Wieprzowina z kiełkami na chiński sposób |
|
||
Tagi: wieprzowina schab kiełki ryż Rodzaj dania: dania główne kasza, ryż mięsa Rodzaj kuchni: chińska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
1. Schab wieprzowy umyć, pokroić w plastry, a następnie w paski. 2. Na patelni (najlepiej głębokiej lub woku) rozgrzać olej sezamowy, wrzucić paski schabu, dodać sos sojowy, gotować około 5 minut na dużym ogniu, dość często mieszając mięso aby zasmażyło się z każdej strony. 3. Kolejno dodać włoszczyznę pokrojoną w paski (może być również mrożona), smażyć wszystko 5 minut. 4. Dodać kiełki fasoli mung oraz kiełki stir fry (mieszanka różnych kiełków: soczewicy, zielonej, soczewicy brązowej, fasoli ... | |||
|
|||
Makaron po chińsku |
![]() |
||
Tagi: makaron Chiny chiński Rodzaj dania: dania główne makarony Rodzaj kuchni: chińska Rodzaj mięsa: drób |
|||
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, pierś kurczak kroimy w kostkę, kurczaka obtaczamy w przyprawie, kostkę bulionu rozpuszczamy w szklance wody, paprykę i pora kroimy w plasterki. Kurczaka, kukurydzę, paprykę i pora wrzucamy wszystko na patelnie podsmażamy wszystko ok 5 minut na 2 Łyżkach oleju następnie odsuwamy to wszystko na jedną stronę i na drugą wkładamy makaron dodajemy do tego jako i wszystko razem mieszamy zalewamy to wszystko bulionem smażymy to wszystko razem jeszcze ok 4/5 minut n... | |||
|
|||
Sałatka Cioci Mung |
![]() |
||
Tagi: sałatka kiełki ciecierzyca Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: chińska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Cieciorkę odcedzamy z zalewy, paprykę po wydrążeniu kroimy w kostkę, kiełki fasoli mung (jeśli są w zalewie) również odcedzamy. Wszystkie warzywa mieszamy razem. 2. Z pozostałych składników przygotowujemy sos. 3. Doprawiamy do smaku solą. | |||
|
|||
Kurczak po chińsku |
![]() |
||
Tagi: Kurczak po chińsku Rodzaj dania: mięsa Rodzaj kuchni: chińska Rodzaj mięsa: drób |
|||
1) Filety myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Zalewamy wódką i 2 łyżkami wody. Dodajemy mąkę, maggi, cukier, imbir, pieprz, ostrą paprykę i sól. Mieszamy, odstawiamy na godzinę. Paprykę kroimy w paski. 2) Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę siekamy. Razem dusimy na oliwie. Odkładamy. 3) Na tej samej oliwie na dużym ogniu smażymy mięso. Dodajemy pieczarki z cebulą oraz paprykę. Smażymy. Dodajemy sos przygotowany według przepisu na opakowaniu. Mieszamy. | |||
|
|||
Kurczak z orzechami nerkowca |
![]() |
||
Tagi: kurczak orzechy orzechy nerkowca chiński Rodzaj dania: dania główne Rodzaj kuchni: chińska Rodzaj mięsa: drób |
|||
Kurczak z orzechami nerkowca jest tradycyjną i popularną potrawą kantońską (Chiny). Danie przyrządza się metodą "stir-fry" (mieszaj i smaż) - czyli smażąc na niewielkiej ilości oliwy, w woku (można zastąpić patelnią) ciągle mieszając. Warzywa tak przyrządzone praktycznie nie tracą witamin. 1. Filety kurczaka pokroić w paski. W misce wymieszać jajko z mąką ziemniaczaną, sosem sojowym i sherry (jeśli nie masz sherry to trudno). Wrzucić do miski pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszać z powstałą masą.... | |||
|