-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Udka pieczone glazurowane z warzywami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: kurczak miód majonez
Rodzaj dania:dania główne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kurczak - udko 4 szt. mięsa
marchew 1/2 szt. warzywa
cebula 1 szt. warzywa
por 1 szt. warzywa
seler 1/4 szt. warzywa
majonez 2 łyżka płyny i sosy
miód 2 łyżka dodatki
sos sojowy 3 łyżka płyny i sosy
czosnek 3 ząbek warzywa
sól 1/2 łyżka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 szczypta przyprawy i zioła
olej słonecznikowy 2 łyżka płyny i sosy
musztarda sarepska 4 łyżka płyny i sosy
przyprawa do kurczaka złocista Kamis 1 łyżka przyprawy i zioła
woda 1/3 szklanka płyny i sosy
papryka słodka 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła
papryka ostra 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

Udka dokładnie wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czosnek zmiażdżony w prasce rozetrzeć z łyżeczką soli i wetrzeć w kurczaka.

Składniki marynaty (1 łyżka miodu, sos sojowy, olej, musztarda, przyprawa do kurczaka) wymieszać razem, natrzeć marynatą udka. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić
do lodówki na noc lub minimum na 2-3 godziny.

Cebulę pokroić w kostkę,pora w krążki, marchewkę w talarki, selera "w zapałkę".
Można dodać zieloną nać z selera pokrojoną drobno.
Wymieszać, połączyć z majonezem.
Tak przygotowane warzywa
poukładać dookoła kurczaka.
Kurczaka z wierzchu posmarować połową porcji glazury ( woda, ostra lub słodka papryka 1łyżka miodu) za pomocą pędzelka lub łyżką.

Po godzinie pieczenia, jak skórka z wierzchu będzie przyrumieniona na złoty kolor - kurczaka ostrożnie odwrócić na drugą stronę i posmarować drugą częścią glazury. Pozostałe pół godziny kurczaka pieczemy bez przykrycia aż skórka zrumieni się na złoty kolor.
Piec kurczaka ok. 1godziny

Tak przygotowany kurczak jest aromatyczny i soczysty, dodatkowo mamy pyszny sosik z warzywami.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW