-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1
Kurczak w cieście naleśnikowym
Tagi: kurczak kurczak w cieście naleśnikowe ciasto naleśnikowe
Rodzaj dania: dania główne mięsa przekąski
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: drób
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotowujemy ciasto: do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę i zioła prowansalskie i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy kurczaka w cieście: w garnku rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i wrzucamy ostrożnie na gorący olej. Smażymy je na wolnym ogniu na złoto z obu stron. Wykładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Po...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kimchi Chigae
Tagi: kimchi kapusta pekińska pekinka zupa tofu mięso szczypior mirin
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: baranina cielęcina drób wege wieprzowina wołowina
Do przygotowania tego dania będziecie potrzebowali koreańskiej kapusty kimchi, na którą przepis umieściłem już wcześniej. Sposób przygotowania: Zagotujcie rosołek (dowolność w wyborze rodzaju - ja zawsze robię wieprzowy) w garnku po czym dodajcie do niego kimchi. Duście pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajcie mięso z rosołku, pokrojone w małe kostki tofu, pora (pokrojony ukośnie w plastry) i 2-3 jajka do garnka (jajka po prostu wbijcie i pozwólcie aby ugotowały się w wodzie). Go...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Plecing Kangkung
Tagi: szpinak szalotka chilli krewetki limonka
Rodzaj dania: dania główne ryby, owoce morza
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Przygotowanie: W moździerzu (lub ew. za pomocą blendera) ugnieść na pastę szalotki (lub 3 ząbki czosnku i 1/2 cebuli), papryczki, sól i 3 łyżeczki lekko podsmażonej pasty z krewetek. Dodać 3 łyżki oleju oraz sok z limonek. Szpinak gotować przez 5 minut we wrzącej wodzie. Następnie osuszyć i tak przygotowany podawać wymieszany z pastą lub oddzielnie. Na wierzch, tak jak to widać na zdjęciu, można ewentualnie dodać odrobinę prażonych orzechów. Szybko i smacznie. Smacznego!..
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Perkadel Jagung
Tagi: perkadel krewetki kukurydza pasta
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Przygotowanie: • Wymieszać razem mąkę, jajka, pastę krewetkową, pastę kukurydzianą (1/2 kukurydzy z puszki zetrzeć w moździerzu), resztę kukurydzy, 1 selera, czosnek (4 ząbki), papryczki chilli i szczypiorek - oba drobno poszatkowane. Ma powstać swoista papka. • Podgrzać olej na patelni. • Gdy jest już dostatecznie gorący łyżeczką wybrać trochę przygotowanej pasty i położyć na patelni. Uformować w kulkę. • Kulki smażyć na niskim ogniu. • Gdy staną się złocisto brązowe zdjąć z patelni ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kimchi
Tagi: kapusta pekińska chilli czosnek imbir sos rybny
Rodzaj dania: przekąski
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: wege
Przygotowanie: 1. Przekroić kapusty na pół a następnie połówki naciąć u nasady. 2. Każdy fragment kapusty przemyć pod bieżącą wodą, wycisnąć. Następnie, delikatnie oddzielając każdy liść posypywać go obficie solą (im bliżej środka kapusty tym więcej soli, na końcach liści mniej). Tak przygotowane fragmenty kapusty odłożyć w misce na 2 godziny. 3. Po upływie tego czasu odwrócić wszystkie kapusty na drugą stronę i odłożyć na kolejne 2 godziny. 4. Po 2 godzinach dokładnie przemyć kapusty ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bubur Ayam
Tagi: kurczak ryż zupa cebula szczypior por
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: drób
Przygotowanie: 1. Doprawić kurczaka solą i zostawić tak na jakiś czas, wedle upodobań. Zagotować wodę w garnku i wrzucić kurczaka. Gotować na wolnym ogniu. Ugotowanego kurczaka wyjąć z garnka a rosołek zachować na później. 2. Kurczaka podzielić i usmażyć aż skórka ładnie się zarumieni. Następnie oddzielić mięso od kości i drobno pokroić. 3. Umyć ryż i ugotować w 1 litrze wody do momentu aż stanie się delikatny. Następnie dodać rosołek i gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. D...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bihun Goreng
Tagi: makaron ryżowy krewetki cebula czosnek indonezja pekinka
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Do tego dania potrzebować będziemy makaronu ryżowego, który (to tak w formie ciekawostki) przygotowywany jest oryginalnie z mąki ryżowej i wody chociaż zdarza się, że dodawane są też inne składniki, takie jak tapioka lub skrobia kukurydziana, w celu zwiększenia przezroczystości czy elastyczności makaronu. W Azji południowo-wschodniej, czyli tam gdzie jest najbardziej popularny, dostępny jest w formie świeżego makaronu, mrożonego, suszonego a także w różnych kształtach czy o różnej grubości. Do p...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bakwan Kayanya
Tagi: soja mung cebula szczypiorek chilli krewetki ciasto w cieście
Rodzaj dania: ryby, owoce morza
Rodzaj kuchni: azjatycka
Przygotowanie: Wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia, jajkiem i wodą aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Następnie dodać sól i paprykę, wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta wrzucić resztę odpowiednio przygotowanych składników (kiełki przecięte w pół, cebula w kostkę, szczypiorek i chilli dokładnie poszatkowane) i raz jeszcze wymieszać wszystko razem. Podgrzać olej w patelni (najlepszy jest niewielki WOK aby oszczędzić na oleju ;)). W rozgrzanym oleju zanurzyć czerpak do zupy ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ayam Penyet
Tagi: kurczak trawa cytrynowa mleko kokosowe limonka
Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna mięsa
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: drób
Ayam Penyet to specjalnie przyrządzony smażony kurczak z dodatkiem wyjątkowego, Indonezyjskiego sosu Sambal. Danie to należy do jednych z najbardziej popularnych, szczególnie we wschodniej części wyspy Java i podawane jest przeważnie w przyulicznych straganach. Przygotowanie: 1. Zetrzeć lub zmiksować na papkę wszystkie składniki na pastę (4 ząbki czosnku, łyżeczka świeżej poszatkowanej kolendry, 2 łyżeczki soli) 2. Ugotować kurczaka dodając do wody przygotowaną wcześniej pastę, mleko kokosowe, ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Baranina duszona z bakłażanami
Tagi: baranina bakłażany
Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna mięsa warzywa
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: baranina
Bakłażany umyć, osuszyć, poodcinać końce, pokroić w plastry, posolić, odstawić na pół godziny. Mięso umyć, pokroić na kawałki. Czosnek i cebule obrać, posiekać. Pomidory umyć, pokroić na kawałki. Bakłażany osuszyć na bibule. Olej i masło rozgrzać na patelni, plastry bakłażanów obsmażyć z obu stron na rumiano. Wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierze. Mięso obsmażyć na tym samym tłuszczu, przełożyć do rondla. Cebule i czosnek podsmażyć na złoto, razem z pomidorami dodać do mięsa. Przyprawić solą...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW