Caprese |
|
||
Tagi: pomidormozzarella Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: włoska |
|||
Pomidor i ser mozzarella kroimy w plastry.Oliwę i ocet balsamiczny mieszamy razem z przyprawą.Na półmisku układamy na przemian pomidor i ser.Polewamy sosem i dekorujemy świeżymi listkami bazyli.Smacznego | |||
|
|||
Pizza Choinka |
![]() |
||
Tagi: pizzachoinkaser Rodzaj dania: fast-food Rodzaj kuchni: włoska |
|||
Drożdże,cukier,łyżka mąki i odrobina wody mieszamy .Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wystartowały. Do automatu do chleba wlewamy ciepłą wodę,olej,sól,mąkę i przyprawę do pizzy.Na końcu rozczyn z drożdży.Nastawiamy program 9.Gdy maszyna wyrobi ciasto i ciasto podwoi swą objętość wykładamy na matę silikonową.Wałkujemy,kształtując choinkę układamy na matę do pieczenia .Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym pędzelkiem .Układamy salami szpinak i oliwki.Wkładamy na 15 minut do ... | |||
|
|||
Lasagne |
![]() |
||
Tagi: Lasagne Rodzaj dania: dania główne Rodzaj kuchni: włoska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Farsz : Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy mieszając. Dodajemy pokrojoną bazylię przyprawę włoską, sól i pieprz - do smaku. Na końcu dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy - mieszamy. Z 2 minuty smażymy. Makaron : Specjalne płaty makaronu do lasagne wrzucamy na 4 minuty do garnka z gotującą się wodą. W naczyniu żaroodpornym układamy kilka warstw makaronu, mięsa i startego sera żółtego na przemian. Ważne żeby ostatnią - górną warstwę ... | |||
|
|||
Tiramisu |
|
||
Tagi: tiramisu ciasto słodkości deser Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery Rodzaj kuchni: włoska |
|||
1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. 2. Twaróg wymieszać dokładnie z mascarpone i cukrem. Porcjami dodawać ubitą śmietanę, ostrożnie wymieszać. 3. Spód płaskiego podłużnego talerza wyłożyć połową biszkoptów (najlepsze do tego przepisu są biszkopty podłużne). 4. Zimną kawę espresso wymieszać z likierem kawowym. 5. Połową przygotowanej mieszanki nasączyć obficie biszkopty. 6. Rozsmarować na nich połowę masy śmietanowo-serowej. 7. Przykryć pozostałymi biszkoptami i ponownie rozsmarować po... | |||
|
|||
Spaghetti Carbonara |
|
||
Tagi: spaghetti carbonara Włochy boczek Rodzaj dania: dania główne makarony Rodzaj kuchni: włoska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
1. Boczek pozbawić twardej skóry, pokroić w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim boczek około 5 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 3 minuty. 2. Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie (0,5 łyżeczki soli) z dodatkiem 2 łyżek oleju według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, przełożyć do smażonego boczku, dobrze wymieszać. 3. Sery zetrzeć na tarce, na drobne wiórki. Wymi... | |||
|
|||
Lodowe tiramisu 5-minutowe |
![]() |
||
Tagi: lody tiramisu kawa deser Rodzaj dania: desery Rodzaj kuchni: włoska |
|||
Lody wyjąć z zamrażarki, mascarpone wyjąć z lodówki. Zaparzyć i posłodzić kawę, odstawić do przestygnięcia, dodać likier. W dużej misce ubić schłodzoną śmietanę z cukrem. Oddzielnie wymieszać serek mascarpone, następnie wymieszać z ubitą śmietaną. Dodać krem czekoladowo-orzechowy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Połowę biszkoptów dokładnie namoczyć w kawie, przepołowić i ułożyć na dnie naczyń. Przykryć biszkopty miękkimi, lekko rozpływającymi się lodami, następnie masą z mascarpone i powt... | |||
|
|||
Tort Tiramisu |
![]() |
||
Tagi: tort tiramisu deser Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka Rodzaj kuchni: włoska |
|||
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (3/4 szklanki), dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować papierem, wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego pa... | |||
|
|||
Tagliatelle z atramentem kałamarnicy w sosie tuńczykowym z serem lazurem i suszonymi pomidorami |
|
||
Tagi: makaron tagliatelle atrament kałamarnica tuńczyk pomidor suszony lazur ser Rodzaj dania: dania główne makarony Rodzaj kuchni: włoska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Na patelnię wrzucić pokrojone na drobne części suszone pomidory z oliwy, można dolać 5 łyżek oliwy. 2. Pokroić ser lazur niebieski w kostkę (lub inny ser pleśniowy - może być np. rokpol) i wrzucić na patelnię. 3. Dodać 100 ml śmietany 18%. 4. Włączyć ogień i podgrzewać na wolnym płomieniu około 5 minut. 5. Po upływie 5 minut odcedzić tuńczyka z puszek z zalewy, nie rozdrabniać, dołożyć do patelni, lekko wymieszać. Zagotować. 6. Dodać odcedzone kapary. Wymieszać. 7. Gotując na lekkim ogniu dodać... | |||
|
|||
Wegetariańska zupa serowa z porem i papryką |
|
||
Tagi: zupa ser serowa papryka wegetariańskie wege bez mięsa Rodzaj dania: dania jarskie zupy Rodzaj kuchni: włoska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Do dużego garnka wlać wodę, wstawić na ogień, zagotować. 2. Umyć warzywa, por pozbawić wierzchnich liści, paprykę pozbawić gniazda nasiennego. 3. Por pokroić w plasterki (0,5 cm), paprykę w paski. Warzywa wrzucić do garnka, gotować pod przykryciem około 25 minut na niewielkim ogniu. 4. Do garnka wrzucić kostkę warzywną rosołową i łyżkę pieprzu kolorowego ziarnistego i 1 łyżkę czarnego mielonego pieprzu. Podgotować 5 minut. 5. Serki topione (4 kostki po 100 g) oraz camembert pokroić na drobni... | |||
|
|||
Łososiowe penne z żurawiną |
![]() |
||
Tagi: penne makaron łosoś żurawina ryba Rodzaj dania: dania główne makarony ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: włoska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Myjemy i oczyszczamy dobrze łososia z ości i skóry. Kroimy na małe porcje. 2. W dużej patelni lub woku roztapiamy masło, łyżkę oliwy i rozgnieciony ząbek czosnku. 3. Gdy masło całkowicie się roztopi i skwierczy, wkładamy do patelni kawałki łososia, przewracamy delikatnie po chwili. 4. Kiedy łosoś zacznie zmieniać kolor, dolewamy białe wino i żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. 5. W osobnym garnuszku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie wedł... | |||
|