-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1
Makówki
Tagi: Makówki mak makaron
Rodzaj dania: kuchnia regionalna przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Dolny Śląsk i Sudety
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Gotowy mak z puszki wymieszać z rodzynkami, drobno pokrojonymi, suszonymi morelami, skórką pomarańczową i 3 łyżkami miodu. ( Można też dodać migdały, figi i orzechy włoskie w zależności od tego kto co lubi). Ugotować 250 g makaronu łazankowego i po odcedzeniu wymieszać z masa makowa. Smacznego!
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tort kakaowy z puszystą masą
Tagi: tort kakaowy puszysta masa kakao
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Dolny Śląsk i Sudety
Ubić jaja z cukrem na puszystą masę o konsystencji zbliżonej do majonezu. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, dodać 2 łyżki wody oraz 2 łyżki kakao, całość wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 1 godz. w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyłożyć z formy, a po przestudzeniu przekroić na 3 części. Przełożyć kremem śmietankowym i dżemem wiśniowym wymieszanym ze spirytusem. W celu przygotowania kr...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Konfitury z malin
Tagi: konfitury maliny
Rodzaj dania: desery przetwory
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Dolny Śląsk i Sudety
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Dojrzałe, ale zdrowe i jędrne maliny przebrać i rozłożyć pojedynczą warstwą, by nieco "owiędły". Z cukru i soku ugotować syrop i do wrzącego ostrożnie włożyć maliny i trzy razy zagotować, za każdym razem odstawiając do wystudzenia. Bardzo starannie zdejmować szumowiny, tyle razy, aż konfitura będzie zupełnie czysta. Na końcu smażyć, dopóki owoce nie wypłyną na wierzch (ok. 20 min.). Przekładać do słoi (maliny najlepiej, delikatnie wyparzoną łyżką cedzakową) i natychmiast szczelnie zamknąć wyparz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Owsiane czekoladki – niezapomniany smak z mojego dzieciństwa
Tagi: ciasta ciasteczka
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Dolny Śląsk i Sudety
1. Wszystkie składniki wsypać/wlać do garnka. 2. Dokładnie wymieszać nie przestając aż do chwili zagotowania. 3. Blaszkę ewentualnie plastikową tackę wyłożyć folią aluminiową. 4. Z powstałej masy „wymodelować” łyżka spłaszczone kulki i powykładać je na ów folię. 5. Całość włożyć do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW