-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345678...30
sernik lodzia
Tagi: sernik lodzia serniki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
wiaderko sera 1kg ''Vitello'' lub (Mój ulubiony) 2 serki President po 350g (Delikatny ) 11jajek 1. 1/2 kostki margaryny ''kasi'' 2.1/2 szkl. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1cukier waniliowy lub aromat waniliowy lub inny Margaryne z cukrem długo ucierać na pulchną masę tak by roztarł się cukier ,pózniej stopniowo dodawać po żółtku i po dobrej łyżce serów, pózniej dodać mąkę ziemniaczaną na koniec ubić białka z 1 szkl cukru dodawać stopniowo ubite białka do masy serowej i delika...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Śledź w oleju z cebulą
Tagi: śledź olej cebula wigilia
Rodzaj dania: przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Filety płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miseczki, zalewamy mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę. Wymoczone filety opłukujemy ponownie w wodzie i suszymy na papierowych ręcznikach. Kroimy na 4 cm kawałki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, po 15 sekundach odcedzamy i osączamy na sicie (sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lepiej strawna). W słoiku układamy warstwami cebulę - ś...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Śledź w ziołach
Tagi: śledź zioła Wigilia Boże Narodzenie
Rodzaj dania: przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Przyprawy mieszamy razem (wszystko zmielone, liście laurowe pokrószone na mniejsze części), cebule kroimy w półtalarki. Śledzie płuczemy w wodzie, osuszamy, kroimy na mniejsze porcje. W naczyniu (słoiku) układamy warstwami śledź, cebula, zioła, skrapiamy octem, zalewamy oliwą (powtarzamy czynność do wykończenia składników. Odstawiamy do przegryzienia, najlepiej do następnego dnia.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bagietka zapiekana z masłem czosnkowym
Tagi: bagietka zapiekana masło masło czosnkowe czosnek
Rodzaj dania: dania jarskie pieczywo przekąski zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Kostkę masła pozostawić w temperaturze pokojowej, aby stało się lekko miękkie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać - przeciskać (przy użyciu widelca) masło, czosnek, posiekane listki natki pietruszki i szczyptę soli. Bagietkę naciąć na kronki (nie przecinać do końca), między nacięcia smarować masełkiem. Piec w piekarniku przy temp. 180 st. przez 10-12 minut. Podawać na gorąco.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jaja faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym
Tagi: jaja jajka jajka faszerowane tuńczyk ogórek konserwowy
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek, przepołowić, wydrążyć żółtka. Połówki białek ułożyć na talerzu. Tuńczyk odcedzić z sosu, dodać do żółtek, wymieszać wszystko z posiekanymi listkami natki pietruszki, drobno posiekanym w kosteczkę ogórkiem konserwowym i majonezem. Z pasty tworzyć kulki i wkładać do wydrążonych białek. Na koniec oprószyć pieprzem mielonym.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Śniadaniowy twarożek kanapkowy
Tagi: twarożek ser biały szczypior kanapka kanapkowy wiosenny
Rodzaj dania: dania jarskie pasty przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Dobrze schłodzony twarów (z kostki lub ser twarogowy klinek) rozdrobnić widelcem, dodać posiekany szczypiorek i posolić do smaku.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Szybka pasta jajeczna
Tagi: pasta jajeczna jajko jajo pasta jajeczna bagietka
Rodzaj dania: dania jarskie pasty
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek po umyciu siekamy drobno. Mieszamy szczypior z jajkami, majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy pieprzem. Najlepiej smakuje rano do chrupiących bagietek.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciastka orzechowe z czekoladowymi perełkami
Tagi: ciastka orzechy czekolada
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, zmielone orzechy. Składniki dobrze wymieszać. 2. Dodać aromat waniliowy oraz 2 żółtka z jajek - wymieszać. 3. Margarynę (najlepiej schłodzoną) pokroić na kawałki i dodać do składników. 4. Wymieszać rękami ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, uformować kulę, włożyć do foliowej torebki i odłożyć do lodówki na 2 godziny. 5. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z lodówki, oddzielić jedną część. 6. Na stolnicy opró...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa szczawiowa z jajkiem
Tagi: zupa szczaw szczawiowa jajko
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. Obrać ziemniaki i marchew, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w półplastry. 2. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić warzywa, liść, ziele i pieprz. Gotować około 20 minut. 3. Po zmięknięciu warzyw do garnka dodać słoiczek szczawiu, kostki rosołowe i dalej gotować około 10 minut na wolnym ogniu. 4. Jednocześnie ugotować jaja na twardo, obrać i przepołowić. 5. Na koniec zabielić śmietaną, doprawić solą i zagotować.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Babcine racuchy drożdżowe
Tagi: ciasto drożdżowe racuchy karnawał
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, dodać 3 łyżki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Kiedy wyrośnie, dodać ciepłe mleko, cukier, ocet i żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać margarynę (nie rozpuszczać), wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów. Ciasto pociąć w romby, każdy naciąć na środku i zaw...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW