Rosół z kury |
![]() |
||
Tagi: rosół z kury Rodzaj dania: zupy Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Śląsk Opolski Rodzaj mięsa: drób |
|||
Kurę sprawić, opalić nad gazem w celu usunięcia resztek upierzenia, dokładnie umyć i zalać gorącą wodą. Osolić, dodać szczyptę cukru i zagotować na silnym ogniu, zbierając szumowiny. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 min., po czym dodać do zupy uprzednio umyte, oczyszczone, opłukane warzywa oraz przyprawy i kontynuować gotowanie przez ok. 1 godz. Wyjąć kurę, rosół rozlać na talerze, posypać zieleniną i podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem, albo francuskimi kluseczkami. R... | |||
|
|||
Makowiec drożdżowy |
![]() |
||
Tagi: makowiec drożdżowy Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Śląsk Opolski |
|||
Mąkę przesiać do miski i pozostawić w ciepłym miejscu. Z drożdży przygotować rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki oraz 1/4 szklanki letniego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem, a tłuszcz roztopić. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę letniego mleka i ciasto dobrze wyrobić. Na końcu dodać stopiony letni tłuszcz. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie, a na przekroju pojawią się pęcherzyki. Wyrobione ciasto pozostawić w cie... | |||
|
|||
Sałatka jarzynowa |
![]() |
||
Tagi: sałatka jarzynowa Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Śląsk Opolski |
|||
Włoszczyznę obrać, umyć, ugotować (lub zużyć pozostałą z gotowania wywaru warzywnego), odcedzić i wszystkie jej składniki drobno pokroić. Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ogórki, ugotowane jaja i obrane jabłka również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z zielonym groszkiem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku i całość połączyć z majonezem. Podawać jako przystawkę, do grilla lub danie kolacyjne. | |||
|
|||
Kotlety nadziewane |
![]() |
||
Tagi: Kotlety nadziewane Rodzaj dania: dania główne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Śląsk Opolski Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem na cienkie, okrągłe płaty. Brzegi wyrównać nożem i ręką, nadając im odpowiedni kształt. Przygotować nadzienie: ryż ugotować na rosole, odcedzić, dodać koncentrat pomidorowy, sól, paprykę i dokładnie wymieszać. Przygotowane nadzienie wyłożyć na połowę plastra, drugą połową plastra przykryć nadzienie, wyrównać, brzegi posmarować jajem. Pół krążki panierować ostrożnie w mące, jaju i tartej bułce. Na patelni rozpuścić tłuszcz i usmażyć jak kotlety. Podawać z ziemniakami... | |||
|