-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1
Tropikalna sałatka z krewetkami
Tagi: sałatka krewetki owoce lato
Rodzaj dania: owoce ryby. owoce morza sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: śródziemnomorska
1. Obrać i oczyścić świeże krewetki, trzymać je w lodówce do czasu gotowania. 2. Umyj dokładnie wszystkie owoce. 3. Z miąższu arbuza i mango (po obraniu) powycinać kostki 2x2 cm. 4. Pokroić w kostkę ananas (zamiast świeżego ananasa można zastosować ten z puszki - należy go dobrze odsączyć z zalewy). 5. Nektarynę pokroić w cienkie półplastry. 6. Melon przekroić na pół. Ostrym nożem odciąć w połówkach dno, aby otrzymać melonowe "naczynie" (nie dokrajając do miąższu), wydrążyć, pozbawić gniazda nasienne...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Faszerowane baryłki z cukinii
Tagi: cukinia warzywa obiad
Rodzaj dania: dania główne przekąski ryby. owoce morza warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: śródziemnomorska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. 2 średnie cukinie wyszorować. Pokroić na kawałki wysokości około 5 cm. Następnie wydrążyć część nasienną za pomocą łyżeczki (pozostawić około 0,5 cm od krawędzi, nie przebijać na wylot. 2. Łosoś wędzony (z tacki) bardzo drobno pokroić. 3. Do miski wyłożyć serek śmietankowy, śmietanę, łososia, kapary, sól, łyżeczkę świeżo startego imbiru. Dokładnie wymieszać. 4. Baryłki z cukinii wyłożyć na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia. 5. Pomidorki cherry pokroić na połówki. 6. Każdą baryłkę f...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tartaletki ze śliwkami
Tagi: tartaletki kruche ciasto śliwki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: śródziemnomorska
Składniki na 8 foremek o średnicy 11cm. Ciasto: - 150g mąki - 1 żółtko - 50g masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru pudru - ok. 2 łyżek śmietany Nadzienie: - 400g śliwek - 50g masła - 2 łyżki cukru - 1 żółtko Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem oraz żółtkiem. Dodać śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 mint. Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie blaszk...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Muffiny czekoladowe z wiśniami
Tagi: muffiny czekolada wiśnie
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: śródziemnomorska
Z wymienionych składników upieczemy 12 muffinów. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać. Wlać wodę, jogurt, oliwę oraz ekstrakt z wanili. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką. Papilotki do muffinów napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W środek nałożyć 1 lub 2 wydrylowane wiśnie i przykryć resztą masy, na wierzch ułożyć do połówce wiśni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 25 minut. ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Orzeźwiająca herbata z pomarańczami
Tagi: herbata pomarańcze mięta
Rodzaj dania: napoje zimne
Rodzaj kuchni: śródziemnomorska
Zaparzamy w kubku mocną, czarną herbatę, słodzimy do smaku. Przelewamy schłodzoną herbatę do litrowego dzbanka napełnionego wodą. Pomarańcz kroimy na plastry, następnie na ćwiartki, dodajemy listki świeżej mięty oraz kostki lodu. Mieszamy i mamy gotowy, pyszny orzeźwiający napój, idealny na upalne dni :)
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Łosoś po prowansalsku
Tagi: łosoś prowansja
Rodzaj dania: ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: śródziemnomorska
Filety umyć pokropić sokiem z cytryny obtoczyc w rozmąconym jaju i w mące, dodać sól, pieprz. Oliwę rozgrzać w brytfannie, opiec filety na złoty kolor i wyjąc. W brytfannie podamażyc pokrajaną w kostkę cebulę i drobno pokrojone pomidory, przyprawić solą i sokiem czosnkowym. Polac tym sosem rybę.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Wędzona ryba w galarecie z burakami
Tagi: ryba buraki ryba w galarecie
Rodzaj dania: ryby, owoce morza
Rodzaj kuchni: śródziemnomorska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Małe buraczki obrać, ugotować na parze, ostudzić i pokroić w plastry. Z ryby zdjąć skórę, zanurzyć w gorącym bulionie i macerować 10 min. Rybę wyjąć, odcedzić wywar, dodać do niego sok z 1 limonki i parę gałązek koperku. Marynować 10 min, wyjąć koperek, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić na 15 minut. Wywar gotować, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, odstawić. Pozostałe limonki obrać ze skórki i białych błonek, pokroić w grube plastry, polać dwukrotnie gorącą wodą (zblanszować), osączyć. Z cuk...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Krewetki
Tagi: chorwaja Krewetki owoce morza
Rodzaj dania: ryby, owoce morza
Rodzaj kuchni: śródziemnomorska
:)
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW