Żółty dip z serkiem wiejskim |
|
||
Tagi: dip serek wiejski kurkuma Rodzaj dania: dania jarskie przekąski sosy Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Serek wiejski wymieszać z przyprawami. 2. Dosolić do smaku. Można podawać z nachosami, ale również jako dodatek do mięs, kanapek. | |||
|
|||
Dip guacamole |
|
||
Tagi: dip guacamole awokado sos Rodzaj dania: dania jarskie przekąski sosy Rodzaj kuchni: meksykańska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Rozciąć awokado i wyjąć pestkę. Miąższ oddzielony od skórek pokroić na cząstki, wrzucić do miski 2. Dodać sok wyciśnięty z 1 limonki. 3. Cebulę obrać, posiekać drobno, wrzucić do miski. 4. 1 ząbek czosnku posiekać i dodać do miski. 5. Papryczkę chilli wydrążyć, pokroić drobno i dodać do miski. 6. Wszystko razem zmiksować z 1 łyżką oliwy, doprawić do smaku solą. Podawać z nachosami. Podpowiedź: Żeby awokado nie ściemniało, można wrzucić do miseczki na czas przygotowania także jego pestki... | |||
|
|||
Sos jajeczny |
![]() |
||
Tagi: sos jajeczny czosnek Rodzaj dania: sosy Rodzaj kuchni: bałkańska |
|||
Czosnek ,cebulę i jajka ugotowane na twardo rozetrzeć w mikserze ; dodać ocet, oliwę i kwaśną śmietanę . Przyprawić pasta sardelową, solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki . Smacznego !!! | |||
|
|||
Pasta jajeczna do bagietek |
|
||
Tagi: pasta jajko bagietka śniadanie przekąska Rodzaj dania: dania jarskie pasty pieczywo przekąski sosy Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Wielkopolska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łyżką soli. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2. Ogórki pokroić w kostkę, szczypior drobno posiekać. 3. Wszystkie produkty wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem i solą. Podawać z chrupiącą bagietką (podpiec ją po przekrojeniu, kładąc rozkrojoną częścią na blachę w rozgrzanym piekarniku - około 5 minut). | |||
|
|||
Domowy sos grzybowy z grzybów suszonych |
|
||
Tagi: grzyby sos grzybowy Rodzaj dania: dania jarskie sosy Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Suszone grzyby (dowolne) pokruszyć, włożyć do garnuszka, zalać szklanką letniej wody i odstawić na godzinę. 2. Marchew obrać, pokroić w kostkę. 3. Garnuszek z grzybami i wodą wstawić na ogień, wrzucić marchew, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Ewentualnie podlewać lekko wodą. 4. Na koniec wsypać estragon, kostkę rosołową, zamieszać. 5. Odlać trochę gorącej zalewy z garnka, wymieszać ze śmietaną i dodawać powoli do gotujących si... | |||
|
|||
Jasny sos grzybowy |
|
||
Tagi: sos grzyby Rodzaj dania: sosy Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Suszone grzyby namoczyć w 250 ml wody. Gdy zrobią się miękkie - wyjąć i pokroić w na mniejsze części. Wodę z moczenia pozostawić - przyda się później. 2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno. 3. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę (2-3 min.), dodać czosnek i grzyby. Oprószyć wszystko mąką, wymieszać i chwilę podgrzewać. 4. Na patelnię wlać białe wino i gotować do momentu, gdy zmniejszy swą objętość do minimum. 5. Gdy wino się zredukuje, wlać wodę z moczenia grzybów, śmietanę... | |||
|
|||
Sos z grzybów suszonych |
![]() |
||
Tagi: sos grzyby grzybowy Rodzaj dania: dania jarskie sosy Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna Rodzaj mięsa: wege |
|||
Sos nadaje się do potraw mięsnych, ale również do ziemniaków i makaronu. 1. Grzyby pokruszyć, namoczyć w 0,7 l zimnej wody, odstawić na 2 godziny. 2. Po 2 godzinach grzyby, w tej samej wodzie, wstawić na ogień, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. 3. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w półkrążki, czosnek obrać - pokroić w płatki, wszystko zeszklić na 2 łyżkach oleju (około 5 minut). 4. Do gotujących się grzybów przełożyć cebulę. Gotować wszystko na małym ogniu pod przykryciem oko... | |||
|
|||
Sos śmietankowy |
![]() |
||
Tagi: śos śmietana dodatek Rodzaj dania: sosy Rodzaj kuchni: rosyjska |
|||
Obierz i rozgnieć czosnek, drobno posiekaj zieleninę . Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z majonezem i połącz z czosnkiem i zieleniną, a następnie przypraw solą i pieprzem. Podawaj na zimno. | |||
|
|||
Sos pomidorowy z ogórkiem konserwowym i pieprzem |
![]() |
||
Tagi: sos pomidorowy pomidor ogórek konserwowy pieprz Rodzaj dania: dania jarskie sosy Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Pomidory w kawałkach w zalewie przelać z puszki do rondelka, włączyć ogień i zacząć podgrzewać. 4 średnie ogórki konserwowe pokroić w kostkę, dorzucić pomidorów. Pieprz czarny odsączyć z zalewy i dodać do całości, dosolić do smaku. Podgotować na wolnym ogniu wszystko mieszając od czasu do czasu przez około 8-10 minut. Sos wspaniale nadaje się do dań ziemniaczanych, np. placków. | |||
|
|||
Sos tzatziki do grillowanych warzyw |
![]() |
||
Tagi: sos ogórek grill Rodzaj dania: dania jarskie sosy Rodzaj kuchni: grecka Rodzaj mięsa: wege |
|||
Ogórek umyć i zetrzeć na grubej tarce. Posolić i odstawić na 5-10 min. Po tym czasie odcisnąć i do ogórka dodać pozostałe składniki i przyprawy - czosnek przecisną przez praskę, koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać. Sos jest idealny do warzyw z grilla. | |||
|