-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Węgierskie papryki faszerowane

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: papryka faszerowana węgierska Węgry obiad
Rodzaj dania:dania główne mięsa warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: węgierska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
papryka czerwona 3 szt. warzywa
czosnek 2 ząbek warzywa
wieprzowo-wołowe mięso mielone 200 g mięsa
papryka słodka 1 łyżeczka przyprawy i zioła
jajo kurze 1 szt. nabiał
bułka tarta 4 łyżka dodatki
rodzynki 50 g dodatki
orzechy włoskie 50 g dodatki
pomidor 1 szt. warzywa
oliwa z oliwek 3 łyżka płyny i sosy
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieprz ziołowy 1 łyżeczka przyprawy i zioła
ryż biały 0,5 szklanka dodatki
woda 200 ml płyny i sosy
cebula 1 szt. warzywa
bazylia suszona 1 łyżka przyprawy i zioła

Opis

Kuchnia węgierska przez znawców uznawana jest za jedną ze smaczniejszych w Europie Środkowej. Kolorowe papryki w różnych wydaniach to niezastąpione specjały stosowane w codziennym żywieniu się Węgrów. Moja propozycja jest czasochłonna, ale smakuje wyśmienicie. Polecam!

1. Do rondla wlać 200 ml wody, lekko osolić, zagotować, wsypać ryż. Gotować około 10 minut.
2. Papryki umyć, przeciąć na pół, wydrążyć, pozostawiając zielony ogonek.
3. Cebulę i ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.
4. Posiekać wyłuskane orzechy włoskie.
5. Mięso mielone wieprzowo-wołowe wymieszać z papryką mieloną, pieprzem, cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą, orzeszkami i rodzynkami oraz ugotowanym ryżem. Dosolić do smaku.
6. Farsz nakładać do połówek papryki.
7. Przygotować blaszkę (można wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą), wyłożyć papryki i piec około 20 minut w temp. 150 st. C.
8. Umyty pomidor pokroić w grubsze plastry, nałożyć na przypieczone papryki i posypać suszoną bazylią. Piec kolejne 20 minut.
Dla ilu osób: 3
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: trudne do przygotowania
Czas przygotowywania: 1godz. 20min.
Cana: całej potrawy: 24 PLN jednej porcji: 8 PLN
Liczba kalorii: jednej porcji: 400 kcal

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
5 Grudnia 2011r. o 20:25
Polecam każdemu, bardzo pożywne i jakże smaczne danie!!!
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW