-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Wigilijny kompot z suszu

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: napoje kompot susz owoce kompot z suszu wigilia święta Boże Narodzenie
Rodzaj dania:koktajle bezalkoholowe napoje gorące napoje zimne owoce
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
cukier 4 łyżka dodatki
woda mineralna 4 szklanka płyny i sosy
goździki 4 szt. przyprawy i zioła
cynamon - kora 1 szt. przyprawy i zioła
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżeczka dodatki
jabłko suszone 150 g owoce
śliwka suszona 200 g owoce

Opis

Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i przypraw.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.
Cana: całej potrawy: 12 PLN jednej porcji: 3 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 120 kcal jednej porcji: 30 kcal

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
22 Sierpnia 2011r. o 16:55
Idealne na święta ;-) Wystarczy zaciągnąć gotowy kompot owocowym kiślem i mamy zupę owocową ;)
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Sernik bez sera

    1. Przygotować ciasto: 6 żółtek, 1 margaryna, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki proszku zmieszać, posiekać i zagnieść. 2. Ciasto podzielić na dwie części z czego jedną włożyć do zamrażalnika ...

  • Ciasto Styropian

    Ciasto: 3 szklanki mąki ( tortowej) 3/4 szklanki cukru (można 0,5 szklanki) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna) Składniki wymieszać na sypką kruszonkę (duże grudki – rozdrobnić) ...

  • Niebo (ciasto) Niebo

    Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder (0,5 szklanki), żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłus...

  • Placek z owocami

    Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po 1 jajku i obie mąki, na koniec dodać śmietanę. Na ciasto pokłaść dowolne owoce. I piec.

  • Zebra Zebra

    Jaja ubić z cukrem, powoli dodać olej, następnie wodę, mąkę zmieszaną z proszkiem, cukier waniliowy. Ciasto podzielić na 2 równe połowy. Do jednej dodać 3 łyżki kakao i łyżkę mąki do drugiej 3 łyżki ...

  • Szarlotka budyniowo-czekoladowa

    Z podanych składników (cukier puder 150 g, mąka pszenna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżki, masło 150 g, żółtka 2 szt) zarobić ciasto i wyłożyć nim spód i boki blaszki (24x42cm) - blaszkę posmarować tłu...

  • Ciasteczka czekoladowe

    125 g czekolady rozpuść w rondelku, ustawionym na parze. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Masło utrzyj z cukrem na biały krem, stopniowo dodawaj rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, następnie ...

  • Ciasto z porzeczkami

    Porzeczki oczyścić, osączyć. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać, wbić żółtka, zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciastem wylepić spód i boki formy, nakłuć wid...

  • Babka z makiem

    Jaja z cukrem i wodą ubić na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i ostudzoną, roztopioną margarynę. Przelać do formy na babkę i piec w temp.1...

  • Pizza tradycyjna

    Wsypać mąkę i sól do miski. Podgrzać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Połączyć z zawartością miski, dodać całe jajko. Ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnie...

  • Świąteczne śledzie w oleju

    Śledzie wymoczyć w wodzie albo w mleku. kroić na małe kawałki i układać w głębszym naczyniu na zmianę z pokrojoną w plastry cebulą. delikatnie posypać pieprzem, choć nie jest to konieczny warunek. wszy...

  • Jagodowe niebo

    Z podanych składników upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować, połączyć z mąkę i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przygotować galaretkę wg p...

  • Pizza

    Przygotować ciasto drożdżowe, tzn. z drożdży, 2 łyżeczek mąki, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mleka zrobić, rozczyn, a gdy wyrośnie wlać go do miski z mąką wymieszaną z jajami. Ciasto wyrobić, dolewając mleko, r...

  • Trójkolorowe galaretki

    1. Przygotuj 3 różnokolorowe galaretki, np. wiśniową, pomarańczową i agrestową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw każdą galaretkę w chłodne miejsce aż stężeją. 2. Przygotuj gotowy krem waniliowy...

  • Domowa pizza

    Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj z mąką, oliwą i solą. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw. Cebulę zeszklij dodaj pomidory podzielone na ćwiartki. Duś ok. 15 min. Paprykę potnij w cienk...

  • Bihun Goreng

    Do tego dania potrzebować będziemy makaronu ryżowego, który (to tak w formie ciekawostki) przygotowywany jest oryginalnie z mąki ryżowej i wody chociaż zdarza się, że dodawane są też inne składniki, takie jak t...

  • Mini pizza

    1. Przygotować ciasto drożdżowe: mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć p...

  • Pizza taka jak z pizzerii

    Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zasypując je cukrem. Dodajemy 5 łyżek mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość dwukrotnie dodajemy pozostałą mąkę...

  • Naleśnikowy torcik mięsny

    Z 1 szklanka wody 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody mineralnej 1 duże jajko lub 2 małe 1łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli 1 szklanki maki wyrobić ciasto naleśnikowe. jak będzie za rzadkie dodać więcej mą...

  • Omlet z serem pleśniowym

    Jajka roztrzepać w miseczce z solą i pieprzem. Ser pokruszyć na małe kawałeczki i wymieszać z jajkami. Na patelni rozgrzać olej. Wlać masę jajeczną i smażyć aż jajka się zetną na bardzo małym ogniu. Z...

  • szyszki Ryżowe szyszki

    Masło, czekoladę i miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Wafle ryżowe pokruszyć ale w taki sposób, aby ziarenka ryżu były widoczne w całości. Połączyć z czekoladą. Gdy masa przestygnie formować kule. Wstawić do ...

  • Kruche babeczki z kremem maślanym

    Zagniatamy ciasto.Owijamy folią i odkładamy do lodówki na dwie godziny.Następnie cienko wałkujemy i wykrawamy kółka wielkości otworów foremek do babeczek.Foremki smarujemy margaryną i wykładamy kółkami ci...

  • Pleśniak

    Mąkę siekamy z margaryną,proszkiem do pieczenia i żółtkami.Dodajemy pół szklanki cukru.Wyrabiamy kruche ciasto.Dzielimy na 3 części:jedną większą i dwie mniejsze.Do jednej mniejszej wsypujemy kakao i zagn...

  • Serowe oponki

    Ze składników zrobić ciasto, rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać szklanką krążki z dziurką. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. ..

  • Brawnies na grillowe przyjęcie

    Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z masłem. Rondelek z kolei umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, by składniki się rozpuściły- w takiej łaźni wodnej nie przypalą się tak łatwo ...

  • Udka w piwie z grilla

    Piwo łączymy z miodem solą pieprzem i pieprzem cayenne. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy udka i marynujemy ok 1 godz. Dobrze jest zostawić w marynacie nawet na całą noc. Po tym czasie grillujemy na zło...

  • Grillowany ananas w sosie pomarńczowo rumowym z lodami

    Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kawałki. Nacieramy je cukrem brązowym. Grillujemy około 20 minut przekładając co jakiś czas na drugą stronę. W tym czasie przygotowujemy sos. Na ...

  • Ciasto z morelami na szybko

    Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. DO miski przesiej mąkę z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło z...

  • Szybki jabłecznik

    Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę. Skrop wiśniówką i odstaw na 30 min. Ciastem wylep formę żaroodporną (jak na tartę). Spód oprósz cukrem,...

  • Biszkopty morelowe

    Biszkopty z morelami możemy podawać do gorącej kawy lub herbaty. 1. Biszkopty ułożyć na dużej tacy stroną wypukłą na dół. Każde ciasteczko polewać małą łyżeczką wody wymieszanej z cukrem oraz odrobi...

  • Ciasto z musem owocowym - idealne dla dzieciaków

    Do miski wsypać mąkę pszenną. Następnie dodać masło, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu śmietankowego. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką kruche ciasto. Włożyć na okoł...

