Carpaccio z buraka z fetą |
![]() |
||
Tagi: carpaccio burak Rodzaj dania: dania jarskie przekąski sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wege |
|||
1. Buraki najlepiej upiec, niby można ugotować, ale podczas pieczenia zyskują ciekawszego, słodkawego aromatu. Wystarczy je zawinąć w folię aluminiową i piec 60 minut w 180-200 C. Potem ostudzić i obrać. 2. Pokroić na cienkie plastry, ewentualnie zetrzeć na plastry na odpowiedniej tarce. 3. Rukolę umyć, odsączyć, ułożyć na półmisku. 4. Rozłożyć plastry buraka. 5. Fetę pokruszyć albo pokroić w kostkę, wyłożyć na półmisek. 6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni (bez dodatku oliwy), po ostudzeniu... | |||
|
|||
Zapiekana ryba ze szpinakiem |
![]() |
||
Tagi: Zapiekana ryba ze szpinakiem rybam jajko bazylia szpinak Rodzaj dania: ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: europejska |
|||
W naczyniu żaroodpornym układamy filety doprawione solą. Na filety nakładamy szpinak zmieszany z rozdrobnionym czosnkiem, jajkiem i bazylią. Wszystko posypujemy serem. Pieczemy od 25 do 30minut w temperaturze około 200 stopni. | |||
|
|||
Surówka z rukoli, jabłka i marchwii |
![]() |
||
Tagi: surówka sałatka marchew rukola jabłko Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Rukolę opłukać i osuszyć. Marchew (2 średnie) i jabłka (2 średnie) obrać. Jabłka pokroić w kawałeczki (po wydrążeniu), marchew zetrzeć na drobnej tarce. Składniki wymieszać. Sos przygotować mieszając oliwę, ocet jabłkowy z przyprawami. Podawać lekko schłodzoną bezpośrednio po zrobieniu. | |||
|
|||
Parówki zapiekane z serem |
![]() |
||
Tagi: parówki Rodzaj dania: przekąski Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: drób |
|||
1.Parówki kroimy w plastry. 2.Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. 3.Ser ścieramy na tarce. 4.Obieramy pomidory,czosnek i kroimy. 5.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy do smaku. 6.Całość posypujemy startym serem. 7.Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. | |||
|
|||
Krakers |
![]() |
||
Tagi: Krakers krówka śmietana jajka mąka Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Odlewamy 1,5 szklanki mleka. Łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem i roztrzepujemy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Jak się zagotuje dolewamy mleko z mąką i jajkiem. Mieszamy żeby się nie przypaliło. Po ostudzeniu ucieramy z 1 kostką masła. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i dodajemy do śmietany. Studzimy. Układamy warstwami : Krakersy, masę budyniową, krakersy, mleko krówka, krakersy, ubitą śmietanę z żelatyną. Na koniec sypiemy płatkami migdałowym... | |||
|
|||
Pijany Izydor |
![]() |
||
Tagi: Pijany Izydor ciasto deser masło jajka cukier Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka Rodzaj kuchni: europejska |
|||
MASA ORZECHOWA: 20 dkg orzechów mielonych zalać 1/2 szklanki wódki, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i cukier waniliowy (15 - 20 minut). MASA KAKAOWA: 3 jajka z 15 dkg cukru ubić na parze - ostudzić, dodać 15 dkg margaryn + 3 łyżki kakao. Utrzeć składniki mikserem - dodać na końcu pianę. 30 minut po upieczeniu ciasto posmarować powidłem śliwkowym. | |||
|
|||
Babeczki z bakaliami |
![]() |
||
Tagi: Babeczki mąka migdały bakalie orzechy włoskie rodzynki jogurt naturalny Rodzaj dania: desery Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Mąkę, cukier puder, sodę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Olej połączyć z jogurtem naturalnym. Połączyć wszystko. Dodać bakalie. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. | |||
|
|||
Rolada z galaretką |
![]() |
||
Tagi: Rolada z galaretką galaretka cukier jajka żółtko białko Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody. Studzimy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze około 200oC do zarumienienia. Studzimy. Wlewamy galaretkę do ciasta i zawijamy. Chłodzimy w lodówce. | |||
|
|||
Słodka rozkosz |
![]() |
||
Tagi: Słodka rozkosz galaretka czekolada bita śmietana Rodzaj dania: desery Rodzaj kuchni: europejska |
|||
W 500 ml wody rozpuszczamy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy ją w kostkę i wrzucamy do pucharka. Dodajemy owoce i ubitą śmietanę. Górę posypujemy startą czekoladą. Jeśli ktoś ma większe pucharki, deser można układać warstwami. | |||
|
|||
Sałatka gyros |
![]() |
||
Tagi: Sałatka gyros kukurydza pierś z kurczaka Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać przyprawę Gyros i wymieszać. Ostudzić. Mięso ułożyć na spodzie talerza i dodać pokrojoną cebulę, kapustę, paprykę, pieczarki, ogórki, kukurydzę i majonez. Wymieszać. Można ozdobić plasterkami kiwi. | |||
|