Wegetariańskie kotleciki ryżowe
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: sprenzynka, dniaTagi: Obiady Wegetariańskie
Rodzaj dania:dania główne kasza, ryż
Rodzaj kuchni: wegetariańska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
ryż biały | 1 | szklanka | dodatki |
ser żółty dowolny | 1/3 | szklanka | nabiał |
jajo kurze | 1 | szt. | nabiał |
kostka rosołowa warzywna | 1 | szt. | przyprawy i zioła |
sól | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
bułka tarta | 2 | szklanka | dodatki |
olej lub oliwa dowolna | 3 | szklanka | płyny i sosy |
szczypior świeży | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
Opis
Ryż zagotować, a właściwie lekko rozgotować dodając kostkę rosołową. Uwaga, lubi się przypalać.
Po ugotowaniu odcedzić i przynajmniej trochę wystudzić. Do ryżu wrzucić posiekany szczypiorek, starty ser a także wbić jajko, żeby się wszystko siebie trzymało. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe, płaskawe kotlety i, po obtoczeniu w bułce tartej, rzucać na ruszt do zezłocenia.
Najlepiej podawać z sosem pieczeniowym ciemnym z torebki. Ewentualnie pomidorowym lub pieczarkowym.
Dla ilu osób: | 6 | |
Danie dietetyczne: | tak | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 30min. |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy
Danie można podać z:
-
Zachód Słońca - owocowy poncz
1. Wymieszaj wszystkie soki. 2. Podawaj z pokruszonym zamrożonym sokiem i plasterkiem brzoskwini na krawędzi szklanki.
-
Kompot agrestowy
Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...
-
Sok wiśniowy z wiśniami
Najprostszy i najszybszy sposób na zrobienie soku z wiśni. Tak przygotowany sok nadaje się do robienia napojów, a wiśnie można użyć do deserów. Wiśnie umyć, wydrylować - ja używam specjalnej drylownicy -...