-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345678...11
Tarta budyniowa z jabłkiem i bananem
Tagi: budyń tarta jabłka banan
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery owoce
Rodzaj kuchni: fusion
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i dokładnie siekamy (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę (lub jogurt) i wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem. Zawartość miseczki dodajemy do mąki, dosypujemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. W tym czasie gotujemy budyń w nieco mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml) i odstawiamy by przestygł. Jabłka ob...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pierś kurczaka ze śliwką w boczku
Tagi: kurczak boczek
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: drób
Pierś z kurczaka myję, osuszam i oczyszczam z błonek. Wzdłuż każdego filetu nożem robię kieszeń, w którą wkładam po 4 suszone śliwki. Mięso oprószam zewnątrz mieloną słodką papryką, czosnkiem, pieprzem, ziołami (po odrobinę każdego) i delikatnie solą (bowiem boczek jest słony). Następnie każdą pierś, na całej długości, owijam ściśle kilkoma cienkimi plasterkami wędzonego boczku przeplatając na zmianę paseczki. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą, układam w nim owinięte w boczek filety z kurczaka....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jabłka faszerowane pęczakiem
Tagi: jabłka kasza
Rodzaj dania: kasza, ryż przekąski
Rodzaj kuchni: fusion
Jabłka myję, dokładnie osuszam a wierzchy ścinam. Łyżeczką wydrążam gniazda nasienne. Kaszę pęczak gotuję w lekko posolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Ogórka i połowę jabłka obieram i kroję w niewielką kostkę. Do ugotowanej kaszy pęczak wlewam gorący bulion, dodaję do smaku miód, drobno posiekany czosnek, roztłuczone ziarno kardamonu. Całość gotuję w garnuszku przez kilka minut. Na koniec dodaję pokrojonego w kosteczkę zielonego ogórka z jabłkiem, mieszam dokładnie i zdejmuję z o...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bagietka faszerowana tuńczykową pastą
Tagi: bagietki tuńczyk
Rodzaj dania: przekąski
Rodzaj kuchni: fusion
Bagietkę kroję w poprzek na trzy części, aby łatwiej się wydrążało miąższ. Następnie ostrym, długim nożem robię otwór w środku każdej części i wydrążam bagietkę tak aby utworzył się pierścień. Przygotowuję nadzienie: Tuńczyka osączam z zalewy, dodaję do niego serek oraz majonez, dokładnie rozcieram wszystko łyżką. Papryki i ogórki kroję w kostkę, a cebulkę obieram i drobno siekam, dodaję do pasty tuńczykowej. Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną pastą napełniam w...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Śliwka w czekoladzie z marcepanem
Tagi: śliwki suszone deser
Rodzaj dania: desery
Rodzaj kuchni: fusion
Śliwki suszone umieszczam w miseczce i zalewam je wódką. Odstawiam na 1-2 godziny pod przykryciem, aż śliwki "wypiją" alkohol. W międzyczasie z masy marcepanowej lepię niewielkie kuleczki wielkości większej pestki i odkładam na papier do pieczenia. Gdy śliwki będą już nasączone alkoholem (przy okazji także zmiękną), nadziewam je kuleczkami marcepanowymi. W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Do miseczki wrzucam połamaną na kostki gorzką czekoladę i umieszczam miseczkę nad garnkiem z parującą (gotu...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Wesołe (pijane) galaretki
Tagi: impreza galaretki
Rodzaj dania: desery
Rodzaj kuchni: fusion
Każdą z galaretek rozpuszczam w osobnej misce w 1 szklance gorącej wody (biorę połowę ilości wody podanej na opakowaniu). Dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek w galaretce i odstawiam do ostudzenia. Kiedy galaretki będą zimne, ale wciąż płynne (nie mogą stężeć), wlewam do każdej po 100 ml czystej wódki i dokładnie mieszam. Za pomocą łyżki przelewam galaretki do silikonowych foremek na lód i wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie wyjmuję galaretki z foremek, układam na talerz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Aromatyczny kuskus z przyprawami
Tagi: kasza kuskus
Rodzaj dania: kasza, ryż
Rodzaj kuchni: fusion
Kaszę kuskus mieszam ze wszystkimi składnikami i zalewam gorącą wodą prosto z czajnika, tak aby woda sięgała na około 1,5 centymetra powyżej kuskusu. Naczynie z kaszą przykrywam talerzykiem i pozostawiam na około 5 minut, aż cały płyn wsiąknie. Następnie zdejmuję talerzyk, mieszam kuskus widelcem i łączę z przyprawami. Kaszę dekoruję natką kolendry i półplastrami pomarańczy. Kuskus podaję zaraz po przygotowaniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kawa toffi
Tagi: kawa napoje
Rodzaj dania: napoje gorące
Rodzaj kuchni: fusion
Do szklanki wsypuję 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zalewam ją 200 ml gorącej ale nie wrzącej wody, mieszam. W małym garnuszku podgrzewam masę krówkową z małą ilością mleka, mieszam co jakiś czas). Do szklanki z kawą wlewam ok. 2 łyżki krówkowej masy. Na wierzch wykładam ubitą śmietankę. Całość dekoruję pozostałym sosem krówkowym. Kawę od razu podaję. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jabłka w fartuszkach
Tagi: jabłka ciasto
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery owoce
Rodzaj kuchni: fusion
Najpierw należy przygotować kruche ciasto: Schłodzoną margarynę posiekać z przesianą mąką, zarobić z jajkiem, żółtkiem, śmietaną, cukrem pudrem i szczyptą soli na kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Włożyć na minimum 2 godziny lub na całą noc do lodówki do schłodzenia. Jabłka obrać ze skórki, ściąć wierzch na 1/3 wysokości jabłka, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Miseczki jabłkowe napełnić konfiturą różaną lub mieszanką przygotowaną z rodzynek, posiekanych orz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciasto Architekta
Tagi: ciasto biszkopt krem
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery owoce
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Masy budyniowo-maślana: Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy budyń i odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką (aby nie zrobił się kożuch). Margarynę ucieramy na biały puch i porcjami dodajemy zimny budyń nie przerywając ucierania. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i kilka kropli aromatu rumowego, a do drugiej sok z cytryny. Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy. Masa serowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy małymi porcjami do...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW