-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1
Pasta jajeczna do bagietek
Tagi: pasta jajko bagietka śniadanie przekąska
Rodzaj dania: dania jarskie pasty pieczywo przekąski sosy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łyżką soli. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2. Ogórki pokroić w kostkę, szczypior drobno posiekać. 3. Wszystkie produkty wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem i solą. Podawać z chrupiącą bagietką (podpiec ją po przekrojeniu, kładąc rozkrojoną częścią na blachę w rozgrzanym piekarniku - około 5 minut).
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kostka dorsza po grecku
Tagi: ryba dorsz kostka włoszczyzna po grecku obiad
Rodzaj dania: dania główne ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, gdy zmięknie, dodać włoszczyznę mrożoną, liść laurowy, ziele angielskie, smażyć około 5 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlać około 150 ml wody, posolić (2-3 szczypty) i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodać do warzyw koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 2. Zamrożone kostki z mintaja lekko osolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na patelni na wolny...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kurczakowe kąski
Tagi: kurczak obiad
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: drób
1. 2 podwójne filety kurczaka umyć, pozbawić błonek, pokroić na większe kawałki, delikatnie oprószyć solą. 2. W misce rozbić jajko, dodać 2 szczypty soli, zioła prowansalskie, dokładnie wymieszać. 3. Na patelni rozgrzać olej. 4. Każdy kawałek umoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. 5. Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pieprzna zupa kalafiorowa
Tagi: kalafior zupa kalafiorowa pieprz
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać liść laurowy (każdy przełamać na pół), ziele angielskie i pieprz ziarnisty, doprowadzić do wrzenia. 2. Warzywa umyć. Dużą marchew obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i na parę mniejszych części. 3. Kalafior podzielić na mniejsze cząstki. Natkę drobno posiekać. 4. Do wrzącej wody wrzucić najpierw marchew, podgotować około 10 minut, następnie dodać kalafior i posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotować wszystko ok 30 minut na średnim ogniu pod przykryciem. 5. ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kurczak z groszkiem i marchewką
Tagi: kurczak groszek marchewka potrawka obiad
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: drób
1. Kurczaka (3 pojedyncze filety) umyć, pozbawić błonek i pokroić w kostkę (niewielkie kawałki). 2. Przygotować marynatę mieszając oliwę, 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, po 3 łyżki przyprawy do gyros i miodu, łyżkę papryki ostrej i 2 łyżki kminku. 3. Kurczaka zamarynować, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. 4. Obrać 2 duże marchewki, pokroić w kostkę i ugotować w wodzie (około 25 minut). Odcedzić. 4. Gdy kurczak się zamarynuje (po 30 minutach) wlać wszystko...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ryba tilapia zasmażana w cieście
Tagi: ryba smażona w cieście obiad
Rodzaj dania: dania główne ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. Filety rozmrozić (jeśli są mrożone), opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. 2. Oprószyć rybę delikatnie solą. Odłożyć na talerz. 3. Do miski wlać wodę, następnie mieszając wsypywać porcjami mąkę, na koniec dodać jajka - roztrzepać oraz tymianek i wymieszać wszystko dokładnie. 4. Na patelni rozgrzać olej, następnie porcję ryby moczyć w cieście i wykładać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu najpierw z jednej, później z drugiej strony, na złoty kolor....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ryba po grecku z marchewką
Tagi: ryba po grecku marchew danie obiadowe
Rodzaj dania: dania główne ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. Rybę rozmrozić, filety - jeśli są duże to każdy (w zależności od jego wielkości) przekroić na 2 części. 2. Oprószyć filety z każdej strony ziołami prowansalskimi i solą, a następnie opanierować mąką. 3. Marchew obrać, umyć, pokroić w cienkie paski (zapałki). 4. Na patelni rozgrzać olej (nie całość, pokryć jedynie dno patelni) i każdy filet smażyć z obu stron na małym ogniu, po usmażeniu odłożyć na półmisek. Po usmażeniu każdej partii dolewać oleju. 5. Po usmażeniu na tym samym oleju smażyć mar...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciasto z musem owocowym - idealne dla dzieciaków
Tagi: ciasto mus słodkie dzieci owocowy
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Do miski wsypać mąkę pszenną. Następnie dodać masło, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu śmietankowego. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką kruche ciasto. Włożyć na około 2 godziny do lodówki. Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Schłodzonym kruchym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Czerwone porzeczki obrać ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW