-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1234
Łazanki z makiem
Tagi: łazanki Podlasie podlaskie łazanki podlaskie mak łazanki z makiem
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Z przesianej mąki, jajek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 placki, każdy rozwałkowujemy w miarę cienko, pozostawiamy do przesuszenia. Kroimy w paski o szerokości 2 cm i w poprzek na kwadraciki. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie (partiami), wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Masę makową mieszamy z rozpuszczonym miodem, a następnie z łazankami. Można dodatkowo podawać z posikanymi orzechami (włoskimi, laskowymi, migdałami), ro...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kutia podlaska
Tagi: kutia wigilia potrawa świąteczna Podlasie kutia podlaska
Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Pęczak przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody lekko osolonej, pamiętając, że pęczak spęcznieje (lepiej dodać więcej wody niż za mało, bo kasza będzie zbyt kleista). Do gotującej się wody wsypujemy pęczak i gotujemy do momentu, aby nie był zbyt miękki. Gotowa świąteczna masa makowa do kutii powinna zawierać rodzynki, orzechy włoskie i migdały (lekko rozdrobnione ale nie za drobno), wszystkie składniki mieszamy z makiem, na koniec dodajemy rozpuszczony miód ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Marynowana czerwona papryka - "Papryka jak od mamy - Heleny"
Tagi: papryka marynowana czerwona przetwory
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski przetwory warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Jesienią papryka jest w przystępnych cenach, dlatego warto wykorzystać ten czas i zamarynować ją do słoików. 1. Przygotować umyte słoiki (mogą być 300 - 500 ml, w zależności od wielkości z podanych składników otrzymamy 6-8 słoiczków z marynatą). 2. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek. Umyć dokładnie i podzielić na mniejsze części. 3. Obrać 1 dużą cebulę i ząbki czosnku. Cebulę przekroić na ósemki, każdy ząbek czosnku na pół). 4. Do słoika wkładać dość ściś...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jabłecznik na kruchym cieście
Tagi: jabłecznik kruche ciasto deser
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Najprostsze i najsmaczniejsze ciasto od mamy. Podejrzałem przepis, zrobiłem fotki, i teraz prezentuję go wszystkim. Uda się nawet osobie nie znającej sztuki kucharskiej. Polecam. Przygotowanie kruchego spodu: 1. Do dużego naczynia wsypać 0,5 kg mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia (15g); wlać 1-2 łyżeczki olejku (aromatu) waniliowego. 2. Margarynę pociąć na kawałki, dorzucić do mąki. 3. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do mąki. Białka pozostawić na później. 4. Wszystkie składn...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pierogi z mięsem
Tagi: pierogi mięso
Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna potrawy mączne przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Z podanych składników wychodzi ok 50-60 pierogów. 1. Do mąki wbić 2 jajka, dodać wodę i sól, zagnieść ciasto. 2. Przygotować farsz - do mięsa dodać jajko, przyprawę i bułkę tartą, zagnieść. 3. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm, wykrawać z ciasta kółka,np za pomocą szklanki. 4. Do każdego kółka nakładać łyżeczkę farszu,po czym namaczając od wewnątrz brzegi wodą, zaciskać je widelcem. 5. Pierogi wrzucać do wrzątku i gotować ok 30 minut na bardzo wolnym ogniu. 6. Cebulkę zeszklić na pat...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sos z grzybów suszonych
Tagi: sos grzyby grzybowy
Rodzaj dania: dania jarskie sosy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: wege
Sos nadaje się do potraw mięsnych, ale również do ziemniaków i makaronu. 1. Grzyby pokruszyć, namoczyć w 0,7 l zimnej wody, odstawić na 2 godziny. 2. Po 2 godzinach grzyby, w tej samej wodzie, wstawić na ogień, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. 3. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w półkrążki, czosnek obrać - pokroić w płatki, wszystko zeszklić na 2 łyżkach oleju (około 5 minut). 4. Do gotujących się grzybów przełożyć cebulę. Gotować wszystko na małym ogniu pod przykryciem oko...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Podlaska babka ziemniaczana z kiełbasą i marchewką
Tagi: Podlasie babka ziemniaczana ziemniaki obiad
Rodzaj dania: dania główne zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Babka ziemniaczana to stara tradycyjna potrawa podlaska. Podaję przepis na wariant - z kiełbasą i marchewką. Warto przygotować na wspólny obiad ze znajomymi. Wszystkim będzie smakowało. 1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na masę ziemniaczaną. 2. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na wiórki. 3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. 4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto na oleju. 5. Kiełbasę pokroić w kostkę, również przesmażyć na patelni. 6. Wszystko razem wymieszać: masę ziemn...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Staropolski śledź w oleju
Tagi: śledź olej cebula Wigilia święta Boże Narodzenie ryba
Rodzaj dania: przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
*Płaty śledziowe opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki (jeden płat na 2 części). *Cebulę obrać, pokroić na plastry. *Do słoika włożyć na dno krążki cebuli, następnie 2-3 kawałki śledzia. Czynność powtarzać do zakończenia wszystkich składników. *Na koniec delikatnie wlać do słoika olej słonecznikowy, czekając aż dokładnie pokryje wszystkie składniki. *Odstawić w chłodne miejsce. Gotowe do spożycia po 2-3 dniach.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Schab w sosie tymianowym
Tagi: schab kotlet tymianek
Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane odstawić w zimne miejsce na godzinę. Kotlety smażyć delikatnie z każdej strony na patelni teflonowej około 5 minut, po przesmażeniu przekładać do rondla. Gdy zostaną usmażone wszystkie, zalać w rondlu wodą (1 szklanka) i zapalić ogień. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut od czasu do czasu d...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kaszanka w wydaniu "piekarnikowym"
Tagi: kaszanka
Rodzaj dania: dania główne mięsa wędliny
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Gdy pogoda nie dopisuje, a ma się "smaka" na coś grillowanego, polecam kaszankę w wydaniu "piekarnikowym". Do tego ogórek konserwowy i dobre pieczywo. Smakuje wyśmienicie z ketchupem. Równie dobrze jak z grilla... Kaszankę ułożyć na ruszcie w piekarniku, ustawić temperaturę na 180 stopni. Podpiekać około 20 minut, po 10 minutach obrócić. Wyłożyć na talerz, polać ketchupem i położyć pokrojone ogórki konserwowe.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW