-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1234
Żółty dip z serkiem wiejskim
Tagi: dip serek wiejski kurkuma
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski sosy
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Serek wiejski wymieszać z przyprawami. 2. Dosolić do smaku. Można podawać z nachosami, ale również jako dodatek do mięs, kanapek.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Dip guacamole
Tagi: dip guacamole awokado sos
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski sosy
Rodzaj kuchni: meksykańska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Rozciąć awokado i wyjąć pestkę. Miąższ oddzielony od skórek pokroić na cząstki, wrzucić do miski 2. Dodać sok wyciśnięty z 1 limonki. 3. Cebulę obrać, posiekać drobno, wrzucić do miski. 4. 1 ząbek czosnku posiekać i dodać do miski. 5. Papryczkę chilli wydrążyć, pokroić drobno i dodać do miski. 6. Wszystko razem zmiksować z 1 łyżką oliwy, doprawić do smaku solą. Podawać z nachosami. Podpowiedź: Żeby awokado nie ściemniało, można wrzucić do miseczki na czas przygotowania także jego pestki...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sos jajeczny
Tagi: sos jajeczny czosnek
Rodzaj dania: sosy
Rodzaj kuchni: bałkańska
Czosnek ,cebulę i jajka ugotowane na twardo rozetrzeć w mikserze ; dodać ocet, oliwę i kwaśną śmietanę . Przyprawić pasta sardelową, solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki . Smacznego !!!
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pasta jajeczna do bagietek
Tagi: pasta jajko bagietka śniadanie przekąska
Rodzaj dania: dania jarskie pasty pieczywo przekąski sosy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łyżką soli. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2. Ogórki pokroić w kostkę, szczypior drobno posiekać. 3. Wszystkie produkty wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem i solą. Podawać z chrupiącą bagietką (podpiec ją po przekrojeniu, kładąc rozkrojoną częścią na blachę w rozgrzanym piekarniku - około 5 minut).
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Domowy sos grzybowy z grzybów suszonych
Tagi: grzyby sos grzybowy
Rodzaj dania: dania jarskie sosy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Suszone grzyby (dowolne) pokruszyć, włożyć do garnuszka, zalać szklanką letniej wody i odstawić na godzinę. 2. Marchew obrać, pokroić w kostkę. 3. Garnuszek z grzybami i wodą wstawić na ogień, wrzucić marchew, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Ewentualnie podlewać lekko wodą. 4. Na koniec wsypać estragon, kostkę rosołową, zamieszać. 5. Odlać trochę gorącej zalewy z garnka, wymieszać ze śmietaną i dodawać powoli do gotujących si...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jasny sos grzybowy
Tagi: sos grzyby
Rodzaj dania: sosy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Suszone grzyby namoczyć w 250 ml wody. Gdy zrobią się miękkie - wyjąć i pokroić w na mniejsze części. Wodę z moczenia pozostawić - przyda się później. 2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno. 3. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę (2-3 min.), dodać czosnek i grzyby. Oprószyć wszystko mąką, wymieszać i chwilę podgrzewać. 4. Na patelnię wlać białe wino i gotować do momentu, gdy zmniejszy swą objętość do minimum. 5. Gdy wino się zredukuje, wlać wodę z moczenia grzybów, śmietanę...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sos z grzybów suszonych
Tagi: sos grzyby grzybowy
Rodzaj dania: dania jarskie sosy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: wege
Sos nadaje się do potraw mięsnych, ale również do ziemniaków i makaronu. 1. Grzyby pokruszyć, namoczyć w 0,7 l zimnej wody, odstawić na 2 godziny. 2. Po 2 godzinach grzyby, w tej samej wodzie, wstawić na ogień, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. 3. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w półkrążki, czosnek obrać - pokroić w płatki, wszystko zeszklić na 2 łyżkach oleju (około 5 minut). 4. Do gotujących się grzybów przełożyć cebulę. Gotować wszystko na małym ogniu pod przykryciem oko...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sos śmietankowy
Tagi: śos śmietana dodatek
Rodzaj dania: sosy
Rodzaj kuchni: rosyjska
Obierz i rozgnieć czosnek, drobno posiekaj zieleninę . Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z majonezem i połącz z czosnkiem i zieleniną, a następnie przypraw solą i pieprzem. Podawaj na zimno.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sos pomidorowy z ogórkiem konserwowym i pieprzem
Tagi: sos pomidorowy pomidor ogórek konserwowy pieprz
Rodzaj dania: dania jarskie sosy
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Pomidory w kawałkach w zalewie przelać z puszki do rondelka, włączyć ogień i zacząć podgrzewać. 4 średnie ogórki konserwowe pokroić w kostkę, dorzucić pomidorów. Pieprz czarny odsączyć z zalewy i dodać do całości, dosolić do smaku. Podgotować na wolnym ogniu wszystko mieszając od czasu do czasu przez około 8-10 minut. Sos wspaniale nadaje się do dań ziemniaczanych, np. placków.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sos tzatziki do grillowanych warzyw
Tagi: sos ogórek grill
Rodzaj dania: dania jarskie sosy
Rodzaj kuchni: grecka
Rodzaj mięsa: wege
Ogórek umyć i zetrzeć na grubej tarce. Posolić i odstawić na 5-10 min. Po tym czasie odcisnąć i do ogórka dodać pozostałe składniki i przyprawy - czosnek przecisną przez praskę, koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać. Sos jest idealny do warzyw z grilla.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW