-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1
Przystawka ogórkowa
Tagi: przystawka ogórek czosnek
Rodzaj dania: przekąski
Rodzaj kuchni: grecka
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Umyty ogórek utrzeć na tarce. Jogurt, przetarty czosnek , sól , pieprz i posiekany koperek wymieszać . Dodać przetarty ogórek , przykryć i wstawić do lodówki . Przed podaniem polać octem winnym
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kostki twarogowe z oliwkami
Tagi: biały twaróg oliwki czosnek ser oliwa aromat
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna przekąski
Rodzaj kuchni: grecka
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
*Oliwki pokroić na połówki. *Bazylię opłukać, obrać same listki i pokroić drobno. *Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. *Oliwę wymieszać z czosnkiem, przyprawami, bazylią i oliwkami. *Ser pokroić na kawałki. Przełożyć do naczynia. *Zalać pokrojone kawałki twarogu oliwą z przyprawami i ziołami. Aromatyczny twaróg jest najlepszy do spożycia jako przystawka na następny dzień po przyrządzeniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ogórki z oliwkami i czosnkiem
Tagi: ogórek oliwki czosnek tzatziki
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: grecka
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Ogórek dokładnie umyć, nie obierać ze skóry, pokroić w półplasterki. 2. Oliwki czarne pokroić w plastry. 3. Ząbki czosnku obrać ze skórki, drobno pokroić. 4. Jogurt grecki wymieszać z przyprawą tzatziki, pieprzem i wymieszać z warzywami.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ryba po grecku
Tagi: ryba marchew
Rodzaj dania: ryby. owoce morza warzywa
Rodzaj kuchni: grecka
Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów, smazymy cebulkę na lekko zł...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sos tzatziki do grillowanych warzyw
Tagi: sos ogórek grill
Rodzaj dania: dania jarskie sosy
Rodzaj kuchni: grecka
Rodzaj mięsa: wege
Ogórek umyć i zetrzeć na grubej tarce. Posolić i odstawić na 5-10 min. Po tym czasie odcisnąć i do ogórka dodać pozostałe składniki i przyprawy - czosnek przecisną przez praskę, koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać. Sos jest idealny do warzyw z grilla.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Mizeria - Tzatziki
Tagi: mizeria tzatziki surówka czosnek ogórki
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: grecka
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Tzatziki to typowy grecki ogórkowo-czosnkowy sos, podawany do pieczonych mięs i wędlin. Moja propozycja nawiązuje do polskiej mizerii. -ogórki umyć, nie obierać, pokroić w grubsze plastry -obrane ząbki czosnku przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać -wymieszać pieprz, sól i suszoną pietruszkę, utrzeć przyprawy razem z posiekanym czosnkiem, dodać 4 duże łyżki gęstego jogurtu greckiego, odstawić na 15-20 minut -ogórki wyłożyć do salaterki, polać sosem, przed podaniem wymieszać...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bakłażanowa musaka
Tagi: obiad
Rodzaj dania: dania główne zapiekanki
Rodzaj kuchni: grecka
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Bakłażany myjemy i kroimy w plastry wzdłuż. Solimy je z obu stron, układamy na sicie i obciążamy talerzem. Zostawiamy na pół godziny, by puściły goryczkę. Na patelni przysmażamy na złoto cebulę pokrojoną w plasterki, dodajemy mięso i dalej podsmażamy. Jeśli mięso okazało się za tłuste odlewamy tłuszcz. Dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w plastry, zgnieciony ząbek czosnku, zioła i przyprawy. Podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut. Odlewamy wodę z bakłażanów, plastry opłukujemy pod wodą, os...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sałatka grecka z fetą
Tagi: sałatka grecka feta
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki, surówki warzywa
Rodzaj kuchni: grecka
szczypiorek drobno siekamy, sałatę lodową rwiemy na kawałki (proszę pamiętać aby jej nie kroić sałata lodowa podczas krojenia robi się gorzka), pomidory myjemy (ja osobiście jeszcze je obieram ze skórki - aby to zrobić wystarczy pomidora włożyć do przegotowanej ciepłej wody) Kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w zależności od wielkości można je przekroić na połówki, ser feta kroimy na ładne cienkie plasterki (aby takie wychodziły należy nóż moczyć w ciepłej wodzie) gotowe składniki układamy w szkl...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW