-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1
Kapusta wigilijna z jagłami
Tagi: kasza jaglana boże narodzenie grzyby suszone kapusta wigilijna kapusta z grzybami
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Grzyby namoczyć. Kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Zalać wodą do poziomu kapusty. Dodać ziela i liście laurowe. Gotować aż kapusta zmięknie. Wierzch kapusty posypać kaszą jaglaną i dusić pod przykryciem aż kasza się uparuje. Całość wymieszać, doprawić sola i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Cebulę zezłocić na oleju (najlepiej lnianym). Dodać do kapusty. Trochę zostawić do okraszenia. Smacznego :)...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
(Przed)świąteczne ciasteczka
Tagi: ciasteczka boże narodzenie amoniaczki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Pieczone zawsze 2-3 tygodnie przed świętami stanowią zapowiedź bożonarodzeniowych pyszności. Pamiętam jak robiła je moja Babcia, a mój Tato - jak jego Babcia. Chowane w papierowej torbie zawsze znikały przed świętami :) Mąkę z amoniakiem przesiać, posiekać z tłuszczem. Dodać cukier, żółtka, jajko, cukier waniliowy i mleko. Zagnieść ciasto i zostawić na 30 minut. Rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wycięte ciasteczka posmarować białkiem i udekorować cukrem. Piec około 10 minut w temp. 180 stop...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Czysty barszcz grzybowy z uszkami
Tagi: suszone grzyby wigilia boże narodzenie zakwas uszka barszcz wigilijny barszcz grzybowy barszcz na zakwasie
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Składniki na zakwas (mąkę żytnią, czosnek i kromkę chleba) wrzucić do litrowego słoika i zalać woda. Odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Garść grzybów namoczyć dzień wcześniej w szklance wody. Przelać do garnka, dolać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecedzony zakwas i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Grzyby na farsz namoczyć, odgotować (wywar można dodać do barszczu) i przemielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z podsmażoną cebulką i namoczoną, a potem odci...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jajka nadziewane
Tagi: przystawki jajka
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne inne wege
Jajka Ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Złołtka przełożyć do miseczki. Dodać majonez i przyprawy. Ugnieść widelcem lub innym przyrządem na gładką masę. Masą napełnoć szprycę i do każdego białka nałożyć masy żółtkowej. Podawać jako przekąskę.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Batoniki czekoladowe z bakaliami
Tagi: Batoniki czekoladowe z bakaliami
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Masło rozpuścić razem z czekoladą, dodać pozostałe składniki /bakalie na końcu/. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć średniej wielkości foremkę prostokątną papierem do pieczenia, wyłożyć masę czekoladowo- orzechową. Rozsmarować równo na centymetrowej grubości warstwę, przykryć papierem do pieczenia i denkiem, docisnąć i czymś obciążyć. Wstawić na noc do lodówki, masa musi dokładnie zastygnąć i stwardnieć. Wyjmujemy i ostrym nożem kroimy na wąskie batoniki. Przechowujemy najlepiej w lodówce. Jest t...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW