Tradycyjne polskie gołąbki
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: kolovrotek, dniaTagi: gołąbki polska kuchnia obiad kapusta
Rodzaj dania:dania główne kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
kapusta | 1 | szt. | warzywa |
wieprzowina - mięso mielone | 1/2 | kg | mięsa |
ryż biały | 100 | g | dodatki |
jajo kurze | 1 | szt. | nabiał |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
koncentrat pomidorowy | 200 | ml | płyny i sosy |
sól | do smaku | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
pomidor w puszce kawałki | 200 | g | warzywa |
liść laurowy | 5 | szt. | przyprawy i zioła |
ziele angielskie | 5 | szt. | przyprawy i zioła |
Opis
2. W drugim garnuszku ugotować ryż (może być z torebki), ostudzić.
3. Do dużej miski włożyć mięso mielone wieprzowe, wbić jajko, zetrzeć jedną dużą cebulę (lub dwie mniejsze) na tarce o małych oczkach.
4. Dodać ryż, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
5. W międzyczasie zaglądamy do kapusty. Gdy woda zacznie wrzeć, należy zminimalizować ogień. Zdejmować kolejno zewnętrzne liście, odkładać do ostygnięcia. Należy uważać, bo można się oparzyć. Po ostudzeniu liści skroić z nich grubsze łyka.
6. Na każdy liść kapusty wkładać porcję farszu mięsnego (wielkości niedużego podłużnego kotleta). Zawijać ściśle.
7. Duży garnek z podwójnym dnem (żeby się nie przypalało) wyłożyć najmniejszymi liśćmi, następnie układać warstwami gołąbki.
8. Przekładać warstwy gołąbków pomidorami z puszki (mogą być też świeże pomidory wcześniej sparzone - bez skórki i pokrojone na małe kawałki), koncentratem pomidorowym, wrzucać liść laurowy i ziele angielskie, oprószać pieprzem czarnym mielonym.
9. Po ułożeniu wszystkich gołąbków dopełnić wodą. Wstawić na ogień. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 40 minut, nie można mieszać, bo gołąbki zaczną się rozpadać. Na koniec sos doprawić solą.
9.
Dla ilu osób: | 15 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | trudne do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 1godz. 30min. |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy