-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12
Drink arbuzowy
Tagi: napoje chodzące
Rodzaj dania: alkohole napoje zimne owoce
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Miąższ z arbuza oczyścić z pestek i poprzekrawać na mniejsze części. Wrzucić do blendera, dodać sok z limonek. Zmiksować na gładką masę. Dodać cukier do smaku (opcjonalnie) oraz rum. Wszystko jeszcze raz dobrze zmiksować. Przelać do szklanek. Podawać z lodem, mocno schłodzony.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Porterówka
Tagi: Porter cukier cukier waniliowy spirytus
Rodzaj dania: alkohole
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Do garnka wlewamy 500 ml piwa Porter. Dodajemy 1 szklankę cukru i 2 opakowania cukru waniliowego. Gotujemy z 5-10 minut. Po zagotowaniu, przecedzamy, zostawiamy na chwilę aby wszystko przestygło. Dodajemy 1 szklankę spirytusu 96% i wszystko mieszamy. Na koniec wszystko przelewamy do butelki.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Cytrynówka
Tagi: Cytryna spirytus cukier
Rodzaj dania: alkohole
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Pokroić 2 cytryny w drobną kostkę. Zalać 2 szklankami wody i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować pod przykryciem , około 10 minut. Przecedzić. Ostrożnie, mieszając, dodać 1 szklankę spirytusu 96%. Przelać do butelki.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Grzaniec polski
Tagi: grzaniec piwo jasne jesień zima
Rodzaj dania: alkohole kuchnia regionalna napoje gorące
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
*Do garnuszka wlać delikatnie (po ściance) litr piwa jasnego, wstawić na ogień. *Dodać miód, 1 łyżkę soku z cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i przyprawy: nasiona anyżu (1 łyżeczka), 3 kawałki kory cynamonu, gałkę muszkatołową mieloną, goździki, ziarna kardamonu (koszyczki nasienne), ziele angielskie. *Nie zagotowywać piwa, delikatnie mieszać od czasu do czasu. *Wlewać do żaroodpornych szklanek lub kufli przez drobne sito. Smakuje wspaniale, polecam na zimne jesienne i zimowe wieczory....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Nalewka kawowa
Tagi: nalewka
Rodzaj dania: alkohole napoje zimne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i kawę. Zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Należy mieszać i uważać, aby nie wykipiało. Mleko ostudzić, powoli wlać spirytus. Wymieszać. Wlać do butelki. Na drugi dzień można już pić. Smakuje wyśmienicie.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Malibu
Tagi: Malibu
Rodzaj dania: alkohole
Rodzaj kuchni: amerykańska
Idealny na sylwestra;) Wiórki wsypać do 1,5-litrowego słoja, zalać wódką i odstawić na kilka dni (ok.5 dni do tygodnia) żeby alkohol przeszedł kokosem. Alkohol ma być szczelnie zamknięty żeby nie wywietrzał. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po kilku dniach wiórki odsączyć przez gazę. Oba rodzaje mleka w osobnym naczyniu połączyć ze sobą, po czym wymieszać z płynem alkoholowym. Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Nalewka orzechowa
Tagi: orzech włoski nalewka
Rodzaj dania: alkohole
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Orzechy przekroić na połówki, zalać spirytusem i odstawić. Po miesiącu zlać i przefiltrować nalew. Orzechy zasypać cukrem. Odstawić na dwa tygodnie, by cukier się rozpuścił. Następnie odcedzić orzechy, płyn przefiltrować i dodać do nalewu. Odstawić na co najmniej 6 miesięcy. Gotowe !!! Nalewka raczej gorzka. Podobno pomaga przy dolegliwościach żołądkowych. Można eksperymentować dodając cynamon, migdały, goździki lub imbir.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Drink mirabelkowy
Tagi: napoje zimne alkohole grill
Rodzaj dania: alkohole napoje zimne owoce
Rodzaj kuchni: fusion
Mirabelki myjemy i drylujemy. Wrzucamy do blendera razem z kostkami lodu i miksujemy na w miarę jednolitą masę. Dodajemy wódkę i porządnie mieszamy. Jak ktoś lubi słodkie można dosłodzić cukrem. Świetny drink na grillowe przyjęcie - taki orzeźwiający i pobudzający.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Grzaniec z Portera
Tagi: Grzaniec Porter
Rodzaj dania: alkohole dania jarskie napoje gorące
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Piwo, najlepiej Porter, podgrzać z połową laski cynamonu i goździkami, przecedzić. Żółtka i cukier utrzeć na kogel mogel, powoli dodawać do masy żółtkowej piwo. Postawić piwo na ogniu, powoli podgrzewać ale nie zagotować. Podawać gorące. Pycha!
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Rodzynkowy pucharek węgierski
Tagi: deser rodzynki Węgry wino tokaj
Rodzaj dania: alkohole desery
Rodzaj kuchni: węgierska
Pyszny alkoholowy deser z rodzynkami. Będzie jeszcze lepszy i bardziej aromatyczny, jeśli rodzynki namoczymy w tokaju na godzinę przed podaniem. 1. Przygotować pucharki, wrzucić po równej porcji rodzynek do każdego, zalać winem. 2. Nałożyć porcje bitej śmietany z puszki (spray). 3. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW