Krewetki z awokado |
![]() |
||
Tagi: Sałatka doskonała Rodzaj dania: ryby. owoce morza sałatki. surówki Rodzaj kuchni: japońska |
|||
DRESSING : Dwie łyżki majonezu wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.Dodać łyżeczkę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Owoc awokado obrać ze skórki,przekroić na pół,wyjąć pestkę, miąższ pokroić na drobne kawałki,włożyć do salaterki i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny,aby nie zmienił koloru. Krewetki mrożone oblać wrzątkiem i postawić na ręcznik papierowy by odsączyć je z wody,na rozgrzaną patelnie wrzucić na chwile krewetki i mieszać aż zrumieniają. Do awokado doda... | |||
|
|||
Zapiekanka ryżowo-serowa |
![]() |
||
Tagi: zapiekanka ryż ser Rodzaj dania: dania główne dania ziemniaczane kasza, ryż przekąski warzywa zapiekanki Rodzaj kuchni: japońska |
|||
Ugotować ryż w posłodzonej wodzie. Jabłka pokroić w kostkę, rodzynki i żurawinę na mniejsze części. Żółtko utarłam z budyniem, cynamonem, twarogiem i cukrem waniliowym. Białka ubiłam na pianę. Ciepły ryż połączyłam szybko z masą serową, wymieszałam i dodałam pianę z białek. Całość delikatnie wymieszałam, przełożyłam do naczynia do zapiekania, posypałam otrębami (fajna skórka się robi). Piekłam ok. 50 min w 200 stopniach C- czas bywa różny, ale trzeba po prostu pilnować by nie spalić. Zapiekanka jest ... | |||
|
|||
Schab po japońsku |
![]() |
||
Tagi: mięso schab Japonia schab po japońsku Rodzaj dania: dania główne mięsa Rodzaj kuchni: japońska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Mięso lekko zmrożone, pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do zalewy przygotowanej z sosu sojowego, cukru, imbiru, wódki i marynować przez 30 minut. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso razem z zalewą do chwili jej odparowania. Podawać z ryżem na sypko lub makaronem sojowym. | |||
|