  • kolorowe ciasto Kolorowe ciasto

    Z pierwszych sześciu składników zrobić ciasto. Podzielić na tyle części ile chcemy kolorów,ale podstawa są trzy. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel a do trzeciej budyń. Formę do babek natłuścić i...

  • Ciasto dyniowe na deser grillowy

    Nagrzać piekarnik (180°) Zetrzeć dynie na tarce. Białka ubić na piane. Żółtka ubić z miodem, dodać sok i skórkę cytrynowa (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy/migdały, make, proszek, dobrze...

  • Tort twarożkowy

    Mąkę, Kasię, cukier, sól, żółtko i mleko zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i na 30 minut włóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Równo okrój...

  • Napoleonki bez pieczenia

    Mleko(4 szklanki) zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym oraz kostką margaryny. Pozostałą szklankę mleka wymieszaj z budyniem, mąką i żółtkami. Tak przygotowany budyń wlej do gotującego się mleka. Cał...

  • szybka babka

    białka miksujemy, gdy będą już sztywne dodajemy żółtka i cukier, następnie dodajemy na przemian olej,mąkę dosypując także łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę przelać do formy i piec około 40 - 50 mi...

  • Lody domowe

    Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą misk...

  • Ciastka owsiane z cynamonem

    Produkty sypkie wymieszaj i odstaw. W misce ubij masło,cukier i białka. Porcjami dodawaj sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Kładź porcje ciasta na nieposmarowana blachę. Piecz w temperaturze 180 st...

  • Smażone parówki w panierce

    Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)

  • Pierś z kurzaka z serem Pierś z kurzaka z serem

    Mięso oczyść, podziel na 4 kotlety i każdym natnij kieszeń. Natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W każdą kieszeń włóż po kawałku sera i zepnij wykałac...

  • Banany grillowane z czekoladą

    Każdego banana nacinamy wzdłuż, wkładamy do każdego po 3 kostki czekolady. Banany skrapiamy wewnątrz sokiem z cytryny. Następnie układamy na folii aluminiowej na rozgrzanym ruszcie i grillujmy, aż skór...

  • faworki Faworki

    Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki (ciast...

  • murzynek Murzynek

    Margarynę, mleko, cukier, kakao wrzucić do garnka i rozpuścić.Odlać pół szklanki na polewę. Pozostałą ilość ostudzić.Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek i żółtka. Białka ubić i dodać do reszty ciasta. Prz...

  • Pączki z budyniem

    W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia(mniej więcej tak aby podwoiło objętość. Dodajemy mąki, resztę cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sól ora...

  • Lwie paszcze.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto i wykrawać w nim krążki szklanką. Jabłka obrać i p...

  • Churros - ciastka smażone na głębokim oleju.

    Ciasto przygotować poprzedniego dnia. Zagotować wodę z margaryną. Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Tro...

  • Rogaliki z powidłami

    Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do l...

  • Muffinki czekoladowo- bananowe

    Banany rozgnieść widelcem w misce. W drugim naczyniu połączyć ze sobą pozostałe składniki (można zmiksować- będzie szybciej, ale na końcu ciasto robi się twarde i mikser może mieć kłopot). W zależności od u...

  • Kokoski

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać . W osobnej misce wymieszać kokos z jogurtem i aromatem waniliowym. Dodać ubite białka i dobrze wymieszać. Masa powinna być dość...

  • Czekoladowiec

    1.Czekoladę,mleko,masło,kakao i cukier podgrzewamy w rondelku aż składniki się połączą i studzimy. 2. Do przestudzonej masy dodajemy jajko. 3. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. 4...

  • Bułeczki drożdżowe koperty

    Mleko podgrzewamy, drożdże rozdrabniamy w odrobinie ciepłego mleka. Margarynę roztapiamy. Składniki przekładamy do miski. Ciasto wyrabiamy rękami do momentu, aż zacznie dobrze odchodzić od miski. Pozostaw...

