-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

123
Barszcz czerwony zabielany
Tagi: barszcz czerwony zabielany buraki zupa polska
Rodzaj dania: dania jarskie zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Do dużego garnka wlać 2,5 l wody, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i liść laurowy. Zagotować. 2. Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie paski. Wrzucić do garnka. 3. 3 średnie marchewki i 2 średnie pietruszki obrać, pokroić na cienkie półplasterki. Wrzucić do garnka. 4. 1 dużą cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać, każdy ząbek zmiażdżyć przy pomocy noża i pokroić drobno, wrzucić do garnka. 5. Do garnka dodać również kostki rosołowe warzywne, gotować wszystko na średni...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sałatka z marchewki i jabłkiem
Tagi: Sałatka z marchewki i jabłkiem
Rodzaj dania: sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
marchew i jabłko obieramy, marchew i jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy odrobinę cukru do smaku wszystko razem mieszamy i gotowe Smacznego :)
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kasza jaglana
Tagi: Kasza jaglana
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: inne
kaszę należy odmierzyć i wypłukać w wodzie, następnie nalewamy wody do garnka ok 1litra wrzucamy kostkę i gotujemy do gorącej wody wrzucamy kaszę jeszcze ok 5 minut trzymamy na małym ogniu następnie nakrywamy pokrywką i odstawiamy i w zależności od możliwości kuchennych można: 1) wstawić do ciepłego piekarnika na 20 minut aby kasza doszła tem w piekarniku ok 150 C 2) owinąć ręcznikiem i odstawić na ok 30 minut 3) ja osobiście owijam w folię aluminiową i odstawiam na ok 30 minut Kasza podc...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pulpety w sosie pomidorowym
Tagi: pulpety sos pomidorowy obiad
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: drób wołowina
bułkę suchą moczymy w mleku, cebulę obieramy i teraz są dwie szkoły jak kto lubi można ją drobniutko posiekać lub zrobić tak jak ja czyli wrzucić w blendera (ja wrzucam w blendera: bułkę z mlekiem, cebulę, sól, pieprz, jajko) wszystko razem miksuje tak aby nie było grudek moje dzieci jak by wyczuły cebulę posiekana w pulpetach no niestety ale by nie zjadły :/ jeśli ktoś nie posiada takiego urządzenia to tak jak wcześniej napisałam należy cebulę pokroić drobną kostkę i dodać do mięsa razem z buł...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa ogórkowa domowa
Tagi: ogórkowa domowa zupa
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: drób
przygotowanie składników: - warzywa wszystkie obieramy i kroimy w kostkę (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) - ogórki kwaszone można obrać aczkolwiek ja nie obieram ścieramy je na tarce jarzynowej - skrzydełka myjemy gotowanie: do garnka wlewamy ok 2 litrów wody i dokładamy skrzydełka, marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę) sypiemy odrobinę soli gotujemy to wszystko razem, aż wszystko będzie miękkie (warto sprawdzać ziemniaki aby były bardzo miękki...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kolorowe śniadanie z jajkiem
Tagi: Kolorowe śniadanie z jajkiem
Rodzaj dania: przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Papryki kroimy w grubsze talarki grubość krążka aby miała ok 4/5 cm. papryka średniej wielkości, szczypiorek siekamy. jak to już mamy przygotowane to możemy już robić nasze kolorowe śniadanie na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub oliwy zależy kto jak woli ja jaja najpierw rozbijam do miseczki aby sprawdzić czy jest dobre i czy czasem jakaś skorupka nie wpadła. na rozgrzanym oleju kładziemy krążki papryki i do środka wlewamy jajko czekamy aż całe się zetnie i tak robimy z każdym kolejnym krążki...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa kalafiorowa
Tagi: Zupa kalafiorowa
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: drób
Nalewamy wodę do garnka, następnie myjemy pałki z kurczaka, obieramy włoszczyznę oraz ziemniaki (jeśli są młode to wystarczy szczoteczką je przetrzeć oczywiście pod wodą), kalafiora oczyszczamy i odcinamy same różyczki (rozkładamy go na "części pierwsze" :) ), ja marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kroję w drobną kostkę w ten sposób przemycamy dzieciom warzywa których w większych kawałkach na pewno by nie zjadły. Wszystkie składniki dodajemy do garnka i gotujemy ok 30 minut. na średnim ogn...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Domowa adamowa fasolka z parówkami
Tagi: fasolka obiad parówka pomidor
Rodzaj dania: dania główne przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: drób
Mój autorski wariant fasolki po bretońsku, prostszy do przygotowania, bardziej polski, pachnący, tańszy. Wszystko w opisałem dokładnie więc przepis będzie prosty do zrozumienia, a danie - do przygotowania... każdemu, kto nie wie, jak obrać paprykę czy sparzyć pomidory :-) Polecam z przyjemnością. 1. Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić na półkrążki. 2. Paprykę przekroić na ćwiartki, wydrążyć z gniazda pestkowego, oczyścić z pestek i ogonka. Pokroić na paseczki. 3. Na patelnię wlać...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
ryba po grecku
Tagi: ryba po grecku
Rodzaj dania: ryby, owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Płaty z ryby dzielimy na kwadraty, solimy i obsmażamy je na patelni maczając w jajku i bułce na przemian, (używamy ok 2 łyżek oleju), marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (na grubych oczkach i staramy się robić jak najdłuższe nitki z warzyw) po starciu wkładamy to wszystko do garnka dodajemy ziele i listek laurowy dolewamy troszkę wody i dusimy cebulę kroimy drobniutko i dodajemy do warz, dokładamy koncentrat pomidorowy dusimy ok 5 - 10 minut próbujemy i dosyp...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kotlety mielone w sosie pieczarkowym
Tagi: Kotlety mielone w sosie pieczarkowym
Rodzaj dania: dania główne sosy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: cielęcina jagnięcina wieprzowina wołowina
Kajzerkę moczymy w mleku, cebule siekamy bardzo drobniutko, jajko, wszystkie te składniki dodajemy do mięsa mielonego rozrabiamy i do smaku dosypujemy sól i pieprz. następnie w rękach formujemy podłużne kotleciki następnie po wyrobieniu kotletów obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na patelni na 3 łyżkach oliwy z oliwek (lub jakiegoś innego) sos: pieczarki czyścimy kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, podduszamy dolewamy troszkę wody ok 100 ml troszkę soli i pieprzu. zaprawiamy mąką ok ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW