Kurczak w zielonym curry |
|
||
Tagi: kurczak curry obiad Rodzaj dania: dania główne mięsa Rodzaj kuchni: tajska Rodzaj mięsa: drób |
|||
Kulinarna wycieczka to Tajlandii. Ostrości tej potrawie niewątpliwie dodają papryczki piri. Jeśli nie przepadacie za piekielną kuchnią - wystarczy ją pominąć. 1. Dokładnie opłukać filety kurczaka w zimnej wodzie, pokroić na paski. 2. Do głębokiej patelni wlać olej sezamowy (2 łyżki), rozgrzać, wrzucić 3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, przesmażyć przez minutę. 3. Następnie dodać pokrojonego kurczaka, pokrojoną również w paski zieloną paprykę (wcześniej umytą i wydrążoną z gniazda nasiennego i... | |||
|
|||
Łagodny indyk curry w mleku kokosowym z migdałami |
![]() |
||
Tagi: indyk mleko kokosowe migdały curry Rodzaj dania: dania główne mięsa Rodzaj kuchni: tajska Rodzaj mięsa: drób |
|||
Łagodny i delikatny indyk w sosie curry znany jako sztandarowa potrawa restauracji tajskich czy indyjskich. Wspaniałego smaku i aromatu całości dodaje mleko kokosowe, trawa cytrynowa i migdały. Danie szybkie i proste do przygotowania - ale jakie pyszne! Mięso z indyka można zastąpić filetem z kurczaka - smakuje równie dobrze. 1. Źdźbła suszonej trawy cytrynowej pociąć nożyczkami na 1 cm paseczki. 2 łyżki trawy zalać w szklance wrzątkiem (pół szklanki) i odstawić na 30 minut. 2. Filet z indyka dokładn... | |||
|