-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Zupa cebulowa z grzankami z serem

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: cebula zupa
Rodzaj dania:warzywa zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
cebula 3 szt. warzywa
olej lub oliwa dowolna 2 łyżka płyny i sosy
ziele angielskie 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła
liść laurowy 1 szt. przyprawy i zioła
bulion 1,5 l płyny i sosy
zioła prowansalskie 1 łyżeczka przyprawy i zioła
chleb pszenny 6 kromka dodatki
ser żółty dowolny 120 g nabiał
masło 2 łyżka nabiał

Opis

Cebule obieram, kroję w cienkie półplasterki i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Podsmażoną cebulę przekładam do garnka i zalewam ją gorącym rosołem. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, zioła i gotuję całość pod przykryciem ok. 20 minut, aż cebulka zmięknie. W tym czasie przygotowuję grzanki. Kromki chleba smaruję cienko masłem i posypuję startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Gotową zupę rozlewam do miseczek lub kokilek, nad każdą zupą kładę kromkę z serem i wstawiam na chwilę do mikrofalówki albo do piekarnika tak aby ser na grzance się roztopił. Podaję zaraz po przygotowaniu.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW