Koktajl jarmużowy |
![]() |
||
Tagi: Koktajl jarmużowy Rodzaj dania: koktajle bezalkoholowe Rodzaj kuchni: wegetariańska |
|||
Jarmuż umyć i wyciąć twarde elementy z liści. Gruszkę i banana obrać i pokroić. Wszystko wrzucić do blendera, wlać sok pomarańczowy i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Najlepiej smakuje schłodzony. | |||
|
|||
Pieczony chleb |
![]() |
||
Tagi: Pieczony chleb Rodzaj dania: przekąski Rodzaj kuchni: wegetariańska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne |
|||
Na rozgrzany olej kładziemy uprzednio przekrojoną kromką chleba. Gdy się zarumieni zdejmujemy na talerz i smarujemy zarumienioną część czosnkiem po czym dodajemy plasterek sera. Następnie ponownie wkładamy na patelnię i pieczemy drugą stronę chleba. W czasie pieczenia drugiej strony ser ładnie się rozpłynie. Życzę smacznego | |||
|
|||
Wegetariańskie kotleciki ryżowe |
![]() |
||
Tagi: Obiady Wegetariańskie Rodzaj dania: dania główne kasza, ryż Rodzaj kuchni: wegetariańska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne |
|||
Ryż zagotować, a właściwie lekko rozgotować dodając kostkę rosołową. Uwaga, lubi się przypalać. Po ugotowaniu odcedzić i przynajmniej trochę wystudzić. Do ryżu wrzucić posiekany szczypiorek, starty ser a także wbić jajko, żeby się wszystko siebie trzymało. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe, płaskawe kotlety i, po obtoczeniu w bułce tartej, rzucać na ruszt do zezłocenia. Najlepiej podawać z sosem pieczeniowym ciemnym z torebki. Ewentualnie pomidorowym lub pieczarkowym... | |||
|
|||
Wesołe galaretki |
![]() |
||
Tagi: Wesołe galaretki Rodzaj dania: alkohole desery Rodzaj kuchni: wegetariańska |
|||
Galaretki przygotowujemy prawie według przepisu, tylko z tą różnicą że dajemy o połowę mniej wody, czyli 250 ml na paczkę. Każdy kolor i smak oczywiście w innym naczyniu. Gdy już mamy przygotowane galaretki odstawiamy je do ostygnięcia, ale nie stężenia. Kiedy już się schłodzą dodajemy 100 - 150 ml dowolnego alkoholu w zależności jakie mają być "wesołe" nasze galaretki, mieszamy i odstawiamy do lodówki aby stężały. Dobrze by było aby alkohol pasował do smaku galaretki np: galaretka jabłkowa z żubr... | |||
|
|||
Pasztet z kabaczka |
![]() |
||
Tagi: wegetariańskie przysmaki pasztet kabaczek Rodzaj dania: dania jarskie warzywa Rodzaj kuchni: wegetariańska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Potrzebne Ci są: 4 szklanki (200ml) startego kabaczka, 2 szklanki bułki tartej 1 cebula - wcześniej pokrojona w kostkę i podsmażona daje lepszy efekt, 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wszystko razem łączysz: na początku startą cukinię, dodajesz bułkę tartą (gdy ciasto będzie wydawało się zbyt miękkie, możesz dodać więcej), podsmażoną w kostkę cebulkę i wyciśnięte ząbki czosnku, później żółtka jaj i na koniec ubitą pianę z białek. Wszystko razem mieszasz, wysypujesz na podłużną bla... | |||
|
|||
Wiosenny makaron z papryką i salami |
![]() |
||
Tagi: obiady szybkie papryka salami. Rodzaj dania: dania główne makarony warzywa Rodzaj kuchni: wegetariańska Rodzaj mięsa: wege |
|||
Makaron ugotować al dente. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Salami pokroić w małe ćwiartki, wrzucić do warzyw i lekko podsmażyć. Dodać makaron i lekko jeszcze podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku | |||
|
|||
Placuchy "Proziaki" |
![]() |
||
Tagi: proziaki placki przekąska dieta wegateriańska Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna pieczywo Rodzaj kuchni: wegetariańska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Wsypać mąkę do dużej miski, dodać rozbełtane jajka, kwaśne mleko, sodę i sól. Wyrabiać ciasto rękami lub łyżką. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. Odrywać po kawałku rozwałkować i wkładać na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Proziaki można piec bezpośrednio na płycie kuchennej lub nad ogniskiem - również na nawijając kawałki ciasta na patyk i piec bezpośrednio nad ogniem. | |||
|
|||
samo zdrowie! |
![]() |
||
Tagi: sałatki surówki Rodzaj dania: sałatki, surówki Rodzaj kuchni: wegetariańska |
|||
po prostu: kroimy kapustę. paprykę w kostkę. kukurydzę i tuńczyka wrzucamy, i zalewamy wszystko sosem winegret. tuńczyk jest opcjonalny - jesli ktoś nie lubi, to sałatka bez niego także jest pyszna. dla smakoszy oliwek polecam wrzucić kilkanaście dla urozmaicenia smaku. smacznego! | |||
|
|||
Makaronowe "Co nieco" |
![]() |
||
Tagi: zapiekanka makaron Rodzaj dania: dania jarskie makarony zapiekanki Rodzaj kuchni: wegetariańska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne |
|||
makaron ugotować al dente. pieczarki poddusić na patelni. ze śmietany i jajka zrobić sos i doprawić solą i pieprzem. opcjonalnie można dodać też inne zioła. ugotowany makaron, podduszone pieczarki i kukurydze z puszki układać warstwami w naczyniu do zapiekania. zalać sosem i na wierzchu ułożyć sporo sera żółtego - starkowanego albo w plasterkach. całość zapiekać ok pół godzinki w piekarniku. | |||
|
|||
Makaron z brokułami |
![]() |
||
Tagi: makaron brokuły sos czosnkowy pomidor Rodzaj dania: dania jarskie makarony Rodzaj kuchni: wegetariańska |
|||
Do garnka z gotującą się i lekko osoloną wodą dodajemy makaron świderki(najlepiej pół opakowania). Gotujemy (najlepiej) al dente, na niezbyt dużym ogniu. W zależności od makaronu jakieś 8 min. Do drugiego garnka (z gotującą się i lekko osoloną wodą) dodajemy umyte, bez łodygi i liści, pokrojone w większe kawałki brokuły. Gotujemy je do póki nie będą miękkie. Podobnie jak makaron ok. 8 min. na niedużym ogniu. Uwaga! należy sprawdzać ich stan,gdyż mogą się rozgotować. W międzyczasie przygotujemy sos. D... | |||
|