Pieczeń z daktylami |
![]() |
||
Tagi: schab daktyle Rodzaj dania: wędliny Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Schab myjemy i osuszamy,następnie nacinamy wzdłuż. Układamy świeże daktyle i zawijamy w roladę.Przygotowujemy marynatę do mięs wg wskazówek na opakowaniu.Nacieramy mięso,owijamy sznurkiem i wstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie skrapiamy oliwa z oliwek i układamy w żaroodpornym naczyniu.Wkładamy do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 180 stopni i pieczemy około 1.5 godz. Jajka gotujemy na twardo 3 sztuki.Obieramy,odkrawamy szersza część jajka gotujemy około 10 minut w nie... | |||
|
|||
Pieczeń rzymska z jajkiem |
![]() |
||
Tagi: pieczeń mięso jajko rzymska Rodzaj dania: mięsa wędliny Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Mięso wkładamy do miski, wbijamy do środka 4 jajka, dodajemy podsmażoną cebulę oraz odciśnięte bułki (uprzednio namoczone w ciepłym mleku lub mleku z wodą). Całość doprawiamy i pół masy wkładamy do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej. Układamy ugotowane jajka wzdłuż jedno koło drugiego i przykrywamy druga połowa masy . Pieczeń wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-60 minut. | |||
|
|||
Schab a la Benka |
![]() |
||
Tagi: schab jabłka czosnek. Rodzaj dania: mięsa przekąski wędliny Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Schab umyć i osuszyć. W małej miseczce wymieszać majeranek (2 łyżki),sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Natrzeć mięso i odstawić najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć schab ze wszystkich stron, przełożyć do rękawa lub naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 minut. Po ostygnięciu schab pokroić w plastry i przygotować jabłka - obrać je i pokroić w ósemki, posypać majerankiem (1 łyżka), solą i cukrem, a następnie obsmażyć na 1 łyżce oleju. Zdjąć z patelni i ostu... | |||
|
|||
Roladki z szynki |
![]() |
||
Tagi: szynka kukurydza marynowana zielenina Rodzaj dania: przekąski wędliny Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Do roladek kupuję szynkę, która się nie rwie i nie kruszy a jest gruba. Serek czosnkowy wyłożyć do miseczki, dodać mini kostkę czosnkową lub zamiennie 1-2 ząbki przeciśniętego czosnku - wymieszać. Każdy plaster szynki posmarować serkiem, włożyć osączoną kolbkę kukurydzy zwinąć rulonik i każdy zawiązać szczypiorkiem. Półmisek wyłożyć sałatą, położyć roladki i udekorować wg własnego uznania. Ja wykorzystałam majonez i oliwki. | |||
|
|||
Grillowane kiełbaski z pomidorami i żółtym serem |
|
||
Tagi: grill kiełbasa pomidory ser żółty Rodzaj dania: mięsa wędliny Rodzaj kuchni: międzynarodowa |
|||
Kiełbasę podzielić na kawałki, głęboko ponacinać. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Ser żółty pokroić w plasterki, a potem w paski. Kiełbasę położyć na patelni grillowej lub ruszcie, oprószyć przyprawą do grilla i lekko opiec. Zdjąć z patelni (lub rusztu). Na patelnię wlać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej piórka cebuli. Gdy cebula się zrumieni, dodać kiełbaski na patelnię. Położyć na wierzchu plastry pomidorów. Kiełbaski pomidorami p... | |||
|
|||
Domowe hamburgery |
![]() |
||
Tagi: fast-food hamburger Rodzaj dania: dania główne fast-food kanapki mięsa wędliny zapiekanki Rodzaj kuchni: amerykańska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Bułki przeciąć na pół. do każdej włożyć kotleta, ser żółty, salatę oraz posmarować majonezem i keczupem. Można też dodać ogórka i pomidora. Całość zapiec w piekarniku. | |||
|
|||
Zapiekane niby-hamburgery |
![]() |
||
Tagi: fast-food Rodzaj dania: dania główne fast-food mięsa pieczywo przekąski wędliny zapiekanki Rodzaj kuchni: fusion Rodzaj mięsa: wołowina |
|||
Kromiki posmarować masłem. Do środka każdej włozyć ser żółty, szynkę pokrojone avokado oraz rzeżuchę. Kanapki złożyć i opiekać w tosterze grilowym. Można tez zapiec w piekarniku lub na patelni | |||
|
|||
Szynka z chrzanem |
![]() |
||
Tagi: szynka chrzan wędlina przekąska Rodzaj dania: przekąski wędliny Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Płatki żelatyny namoczyć, a następnie rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Tężejącą żelatynę wymieszać ze śmietaną oraz chrzanem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Gęstą masę chrzanowo-śmietanową nałożyć na plastry szynki (zostawiając miejsce przy brzegach). Każdy plaster zwinąć w rulonik i dekoracyjnie obwiązać szczypiorkiem. Zamiast szynki z można użyć wędliny drobiowej lub dużych piastrów żółtego sera. Smak masy wzbogaci pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony lub konserwowy, kukur... | |||
|
|||
Kaszanka w wydaniu "piekarnikowym" |
![]() |
||
Tagi: kaszanka Rodzaj dania: dania główne mięsa wędliny Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Gdy pogoda nie dopisuje, a ma się "smaka" na coś grillowanego, polecam kaszankę w wydaniu "piekarnikowym". Do tego ogórek konserwowy i dobre pieczywo. Smakuje wyśmienicie z ketchupem. Równie dobrze jak z grilla... Kaszankę ułożyć na ruszcie w piekarniku, ustawić temperaturę na 180 stopni. Podpiekać około 20 minut, po 10 minutach obrócić. Wyłożyć na talerz, polać ketchupem i położyć pokrojone ogórki konserwowe. | |||
|
|||
Boczek z grilla |
![]() |
||
Tagi: Boczek grill Rodzaj dania: mięsa wędliny Rodzaj kuchni: polska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem. | |||
|