Uszka z grzybami
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: Benka, dniaTagi: mąka suszone grzyby cebula uszka
Rodzaj dania:dania jarskie pierogi potrawy mączne zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
mąka dowolna | 200 | g | dodatki |
żółtko | 1 | szt. | nabiał |
masło | 1 | łyżeczka | nabiał |
grzyby suszone | 1 | garść | warzywa |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
olej lub oliwa dowolna | 1 | łyżka | płyny i sosy |
sól | do smaku | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | do smaku | szczypta | przyprawy i zioła |
Opis
Na patelni podsmażyć drobno posiekana cebulę.
Odcedzone grzyby przekręcić przez maszynkę razem z cebulką. Doprawić solą i pieprzem - jak farsz będzie rzadki można dodać odrobinę bułki tartej.
Z mąki, żółtka, miękkiego masła i letniej wody zagnieść ciasto na pierożki. Rozwałkować i wykrawać kwadraciki, nakładać farsz i złożyć po przekątnej na trójkąty - zlepić i złączyć ze sobą dwa brzegi.
Gotować w posolonym wrzątku.
Dla ilu osób: | 7 | |
Danie dietetyczne: | tak | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy