-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Warkocz z ciasta francuskiego

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: Warkocz ciasto francuskie
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ciasto francuskie 500 g dodatki
jabłko 1 kg owoce
cukier 6 łyżka dodatki
cukier waniliowy 1 szt. dodatki
rodzynki 50 g dodatki
cynamon mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
orzechy laskowe 0,5 szklanka dodatki
żółtko 1 szt. nabiał

Opis

Farsz: Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym podsmażyć, tak aby się rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Przygotowanie ciasta: Blachę wysmarować margaryną Kasia i posypać bułką tartą. Ciasto rozkładamy najlepiej już na przygotowanej blaszce. Ciasto francuskie przekrawamy na pół. Boki każdego płata nacinamy w paski pod kątem ok. 30 stopni, tak aby można je było zawinąć do środka. Na środku ciasta układamy łyżkę farszu jabłkowego i pleciemy warkocz. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy orzechami laskowymi. Warkocze pieczemy ok. 25 min. w temp. 180C.
Dla ilu osób: 8
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 80min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
19 Grudnia 2011r. o 17:05
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Zachód Słońca - owocowy poncz

    1. Wymieszaj wszystkie soki. 2. Podawaj z pokruszonym zamrożonym sokiem i plasterkiem brzoskwini na krawędzi szklanki.

  • Wigilijny kompot z suszu

    Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...

  • Cytrynówka - nalewka cytrynowa

    4 cytryny sparzyć i obrać cieniutko tylko z żółtej skórki. Następnie skórki zalać spirytusem i odstawić (najlepiej w zamkniętym słoiku) na 24 godziny w zaciemnione miejsce. Po upływie doby przecedzić s...

  • Kompot z czarnych porzeczek Kompot z czarnych porzeczek

    Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Ambasador - napój herbaciany

    1. Herbatę sypiemy do dużego imbryka, dodajemy cukier, zalewamy 0,5 l wrzątku. 2. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy przyprawy, przykrywamy imbryk, parzymy przez 5 minut. 3. Napar cedzimy do dzb...

  • Maślanka truskawkowa

    Truskawki dobrze umyć w letniej wodzie, odszypułkować. Następnie wrzucić do kubka miksującego. Wlać litr maślanki naturalnej (najlepiej odtłuszczonej). Miksować przez 1 minutę. Dosłodzić słodzikiem do smaku. Prz...

  • Mleczny koktajl truskawkowy

    Truskawki umyć, odszypułkować. Wrzucić do kubka miksującego (parę zostawić do dekoracji). Miksować ze słodzikiem i mlekiem przez około minutę. Podawać schłodzone.

  • Imbirowy koktajl z truskawek i bananów

    Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki, wrzucić do kubka miksującego. (jeden banan pozostawić do dekoracji, pokroić w plastry). Truskawki opłukać, odszypułkować, wrzucić do kubka miksującego. Wlać mleko i wsypać...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

  • Napój porzeczkowo-malinowy

    Pyszny napój-kompot z sezonowych owoców nadaje się do obiadu, ale też dla orzeźwienia. Podawać koniecznie schłodzony. 1. Maliny przesypać cukrem pudrem, przykryć ścierką i odstawić na godzinę. 2. Wodę zagotow...

  • Orzeźwiający koktajl malinowy na grila

    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dokładnie miksujemy w blenderze lub mikserem. Przelewamy do szklanek i można udekorować bitą śmietaną lub dodatkową porcją lodów i listkami mięty. Świetne orzeźwienie ...

  • Odżywczy sok marchwiowo-jabłkowy do dań z grilla

    Marchew obieramy i myjemy, Jabłka myjemy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie wkładamy wszystko do sokowirówki. Na koniec, żeby sos nie ściemniał, wyciskamy sok z cytryny. Nie ma nic bardziej orzeźw...

  • Sok wiśniowy z wiśniami

    Najprostszy i najszybszy sposób na zrobienie soku z wiśni. Tak przygotowany sok nadaje się do robienia napojów, a wiśnie można użyć do deserów. Wiśnie umyć, wydrylować - ja używam specjalnej drylownicy -...

  • Malibu

    Idealny na sylwestra;) Wiórki wsypać do 1,5-litrowego słoja, zalać wódką i odstawić na kilka dni (ok.5 dni do tygodnia) żeby alkohol przeszedł kokosem. Alkohol ma być szczelnie zamknięty żeby nie wywietr...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW