-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345678...8
Ciasto korzenne
Tagi: ciasta
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: inne wege
Suche składniki mieszamy razem w misce. Płynne razem z jajkami miksujemy na jednolita masę. Łączymy z mąką i przyprawami. Przelewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 45 - 50 min. Trzeba sprawdziś patyczkiem czy jest juz upieczone.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bakaliowiec
Tagi: desery wypieki ciasta ciasteczka
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna owoce potrawy mączne przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne inne wege
Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia i żółtek zarabiamy szybko kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 20 min. W tym czasie obieramy 2 jabłka - szara reneta lub inne kwaśne - Wrzucamy do rondelka i lekko rozprażmy - tak żeby cały czas były widoczne cząstki jabłek. Dodajemy rodzynki wczesniej namoczone w rumie, orzechy włoskie i suszone śliwki. Całość zdejmujemy z ognia i dodajemy opakowanie galaretki, dobrze mieszamy żeby się rozpuściła w gorących jabłkach. Ciasto rozwałkowujemy. przekłada...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Racuszki z jabłkiem i marchewką
Tagi: naleśniki racuchy desery
Rodzaj dania: dania jarskie desery naleśniki owoce potrawy mączne przekąski warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Drożdże mieszamy z mlekiem oraz rozmąconymi jajkami (powinny być w temperaturze pokojowej. Dodajemy cukier waniliowy oraz mąkę. Wszystko mieszamy na gładka masę. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. W tym czasie obieramy jabłko i marchew. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko i marchewkę dodajemy do ciasta. Mieszamy. Smażymy placuszki porcjami. Podajemy ciepłe z bitą śmietaną,
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Nadziany piernik
Tagi: ciasta wypieki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne inne wege
Masło cukier, mieszankę owoców suszonych (figi, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka itp.) - przesiekać owoce jeśli są większe - oraz sok z pomarańczy i otarta z niej skórkę a także skórkę cytrynową oraz brandy, podgrzać na patelni aż cukier się rozpuści. Przestudzić. Mieszankę rożnych orzechów oraz migdały uprażyć na suchej patelni. Jajka roztrzepać dodać do przestudzonego masła z cukrem i owocami, dodać tez orzechy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiać do masy. Porządnie wymi...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Imbirowe markizy z czekoladą
Tagi: ciasteczka ciast wypieki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Mąkę przesiać na stolnicę, Dodac masło i wysiekac razem z mąką. Następnie dodać śmietanę, cukier, żółtka i imbir mielony. Wszystko wymieszać i szybko zagnieść ciasto (im dłużej wyrabiamy tym gorszej jakości i twardsze będzie ciasto). Ciasto odstawiamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkujemy je na grubość ok 0,7 mm. Wykrawamy ciasteczka- ja wykroiłam swoje szklanką. Kładziemy na blaszce wysmarowanej masłem i pieczemy w 180 stopniach przez ok 10-15 min. na złoty kolor. Wystudzone ciasteczka p...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tarta cebulowa
Tagi: zapiekanki obiad dania główne
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Z mąki, posiekanego schłodzonego wcześniej masła, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Cebulę pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić ją przez ok. 15 minut bez przykrycia w winie. Następnie wyłączyć ognień i chwilę jeszcze trzymać na palniku, aby odparował płyn. Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej formę do tart. Na...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Drink arbuzowy
Tagi: napoje chodzące
Rodzaj dania: alkohole napoje zimne owoce
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Miąższ z arbuza oczyścić z pestek i poprzekrawać na mniejsze części. Wrzucić do blendera, dodać sok z limonek. Zmiksować na gładką masę. Dodać cukier do smaku (opcjonalnie) oraz rum. Wszystko jeszcze raz dobrze zmiksować. Przelać do szklanek. Podawać z lodem, mocno schłodzony.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Potrawka z kurczaka w kruchym cieście
Tagi: obiad zapiekanki kurczak
Rodzaj dania: dania główne fast-food kuchnia regionalna mięsa potrawy mączne warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: drób
Ciasto: Mąkę wymieszać z łyżeczką soli i łyżeczką proszku do pieczenia, Dodać kostkę masła i wysiekać. Szybko zagnieść gładki ciasto i odstawić do lodówki. Na maśle podsmażyć pokrojone filety z kurczaka, Dodać cebulę, startą marchew i pietruszkę oraz pomidory drobno pokrojone w kostkę. Smażyć aż sos odparuje. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz oregano. Ciasto rozwałkować na ok 1 cm. grubości. Nałożyć farsz na jedną stronę ciasta i przykryć pozostałym. Dokładnie zlepi...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ziemniaki z mięsnym sosem
Tagi: wołowina dania główne
Rodzaj dania: dania główne dania ziemniaczane kuchnia regionalna mięsa warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: wołowina
Ziemniaki (niezbyt duże) wyszorować i ugotować w łupince. W międzyczasie na maśle klarowanym podsmażyć polędwicę wieprzową pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Zalać ok. 2/3 litra bulionu. Doprawić solą, pieprzem oraz chilli i oregano. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki odcedzić, podawać w całości polane mięsnym sosem.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Brzoskwiniowa pokusa
Tagi: ciasta desery
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale używamy połowę zalecanej ilości mleka (w naszym przypadku będzie to 500 ml). Pozostawiamy do ostygnięcia. 2. Herbatniki miksujemy. Dodajemy pół kostki miękkiego masła. Mieszamy (masa powinna przypominać mokry piasek). 3. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód formy do tarty. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni. 4. Robimy krem: wystudzony budyń miksujemy z pozostałym masłem (składniki musimy dodawać stopniowo...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW