamy ubitą pianę i lekko w jedną stronę mieszamy na jednolite ciasto. Topimy masło ( 2 łyżki) , studzimy i dodajemy do masy , delikatnie mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut.
Masa Rafaelo:
Do żółtek ( 2 ) dodajemy 5 łyżek cukru cukru, cukier waniliowy i ucieramy mikserem. Dodajemy następnie do żółtek 2 łyżki mąki, budyń i 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem miksujemy Pozostałe mleko zagotowujemy z resztą cukru, dodajemy naszą masę do gotującego się mleka i dokładnie mieszamy aż zgęstnieje budyń. Zmiksować gorący budyń i stopniowo do gorącego budyniu dodajemy 1 margarynę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz migdały. Dokładnie mieszamy
Masa Limonkowa:
OPRÓCZ OLIWY umieszczamy w garnuszku 2 żółtka, 200 g cukry, sok z 3 cytryn, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej. agotowujemy ciągle meiszając. Gotujemy ok 2 minut do nabrania konsystencji budyniu. Na końcu dodać oliwę i znów podgrzewamy ze 2 minuty. Jeśli będą grudki to przez sitko masę wziąć lub mikserem :)
Lukier plastyczny
W gorącej wodzie roztapiamy żelatynę. Dodajemy glukozę i mieszamy. Płyn stopniowo wlewamy do 600 g cukru pudru, mieszamy łyżką a kiedy płyn zacznie wiązać się z cukrem pudrem zaczynamy wyrabiać ręką na gładką masę. Biszkopt nasączamy dowolnym ponczem:) (blat makowy przekroić na 2 części)
Przekładnie:
Blat makowy , masa Rafaelo , blat zwykły , masa Rafaelo , blat makowy , i masa limonko wa na wierzch i na boki . Dowolnie dekorujemy
Dla ilu osób: | 12 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 3godz. 30min. | |
Cana: | całej potrawy: 50 PLN |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy