-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345...5
Caprese
Tagi: pomidormozzarella
Rodzaj dania: sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: włoska
Pomidor i ser mozzarella kroimy w plastry.Oliwę i ocet balsamiczny mieszamy razem z przyprawą.Na półmisku układamy na przemian pomidor i ser.Polewamy sosem i dekorujemy świeżymi listkami bazyli.Smacznego
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pizza Choinka
Tagi: pizzachoinkaser
Rodzaj dania: fast-food
Rodzaj kuchni: włoska
Drożdże,cukier,łyżka mąki i odrobina wody mieszamy .Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wystartowały. Do automatu do chleba wlewamy ciepłą wodę,olej,sól,mąkę i przyprawę do pizzy.Na końcu rozczyn z drożdży.Nastawiamy program 9.Gdy maszyna wyrobi ciasto i ciasto podwoi swą objętość wykładamy na matę silikonową.Wałkujemy,kształtując choinkę układamy na matę do pieczenia .Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym pędzelkiem .Układamy salami szpinak i oliwki.Wkładamy na 15 minut do ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Lasagne
Tagi: Lasagne
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Farsz : Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy mieszając. Dodajemy pokrojoną bazylię przyprawę włoską, sól i pieprz - do smaku. Na końcu dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy - mieszamy. Z 2 minuty smażymy. Makaron : Specjalne płaty makaronu do lasagne wrzucamy na 4 minuty do garnka z gotującą się wodą. W naczyniu żaroodpornym układamy kilka warstw makaronu, mięsa i startego sera żółtego na przemian. Ważne żeby ostatnią - górną warstwę ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tiramisu
Tagi: tiramisu ciasto słodkości deser
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: włoska
1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. 2. Twaróg wymieszać dokładnie z mascarpone i cukrem. Porcjami dodawać ubitą śmietanę, ostrożnie wymieszać. 3. Spód płaskiego podłużnego talerza wyłożyć połową biszkoptów (najlepsze do tego przepisu są biszkopty podłużne). 4. Zimną kawę espresso wymieszać z likierem kawowym. 5. Połową przygotowanej mieszanki nasączyć obficie biszkopty. 6. Rozsmarować na nich połowę masy śmietanowo-serowej. 7. Przykryć pozostałymi biszkoptami i ponownie rozsmarować po...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Spaghetti Carbonara
Tagi: spaghetti carbonara Włochy boczek
Rodzaj dania: dania główne makarony
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
1. Boczek pozbawić twardej skóry, pokroić w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim boczek około 5 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 3 minuty. 2. Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie (0,5 łyżeczki soli) z dodatkiem 2 łyżek oleju według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, przełożyć do smażonego boczku, dobrze wymieszać. 3. Sery zetrzeć na tarce, na drobne wiórki. Wymi...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Lodowe tiramisu 5-minutowe
Tagi: lody tiramisu kawa deser
Rodzaj dania: desery
Rodzaj kuchni: włoska
Lody wyjąć z zamrażarki, mascarpone wyjąć z lodówki. Zaparzyć i posłodzić kawę, odstawić do przestygnięcia, dodać likier. W dużej misce ubić schłodzoną śmietanę z cukrem. Oddzielnie wymieszać serek mascarpone, następnie wymieszać z ubitą śmietaną. Dodać krem czekoladowo-orzechowy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Połowę biszkoptów dokładnie namoczyć w kawie, przepołowić i ułożyć na dnie naczyń. Przykryć biszkopty miękkimi, lekko rozpływającymi się lodami, następnie masą z mascarpone i powt...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tort Tiramisu
Tagi: tort tiramisu deser
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: włoska
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (3/4 szklanki), dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować papierem, wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego pa...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tagliatelle z atramentem kałamarnicy w sosie tuńczykowym z serem lazurem i suszonymi pomidorami
Tagi: makaron tagliatelle atrament kałamarnica tuńczyk pomidor suszony lazur ser
Rodzaj dania: dania główne makarony
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. Na patelnię wrzucić pokrojone na drobne części suszone pomidory z oliwy, można dolać 5 łyżek oliwy. 2. Pokroić ser lazur niebieski w kostkę (lub inny ser pleśniowy - może być np. rokpol) i wrzucić na patelnię. 3. Dodać 100 ml śmietany 18%. 4. Włączyć ogień i podgrzewać na wolnym płomieniu około 5 minut. 5. Po upływie 5 minut odcedzić tuńczyka z puszek z zalewy, nie rozdrabniać, dołożyć do patelni, lekko wymieszać. Zagotować. 6. Dodać odcedzone kapary. Wymieszać. 7. Gotując na lekkim ogniu dodać...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Wegetariańska zupa serowa z porem i papryką
Tagi: zupa ser serowa papryka wegetariańskie wege bez mięsa
Rodzaj dania: dania jarskie zupy
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Do dużego garnka wlać wodę, wstawić na ogień, zagotować. 2. Umyć warzywa, por pozbawić wierzchnich liści, paprykę pozbawić gniazda nasiennego. 3. Por pokroić w plasterki (0,5 cm), paprykę w paski. Warzywa wrzucić do garnka, gotować pod przykryciem około 25 minut na niewielkim ogniu. 4. Do garnka wrzucić kostkę warzywną rosołową i łyżkę pieprzu kolorowego ziarnistego i 1 łyżkę czarnego mielonego pieprzu. Podgotować 5 minut. 5. Serki topione (4 kostki po 100 g) oraz camembert pokroić na drobni...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Łososiowe penne z żurawiną
Tagi: penne makaron łosoś żurawina ryba
Rodzaj dania: dania główne makarony ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. Myjemy i oczyszczamy dobrze łososia z ości i skóry. Kroimy na małe porcje. 2. W dużej patelni lub woku roztapiamy masło, łyżkę oliwy i rozgnieciony ząbek czosnku. 3. Gdy masło całkowicie się roztopi i skwierczy, wkładamy do patelni kawałki łososia, przewracamy delikatnie po chwili. 4. Kiedy łosoś zacznie zmieniać kolor, dolewamy białe wino i żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. 5. W osobnym garnuszku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie wedł...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW