-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

123456...6
Różyczki z ziemniaków
Tagi: różeziemniaki
Rodzaj dania: dania ziemniaczane
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Ziemniaki umyć pokroić nożem w bardzo cienkie plasterki. Pierwszy plasterek zwinąć w rulonik.Następne zwijac w kolo tego pierwszego i spinać wykałaczkami w ten sposów aby ukształtować róże.Olej rozgrzać i wrzucic ziemniaczane róże.Smażyć na złoty kolor.Po usmażeniu osączyć na ręczników papierowym.Posypać sola,pieprzem i rozmarynem. Podawać z mięsem sałatką.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ziemniaki z sosem grzybowym
Tagi: Grzyby ziemniaki śmietana sos
Rodzaj dania: dania ziemniaczane
Rodzaj kuchni: europejska
Grzyby kroimy w kostkę. Dusimy na maśle około 50 minut, podlewając wodą . Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy około 10-15 minut. Co jakiś czaj trzeba przemieszać wszystko żeby się nie przypaliło. Do miseczki odlewamy trochę sosu i dodajemy do niego śmietanę. Mieszamy, żeby śmietana się nie ścięła. Powoli dodajemy wszystko do całości i mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu polewamy je sosem. Gotowe!
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kotlety ziemniaczane z serem
Tagi: potrawy z ziemniaków kuchnia rumuńska
Rodzaj dania: dania ziemniaczane
Rodzaj kuchni: bałkańska
Ziemniaki należy ugotować w łupinach , obrać i przetrzeć przez sitko lub w mikserze. Następnie zmieszać z tartym serem i mąką oraz przyprawić solą i pieprzem . Z gotowego ciasta formujemy gruby wałek i kroimy na placki grubości około dwóch centymetrów. Placki panierujemy mąką i smażymy z obu stron. SMACZNEGO
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ziemniaki smażone z sosem czosnkowym
Tagi: ziemniaki czosnek
Rodzaj dania: dania ziemniaczane
Rodzaj kuchni: rosyjska
Połowę oleju rozgrzać mocno na głębokiej patelni lub w rondlu. Ostrożnie wkładać umyte i osuszone ziemniaki ( małe w całości, większe przekroić) - obsmażać na złocisto. W czasie smażenia można przygotować sos czosnkowy - czosnek rozetrzeć z solą i dodać pozostały olej słonecznikowy. Usmażone ziemniaki wyjąć , posolić i polać sosem. Smacznego !
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Niebo i ziemia
Tagi: ziemniak kuchnia niemiecka
Rodzaj dania: dania ziemniaczane
Rodzaj kuchni: niemiecka
Należy przygotować pure z ziemniaków. . Ugotować i przetrzeć przez sito jabłka. Następnie połączyć jabłka z ziemniakami i całość ubić oraz przyprawić solą i pieprzem. Potem roztopić pokrojoną w kostkę słoninę usmażyć na tym cebulę w pierścieniach i kiszkę. Podawać razem. Smacznego.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Placek ziemniaczany z marchewką
Tagi: placek ziemniaczany ziemniaki marchew obiad
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie dania ziemniaczane warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Górny Śląsk i Zagłębie
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Ziemniaki obrać, umyć i drobno zetrzeć na tarce lub w maszynce do mielenia. Drobno zetrzeć również czosnek (po obraniu). 2. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na wiórki. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto na oleju. 4. Wymieszać razem starte ziemniaki, czosnek, marchew, cebulę z olejem. 5. Dodać jajka, majeranek, pieprz i sól. Wymieszać dokładnie. 6. Masę ziemniaczaną wyłożyć do dużej blachy wysłanej papierem do pieczenia. 7. Piec około 2 godzin w 180 st. C. Zapiecz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Szybki pomysł na obiad
Tagi: dania jajeczne omlety
Rodzaj dania: dania główne dania ziemniaczane fast-food zapiekanki
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Kiełbasę podsmażyć na suchej pateli i osączyć z tłuszczu. NA maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, starte ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę. W misce roztrzepać jajka z mlekiem, solą i pieprzem. W żeliwnej patelni rozprowadzić na dnie mieszankę warzywną, na nią ułożyć plasterki kiełbasy. Posypać połową startego sera. Wlać mieszankę jajeczną i posypać resztą sera żółtego. Następnie włożyć do gorącego piekarnika na 15 - 20 min. Podawać gorące - pokrojone na trójkąty - jak tort....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ziemniaki z mięsnym sosem
Tagi: wołowina dania główne
Rodzaj dania: dania główne dania ziemniaczane kuchnia regionalna mięsa warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: wołowina
Ziemniaki (niezbyt duże) wyszorować i ugotować w łupince. W międzyczasie na maśle klarowanym podsmażyć polędwicę wieprzową pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Zalać ok. 2/3 litra bulionu. Doprawić solą, pieprzem oraz chilli i oregano. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki odcedzić, podawać w całości polane mięsnym sosem.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Młode ziemniaczki z grilla
Tagi: grill warzywa
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie dania ziemniaczane warzywa
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Ziemniaki wyszorować i obgotować w lekko osolonej wodzie - na al dente. W tym czasie przygotować marynatę - w miseczce wymieszać oliwę, sok z 1 cytryny, musztardę oraz zioła, natkę piertuszki drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki wyjąć z wody, dobrze natrzeć marynatą. Gotowe ziemniaki nabić na patyczki do szaszłyków i grillować, aż będą miękkie i nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Tagi: placki ziemniaczane ziemniak placek obiad
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie dania ziemniaczane przekąski warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Ziemniaki obrać, umyć. Cebulę obrać. Zetrzeć warzywa na najmniejszych oczkach. 2. Do masy dodać sól i pieprz, odstawić na 10 minut. 3. Dodać jajko, mąkę, sodę i dokładnie wymieszać. 4. Na patelni rozgrzać olej, nakładać dużą łyżką masę ziemniaczaną, lekko spłaszczać na placki. Smażyć do zarumienienia z jednej i drugiej strony. 5. Każdy placek odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Można podawać z różnymi sosami, gęstą śmietaną, ketchupem, majonezem....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW