Tarta budyniowa z jabłkiem i bananem |
![]() |
||
Tagi: budyń tarta jabłka banan Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery owoce Rodzaj kuchni: fusion |
|||
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i dokładnie siekamy (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę (lub jogurt) i wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem. Zawartość miseczki dodajemy do mąki, dosypujemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. W tym czasie gotujemy budyń w nieco mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml) i odstawiamy by przestygł. Jabłka ob... | |||
|
|||
Czekoladowe ciasto z bananami |
![]() |
||
Tagi: czekolada banany ciasto łatwe Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery owoce Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Margarynę wraz z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj mikserem na gładką masę, dodaj całe jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Banany pokrój w kostkę, a czekoladę posiekaj na małe kawałki i delikatnie wymieszaj z ciastem (najlepiej drewnianą łyżką). Gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę i średnicy 26 cm. Piecz w nagrzanym do 150C piekarniku z termoobiegiem przez ok 50-60 minut. | |||
|
|||
Sałatka z melonów i pomarańczy |
|
||
Tagi: melon pomarańcza sałatka deser Rodzaj dania: dania jarskie desery owoce Rodzaj kuchni: europejska |
|||
1. Pomarańcze obrać, następnie każdy filecik pozbawić białych błonek, porozdzielać na kawałeczki. 2. Melony obrać, pokroić w większą kostkę. 3. Jogurt wymieszać ze słodzikiem i cynamonem. 4. Owoce umieścić w misce, wymieszać z jogurtem. | |||
|
|||
Jabłka pieczone z bezą |
|
||
Tagi: jabłka deser Rodzaj dania: desery owoce Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Jabłka myję, wycieram, wierzchy ścinam i za pomocą łyżeczki wydrążam gniazda nasienne. Wydrążone jabłka ostrożnie nacinam nożem dookoła, tak aby jabłka nie rozpadły się w czasie pieczenia. Powstałe miseczki wypełniam różaną konfiturą. Wstawiam je do wysmarowanego cienko oliwą naczynia żaroodpornego. Piekę w nagrzanym do 200*C piecu ok. 30 minut. Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Na podpieczone jabłka wykładam łyżką ubitą pianę z białka. Wstawiam z powrotem do gorącego piekarnika i... | |||
|
|||
Korzenny kompot z jabłek |
|
||
Tagi: jabłka napoje Rodzaj dania: napoje gorące napoje zimne owoce Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Jabłka myję, osuszam i obieram ze skórki. Kroję jabłka na cząstki, wykrawam gniazda nasienne i przekładam je do garnka. Wlewam zimną wodę i gotuję na niewielkim ogniu aż jabłka staną się miękkie. Dodaję do smaku cukier, goździki, cynamon i trzy plastry cytryny. Gotuję jeszcze kilka minut i przelewam kompot do dzbanka. | |||
|
|||
Jabłka w fartuszkach |
|
||
Tagi: jabłka ciasto Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery owoce Rodzaj kuchni: fusion |
|||
Najpierw należy przygotować kruche ciasto: Schłodzoną margarynę posiekać z przesianą mąką, zarobić z jajkiem, żółtkiem, śmietaną, cukrem pudrem i szczyptą soli na kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Włożyć na minimum 2 godziny lub na całą noc do lodówki do schłodzenia. Jabłka obrać ze skórki, ściąć wierzch na 1/3 wysokości jabłka, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Miseczki jabłkowe napełnić konfiturą różaną lub mieszanką przygotowaną z rodzynek, posiekanych orz... | |||
|
|||
Ciasto Architekta |
|
||
Tagi: ciasto biszkopt krem Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery owoce Rodzaj kuchni: fusion Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Masy budyniowo-maślana: Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy budyń i odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką (aby nie zrobił się kożuch). Margarynę ucieramy na biały puch i porcjami dodajemy zimny budyń nie przerywając ucierania. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i kilka kropli aromatu rumowego, a do drugiej sok z cytryny. Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy. Masa serowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy małymi porcjami do... | |||
|
|||
Kawa pomarańczowa |
|
||
Tagi: napoje kawa Rodzaj dania: napoje gorące owoce Rodzaj kuchni: fusion |
|||
Pomarańczę dokładnie szoruję, sparzam wrzątkiem, osuszam i kroję w niezbyt cienkie ani za grube plastry. Do garnuszka wsypuję rozpuszczalną kawę, zalewam gorącą wodą, dodaję plastry pomarańczy oraz przyprawy. Gotuję całość kilka minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gorącą i aromatyczną kawę przelewam do szklanki, na wierzch wykładam bitą śmietanę, posypuję całość startą skórką z pomarańczy oraz małymi kawałeczkami czekolady. Od razu podaję. | |||
|
|||
Cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami |
|
||
Tagi: ciasto orzechy jabłka Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka owoce Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce przesiewam mąkę z sodą i cynamonem. Do ubitych jajek stopniowo wlewam olej i dalej ubijam, wlewam też mleko nie przerywając miksowania. Następnie wsypuję partiami sypkie składniki i dokładnie, ale krótko miksuję - tylko do połączenia się składników. Jabłka myję, obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne i kroję w dużą kostkę. Kandyzowany imbir kroję w małą kosteczkę, a orzechy na mniejsze kawałki. Dodaję pokrojone jabłka do masy i dokładnie mie... | |||
|
|||
Kawowe muffiny razowe |
![]() |
||
Tagi: muffiny babeczki muffinki kawa razowe zdrowe Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery owoce Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Kawę zaparzyć w zaparzaczu, przecedzić. Wymieszać wszystkie składniki (poza truskawkami), wyłożyć ciasto do foremek na muffiny (silikonowych albo wyłożonych papilotkami). Na wierzchu każdej położyć jedną truskawkę. Piec 30-35 minut w 175°C. | |||
|