  • Tort kakaowy z puszystą masą

    Ubić jaja z cukrem na puszystą masę o konsystencji zbliżonej do majonezu. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, dodać 2 łyżki wody oraz 2 łyżki kakao...

  • Keks biszkoptowy

    Żółtka utrzeć z cukrem. W trakcie ucierania dodawać stopniowo ocet. Z białek ubić sztywną pianę. Wyłożyć ją na żółtka na przemian z bakaliami. Całość przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej...

  • Szybkie ciasteczka

    Każde ciasteczko smarujemy dżemem morelowym. Następnie wyciskamy trochę bitej śmietany a na sam wierzch kładziemy przekrojonego na pół orzecha w czekoladzie. Świetny sposób na fantazyjne ciacha gdy wpadn...

  • Świąteczne ślimaczki cynamonowe

    Cukier wsypujemy na suchą patelnię i dodajemy cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Ciasto rozwijamy i smarujemy wierzch karmelem, tak, żeby go jeszcze trochę zostało...

  • Rożki obfitości z waniliowym wnętrzem

    Ciasto francuskie tniemy na paski i nawijamy na metalowe lub sylikonowe rurki. Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kryształkami cukru. Pieczemy na złoty kolor. Gotujemy dwa budynie na dw...

  • Bożonarodzeniowy makowiec

    Zagotować mleko z laską wanilii i makiem ok 1godz. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masło spienić mikserem dodać cukier. kiedy masło będzie już utarte dodawać na przemian wystudzone mleko z maki...

  • Pyszne czekoladowe ciacho z białą pierzynką

    Z mąki, pól kostki masła i pół szklanki cukru wyrobić kruche ciasto. Wylepić nim formę do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i upiec na złoty kolor. w rondelku zagotować pół szklanki wody dodać czekoladę i re...

  • Przekładaniec

    Budyń ugotować na mleku wg. przepisu. W blaszce keksowej ułoży biszkopty, następnie wylać na nie letni budyń. Ułożyć herbatniki i posmarować masą krówką. Na wierzch ułożyć warstwę biszkoptów. Wstawić do lodówki...

  • Makaron z pieczarkami, serem i cebulą

    Kroimy 2 średnie cebule i podsmażamy je. Dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut aż wszystko zmięknie. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy i z powrotem kładziemy na ogień. Wsypujemy s...

  • Świąteczne kokosowe pyszności

    Masło stopić i dodać do niego miód i kokos oraz cukier i mąkę. Wymieszać na gładką masę. Formować okrągłe ciasteczka i układać na brytfance. Łyżkę miodu, orzeszki ziemne rodzynki i cynamon wymieszać razem i...

  • Tort rumowo- cynamonowy

    CIASTO; Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, dobrze mieszamy. Dodajemy powoli olej ciągle ucierając. Na koniec dodajemy kakao, cynamon i dokładnie miesza...

  • Warkocz z ciasta francuskiego

    Farsz: Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym podsmażyć, tak aby się rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Przygotowanie ciasta: Blachę wysmarować margaryną ...

  • Pączki

    Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nak...

  • Czekoladowe pierniczki

    Mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól wymieszać. W garnuszku umieścić masło, miód, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do przes...

  • Waniliowe rudolfy

    Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto aż będzie tworzyło gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość...

  • Ciastka anyżowe

    Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać skórkę cytrynową i dalej ubijać. Do masy jajecznej przesiać mąkę i zagnieść ciasto (najpierw mieszamy łyżką). Ciasto ma być dość twarde. Ciasto wałkujemy p...

  • Szybkie pączki serowe

    Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z serkami waniliowymi. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając połączyć pianę z utartymi...

  • Makówki

    Gotowy mak z puszki wymieszać z rodzynkami, drobno pokrojonymi, suszonymi morelami, skórką pomarańczową i 3 łyżkami miodu. ( Można też dodać migdały, figi i orzechy włoskie w zależności od tego kto co ...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW