-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345678...14
Siesta poleca - Kolorowe babeczki z bakaliami
Tagi: babeczki ciastka ciasteczka bakalie
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Kolorowe babeczki można przygotować na wiele smakowych sposobów. Z pewnością wspaniałym dodatkiem do nich będą bakalie Siesta. Słodka przekąska na każdą prywatkę, urodziny, imieniny i party. Łatwe do przygotowania i przepyszne słodkości. Przygotowanie ciasta na babeczki: 1. Do dużej miski wbić 4 żółtka i jedną ogrzaną (miękką) pokrojoną w plasterki margarynę (można również masło). 2. Przy użyciu miksera dobrze wymieszać na jednolitą masę. 3. Wsypać 3 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciasto Pleśniak
Tagi: ciasto pleśniak
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. 4 żółtka, 1 szklanka cukru pudru i margarynę - utrzeć na jednolitą masę. 2. dodać 3 szklanki mąki z łyżeczką proszku do pieczenia - ugnieść na jednolite ciasto. 3. Podzielić masę na 3 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy - powstanie ciasto brązowe. 4. Na blachę wysłaną papierem do pieczenia rozkładamy równomiernie placek z jednej części białego ciasta. 5. Następnie smarujemy marmoladą (np. truskawkową) - warstwa około 3 mm. 6. Kolejna warstwa - brązowa - zetrzeć na duże wió...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sernik
Tagi: ser biały jajka
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Wszystkie składniki ze sobą zmiksować i wylać na blaszkę "keksówkę" wyłożoną papierem do pieczenia. Wadzić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec ok 1h (czasem trochę ponad, piec do zrumienienia wierzchu). Ciasto należy do tych,które rośnie podczas pieczenia, ale po wyjęciu z piekarnika-opada. Ostudzić i przechowywać w lodówce.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciasto czekoladowe
Tagi: otręby kakao jajka ciasto
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Żółtka ze szczyptą soli miksować na wysokich obrotach przez 5min. Dodać słodzik. Ważne by nadawał się do pieczenia lub długiego gotowania. Gdy robiłam to ciasto pierwszy raz nie spojrzałam na etykietę i ciasto wyszło niesmaczne bo w ogóle nie słodkie. Cały czas miksować dodawać pozostałe składniki. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Wylać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok.25min.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tort czekoladowo-orzechowy
Tagi: ciasta tort czekolada orzechy
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: europejska
Utrzeć 6 jajek z cukrem (robię to mikserem) do białości, dodawać porcjami zmielone orzechy i bułkę i wymieszać (nie miksować!) aż będzie dokładnie połączone. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180stC piekarnika na 1 godz. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone, wyjąć na kratkę i ostudzić. Przekroić w poprzek na pół. krem: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (uważać aby nie spiec!). Ubić 4 jajka na parze z 1 szklanką ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Muffinki bananowo-bakaliowe
Tagi: ciacha
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: fusion
Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy zmiażdżone widelcem banany, orzechy wcześniej zmielone i wiórki kokosowe. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i szczyptą soli. Łączymy obie masy - mokrą i suchą. Foremki wypełniamy masą w 3/4 wysokości. Pieczemy muffinki w 220 stopniach przez ok. 20 minut. Gorące oprószamy cukrem pudrem.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pączusie
Tagi: pączkidrożdżowesmażenie
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Drożdże wymieszałam z dwiema łyżkami ciepłego mleka,łyżką cukru i mąki.Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.Następnie wsypałam mąkę,resztę cukru,szczyptęsoli,wlałam mleko,wbiłam jajko.Łyżką wyrobiłam niezbyt gęste ani nie za rzadkie ciasto.Wsypałam spażone i odsączone rodzynki.Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.A wyrosło naprawde szybko. Łyżką maczaną w zimnej wodzie nabierałam porcje ciasta i smażyłam na rozgrzanym oleju.Oczywiście z obu stron. Po upieczeniu układałam na ręczniku papierowy...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
ptysie z bitą śmietaną
Tagi: ciastkakrempieczenie
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
W garnku rozpuściłam margarynę z wodą i szczyptą soli.Gdy się zagotowało to wsypałam mąkę i szybko rozcierałam aby nie powstały grudki.Odtawiłam do ostygnięcia. Do masy wbijałam kolejno jajka i miksowałam na wolnych obrotach.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia.Dużą lyżką nakładałam porcje ciasta na wyłożoną papierem blachę i piekłam około 20 minut w temp.190 stopni.Po upieczeniu każdy ptyś przekroiłam na pół. Śmietankę ubiłam z cukrem i śmietanfixem na sztywno.Napełniłam szprycę kremem ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Szarlotka z manną
Tagi: szarlotka jabłka manna
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: polska
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do warzyw. Dodać 3/4 szklanki cukru i wymieszać. 2. Do miski wsypać mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Wymieszać. 3. Do małej blaszki(np keksówki) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wkładać warstwami: połowę manny z mąką, na to kroimy w plasterki pół margaryny, na margarynę wykładamy połowę jabłek i w tej samej kolejności wykładamy kolejne warstwy-manna z mąką, margaryna i jabłka. 4. Pieczemy w 180st.C ok 60 minut....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Chałwowiec
Tagi: ciasto chałwa chałwowiec
Rodzaj dania: ciasta, ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: polska
1. Pieczemy biszkopt: żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać pianę z 6 białek ubita na sztywno, mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżki kakao. Wszystko wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180st.C ok 30 minut. Po ostygnięciu przekroić wzdłuż na 2 części. 2. Przygotować krem: z 1l mleka, 2 budyniów śmietankowych i 1/2 szklanki cukru ugotować budyń. Ostudzić. Zmiksować z margaryną, na koniec dodać pokruszoną chałwę i jeszcze raz zmiksować. 3. Czekolad...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW