Sałatka z makrelą wędzoną |
![]() |
||
Tagi: sałatka makrela wędzona Rodzaj dania: ryby, owoce morza sałatki, surówki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
1. Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie z ości i w kawałeczkach wkładamy do miseczki. 2. Pół cebuli kroimy w drobną kostkę i sparzamy gorącą wodą (cebula będzie wówczas łagodniejsza w smaku), odcedzamy i odciskamy z wody i wrzucamy do miseczki. 3. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę. 4. Ser żółty trzemy na grubej tarce do jarzyn. 5. Szczypiorek kroimy drobno. 6. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem, dodajemy majonez i ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą... | |||
|
|||
Sałatka z tuńczyka, jajka i sera zółtego |
![]() |
||
Tagi: tuńczyk ser zółty jajka Rodzaj dania: ryby, owoce morza sałatki, surówki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
na początku gotujemy jajka na twardo, następnie oddzielamy białka od żółtek białka ścieramy na tarce ser żółty ścieramy na tarce tuńczyka odcedzamy od sosu :) i teraz przekładamy wszytko warstwowo na spód dajemy połowę startego białka następnie dajemy puszkę tuńczyka a na to ser żółty i na te warstwy dajemy majonez z pieprzem i jak kto lubi solą lub jakimiś ziołami i później znów po kolei białka, ser żółty, tuńczyk i majonez a na to ścieram żółtko :) fajnie wygląda w przeźroczystym ... | |||
|
|||
Jajka faszerowane tuńczykiem z curry |
![]() |
||
Tagi: jajka jajo jajko curry tuńczyk Rodzaj dania: przekąski ryby, owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Jajka ugotować na twardo (około 12-15 min.), ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. 2. W malakserze (mikser z ostrzami) umieścić obrane i przepołowione cebule, żółtka od jajek, tuńczyk w kawałkach wraz z oliwą oraz przyprawy. Wszystko miksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Przed nałożeniem masy do jajek można ją schłodzić. Najlepiej dekorować za pomocą dekoratora do kremów. 4. Udekorowane masą połówki jajek ułożyć na półmisku, posypać kilkoma szczyptami curry. Można... | |||
|
|||
Plecing Kangkung |
![]() |
||
Tagi: szpinak szalotka chilli krewetki limonka Rodzaj dania: dania główne ryby, owoce morza Rodzaj kuchni: azjatycka Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Przygotowanie: W moździerzu (lub ew. za pomocą blendera) ugnieść na pastę szalotki (lub 3 ząbki czosnku i 1/2 cebuli), papryczki, sól i 3 łyżeczki lekko podsmażonej pasty z krewetek. Dodać 3 łyżki oleju oraz sok z limonek. Szpinak gotować przez 5 minut we wrzącej wodzie. Następnie osuszyć i tak przygotowany podawać wymieszany z pastą lub oddzielnie. Na wierzch, tak jak to widać na zdjęciu, można ewentualnie dodać odrobinę prażonych orzechów. Szybko i smacznie. Smacznego!.. | |||
|
|||
Bakwan Kayanya |
![]() |
||
Tagi: soja mung cebula szczypiorek chilli krewetki ciasto w cieście Rodzaj dania: ryby, owoce morza Rodzaj kuchni: azjatycka |
|||
Przygotowanie: Wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia, jajkiem i wodą aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Następnie dodać sól i paprykę, wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta wrzucić resztę odpowiednio przygotowanych składników (kiełki przecięte w pół, cebula w kostkę, szczypiorek i chilli dokładnie poszatkowane) i raz jeszcze wymieszać wszystko razem. Podgrzać olej w patelni (najlepszy jest niewielki WOK aby oszczędzić na oleju ;)). W rozgrzanym oleju zanurzyć czerpak do zupy ... | |||
|
|||
ryba po grecku |
![]() |
||
Tagi: ryba po grecku Rodzaj dania: ryby, owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Mazowsze |
|||
Płaty z ryby dzielimy na kwadraty, solimy i obsmażamy je na patelni maczając w jajku i bułce na przemian, (używamy ok 2 łyżek oleju), marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (na grubych oczkach i staramy się robić jak najdłuższe nitki z warzyw) po starciu wkładamy to wszystko do garnka dodajemy ziele i listek laurowy dolewamy troszkę wody i dusimy cebulę kroimy drobniutko i dodajemy do warz, dokładamy koncentrat pomidorowy dusimy ok 5 - 10 minut próbujemy i dosyp... | |||
|
|||
Sałatka z tuńczyka, fasoli i cebulki marynowanej |
![]() |
||
Tagi: tuńczyk fasola cebulki marynowane Rodzaj dania: ryby, owoce morza sałatki, surówki warzywa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe składniki odsączyć z zalewy i połączyć z jajkami. Dodać majonez i wszystko wymieszać. | |||
|
|||
Szybka sałatka z tuńczykiem |
![]() |
||
Tagi: sałatka makaron tuńczyk szybka Rodzaj dania: ryby, owoce morza sałatki, surówki warzywa Rodzaj kuchni: polska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przekładamy do miski. Pieczarki oczyszczamy i płuczemy. Kroimy w plasterki i obsmażamy na maśle. Dodajemy do makaronu. Paprykę kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy. Łączymy z makaronem, dodajemy tuńczyka. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu. Przed podaniem schładzamy w lodówce. | |||
|
|||
Ryba w galarecie |
![]() |
||
Tagi: ryba w galarecie ryba galareta Rodzaj dania: dania główne ryby, owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Mazowsze Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Umyć dzwonka z ryby następnie gotujemy je w wywarze (woda +warzywa pokrojone w plasterki, sól, cukier, pieprz, ziele, listek). Gotujemy rybę ok 5 minut, po wyjęciu ryby dodajemy do wywaru żelatynę (przygotowanie żelatyny zależy od firm z której korzystamy) - przeważnie należy ją zagotować. Rybę należy ułożyć na półmisku i ostudzić, zalać wywarem z żelatyną i poczekać aż to wszystko zastygnie. Powstanie galaretka i gotowe. Smacznego | |||
|
|||
Sałatka krabowa |
![]() |
||
Tagi: sałątka kraby krabowa Rodzaj dania: przekąski ryby, owoce morza sałatki, surówki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
makaron należy ugotować jak będzie długi to go połamać przed ugotowaniem po ugotowaniu wsypać do miski, koperek umyć i pokroić tak ze cztery gałązki -> można więcej ale to w zależności czy goście lubują zielone :) pokrojony dorzucamy do makaronu, kukurydzę obsuszyć i dorzuci, paluszki krabowe należy pokroić w kostkę i dokładamy, ogórka obieramy ze skórki i pokroić w kostkę wszystko razem wymieszać posypać solą i pieprzem do smaku. i już gotowe smacznego | |||
|