-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1
Rosół z kury
Tagi: rosół z kury
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Śląsk Opolski
Rodzaj mięsa: drób
Kurę sprawić, opalić nad gazem w celu usunięcia resztek upierzenia, dokładnie umyć i zalać gorącą wodą. Osolić, dodać szczyptę cukru i zagotować na silnym ogniu, zbierając szumowiny. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 min., po czym dodać do zupy uprzednio umyte, oczyszczone, opłukane warzywa oraz przyprawy i kontynuować gotowanie przez ok. 1 godz. Wyjąć kurę, rosół rozlać na talerze, posypać zieleniną i podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem, albo francuskimi kluseczkami. R...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Makowiec drożdżowy
Tagi: makowiec drożdżowy
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Śląsk Opolski
Mąkę przesiać do miski i pozostawić w ciepłym miejscu. Z drożdży przygotować rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki oraz 1/4 szklanki letniego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem, a tłuszcz roztopić. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę letniego mleka i ciasto dobrze wyrobić. Na końcu dodać stopiony letni tłuszcz. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie, a na przekroju pojawią się pęcherzyki. Wyrobione ciasto pozostawić w cie...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sałatka jarzynowa
Tagi: sałatka jarzynowa
Rodzaj dania: sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Śląsk Opolski
Włoszczyznę obrać, umyć, ugotować (lub zużyć pozostałą z gotowania wywaru warzywnego), odcedzić i wszystkie jej składniki drobno pokroić. Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ogórki, ugotowane jaja i obrane jabłka również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z zielonym groszkiem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku i całość połączyć z majonezem. Podawać jako przystawkę, do grilla lub danie kolacyjne.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kotlety nadziewane
Tagi: Kotlety nadziewane
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Śląsk Opolski
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem na cienkie, okrągłe płaty. Brzegi wyrównać nożem i ręką, nadając im odpowiedni kształt. Przygotować nadzienie: ryż ugotować na rosole, odcedzić, dodać koncentrat pomidorowy, sól, paprykę i dokładnie wymieszać. Przygotowane nadzienie wyłożyć na połowę plastra, drugą połową plastra przykryć nadzienie, wyrównać, brzegi posmarować jajem. Pół krążki panierować ostrożnie w mące, jaju i tartej bułce. Na patelni rozpuścić tłuszcz i usmażyć jak kotlety. Podawać z ziemniakami...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW