-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12
Tarta kokosowa z karmelizowanym ananasem
Tagi: kruche ciasto karmelizowany ananas tarta orzechy włoskie wiórki kokosowe
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: francuska
Z mąki, margaryny (100g), jajka (1 szt.) i cukru pudru zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim formę na tarte o średnicy 26 cm. Odstawić do lodówki. Margarynę (1/2 kostki) utrzeć z jajkami (2 szt.), dodać wiórki, cukier (1/2 szklanki) i starte lub posiekany orzechy. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. Wodę z cukrem (1/2 szklanki) zagotować, dodać obranego i pokrojonego ananasa i gotować na niewielkim ogniu aż płyn odparuje. Doprawić mieszanką przyp...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tartinki z ananasem i bezą
Tagi: tartinki ciasto kruche beza kokosowa ananas karmelizowany
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: francuska
Z mąki, margaryny, cukru pudru (2 łyżki) i żółtek zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim 4-6 foremek do tartinek. Odstawić do lodówki. Wodę z cukrem zagotować, dodać obranego i pokrojonego ananasa i gotować na niewielkim ogniu aż płyn odparuje. Wystudzić. Ciasto kruche podpiec na jasnozłoty kolor. Około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Do każdej tartinki nałożyć po 3-4 łyżki ananasa. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem (4 łyżki). Wymieszać delikatnie z mąką, octem i wiórka...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Spaghetti domowe
Tagi: spaghetti makaron
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: francuska
Rodzaj mięsa: drób
Makaron do spaghetti gotujemy w wodzie ok 15 minut (do wody dodajemy odrobinę soli lub kostkę rosołową i 1 łyżki oleju), mięso mielone podsmażamy na patelni dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy to wszystko smażymy razem ok 10/15 minut na średnim ogniu co róż mieszając, ser najlepiej kupić w kostce aby go zetrzeć lub też można kupić już straty. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i nakładamy na talerze, następnie polewamy naszym sosem razem z mięsem i na samą górę posypujemy serem. Ps...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pyszne czekoladowe ciacho z białą pierzynką
Tagi: czekolada desery ciasta
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: francuska
Z mąki, pól kostki masła i pół szklanki cukru wyrobić kruche ciasto. Wylepić nim formę do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i upiec na złoty kolor. w rondelku zagotować pół szklanki wody dodać czekoladę i resztę masła. Trzymać na małym ogniu aż się rozpuści wszystko na gładką masę. Oddzielone żółtka dodać do masy czekoladowej i wymieszać cały czas trzymając nad ogniem (ok.2-3 min). W 1/4 szklanki wody rozpuścić żelatynę i dodać do masy czekoladowej. Całość schłodzić. Z białek i szczypty soli ubić pianę na szt...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Rogaliki z powidłami
Tagi: rogaliki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: francuska
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło. Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa cebulowa
Tagi: zupa rozgrzewająca cebula
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: francuska
Kostkę rosołową rozpuścić w 500 ml. wody, zagotować. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Włożyć do garnka z bulionem i chwilę pogotować. Doprawić do smaku solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser pokroić w grubą kostkę. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na grzanki . Na talerz wkładać porcję sera i garnek, zalać gorącą zupą i posypać ziołami.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zielone camembert'owe kulki
Tagi: ser camembert kulki serowe przekąska
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski
Rodzaj kuchni: francuska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Ser camembert rozcieram widelcem, podgrzewam z masłem na wolnym ogniu, do momentu roztopienia i scalenia się skłądników (masło nie może zacząć wrzeć). 2. Następnie dosypuję paprykę słodką i szczypiorek. 3. Masę wkładam do lodówki, po wystudzeniu formuję kulki (ręce można zwilżyć wodą). 4. Na koniec obtaczam kulki serowe w posiekanej natce. Kulki camembertowe można podawać z pieczywem, wyśmienicie smakują jako przekąska do wina lub zimnego piwa :-)
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Rożki serowe z ciasta francuskiego
Tagi: ciacha
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka desery przekąski
Rodzaj kuchni: francuska
Rodzaj mięsa: inne
Ser rozetrzeć w miseczce z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Ciasto francuskie rozwinąć. Jeśli trzeba rozwałkować na prostokąt. Moje miało już taki kształt. Pokroić na kwadraty. Na środku każdego kwadratu położyć porcję masy serowej. Składać na trójkąty lub kwadraty. Dokładnie skleić brzegi. Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać białym cukrem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec 20-25 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po upiec...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pyszne rogaliki na szybko
Tagi: ciasteczka rogaliki
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka desery przekąski
Rodzaj kuchni: francuska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Drożdże, trochę mleka i cukier zmieszać i zrobić rozczyn. Margarynę roztopić i razem ze wszystkimi składnikami wymieszać na gładkie ciasto (dodajemy 2 całe jajka i 2 żółtka). Niech podwoi swoją objętość. Rozwałkowywać małe kółka i wykrawać z niego małe trójkąciki. Nadziewać dowolnym nadzieniem. Zlepiać rogaliki. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bezy
Tagi: bezy
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: francuska
Białko z cukrem ubić na sztywno. Blachę wyłożyć papierem, powyciskać szprycą małe beziki i wstawić do rozgrzanego do 130 stopni pieca i tak przy uchylonym piecu suszyć przez 1 godz. Potem piec wyłączyć i zostawić tak na całą noc. Jeżeli ktoś lubi bezy w środku lejące, to niech piecze je 30 min. Jeżeli ktoś lubi słodkości to bardzo polecam. Acha i jeszcze jedno nie radzę dawać mniej cukru bo podczas zdejmowania z blach rozpadną się. Ja chciałam zrobić bezy mniej słodkie i tak właśnie postąpiłam lecz n...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW