Surówka z rukoli, jabłka i marchwii |
![]() |
||
Tagi: surówka sałatka marchew rukola jabłko Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Rukolę opłukać i osuszyć. Marchew (2 średnie) i jabłka (2 średnie) obrać. Jabłka pokroić w kawałeczki (po wydrążeniu), marchew zetrzeć na drobnej tarce. Składniki wymieszać. Sos przygotować mieszając oliwę, ocet jabłkowy z przyprawami. Podawać lekko schłodzoną bezpośrednio po zrobieniu. | |||
|
|||
Sałata lodowa z pomidorami suszonymi |
|
||
Tagi: sałata sałatka sałata lodowa pomidor pomidor suszony Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Sałatę umyć, liście porwać na kawałki. 2. Pomidory suszone pokroić na mniejsze części. 3. Przygotować sos z użyciem 5 łyżek oleju z zalewy z pomidorów, octu jabłkowego, pieprzu mielonego, oregano i soli. 4. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, podawać od razu po przygotowaniu. | |||
|
|||
Pieczona papryka faszerowana |
|
||
Tagi: papryka pieczona faszerowana Rodzaj dania: dania główne warzywa zapiekanki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina |
|||
1. Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć. 2. Ugotować ryż w osolonej wodzie. 3. Dużą cebulę obrać, pokroić na półkrążki. Czosnek posiekać. Ogórki marynowane pokroić na paseczki. 3. Na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić cebulę, zeszklić przez około 3 minuty. 4. Do cebuli włożyć mięso mielone, smażyć razem około 5-7 minut, następnie dodać ogórki i czosnek, delikatnie przesmażyć. 5. Dodać do farszu przyprawy, zamieszać i zdjąć z ognia. 6. Papryki napełnić farszem, wyłożyć na blachę wysłaną papierem ... | |||
|
|||
Sałata z jajem |
|
||
Tagi: sałata jajo jajko zielona sałatka Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, ostudzić i pokroić w kostkę. 2. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na porcje. 3. Przygotować sos: wymieszać olej, ocet jabłkowy, cukier, pieprz i sól czosnkową. 4. Natkę posiekać drobno. 5. Wymieszać wszystkie składniki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu. | |||
|
|||
Mizeria z orzechami i rodzynkami |
|
||
Tagi: mizeria ogórki orzechy rodzynki czosnek sałatka Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Duży zielony ogórek umyć, obrać i pokroić na cienkie półplastry. 2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. 3. Rodzynki zalać pół szklanki wrzątku, pozostawić na 5 minut, odcedzić. 4. Łuskane włoskie orzechy rozdrobnić. 5. wszystko wymieszać, zalać jogurtem naturalnym, przyprawić solą i pieprzem białym mielonym i oprószyć 1/4 pęczka siekanego szczypiorku. Podawać dobrze schłodzone jako dodatek do obiadu, mięs, kanapek. | |||
|
|||
Pomidory z mozzarellą |
|
||
Tagi: pomidor mozzarella ser przekąska Rodzaj dania: dania jarskie warzywa Rodzaj kuchni: europejska |
|||
1. Pomidory umyć, pokroić w grubsze plastry. 2. Dwie kule mozzarelli odsączyć, pokroić w plastry. 3. Na talerzu przełożyć plastry pomidorów plastrami mozzarelli. 4. Polać oliwą, posypać kolorowym pieprzem grubo mielonym i posiekaną natką pietruszki. | |||
|
|||
Zupa cebulowa z grzankami z serem |
|
||
Tagi: cebula zupa Rodzaj dania: warzywa zupy Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Cebule obieram, kroję w cienkie półplasterki i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Podsmażoną cebulę przekładam do garnka i zalewam ją gorącym rosołem. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, zioła i gotuję całość pod przykryciem ok. 20 minut, aż cebulka zmięknie. W tym czasie przygotowuję grzanki. Kromki chleba smaruję cienko masłem i posypuję startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Gotową zupę rozlewam do miseczek lub kokilek, nad każdą zupą kładę kromkę z serem i wstawiam na chwilę ... | |||
|
|||
Pomidory z serem korycińskim |
|
||
Tagi: ser koryciński pomidory przystawka Rodzaj dania: dania jarskie warzywa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Pomidory myjemy, kroimy na grubsze plastry. 2. Ser koryciński kroimy w plastry. 3. Na półmiskach (dla każdej osoby oddzielnie) układamy naprzemiennie plaster pomidora i plaster sera korycińskiego. 4. Polewamy każdą porcję łyżką oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. | |||
|
|||
Surówka z pora i marchwi |
|
||
Tagi: surówka por marchew warzywa Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Warzywa i owoce dokładnie myjemy - zwłaszcza pora, bo pod liśćmi może mieć piasek lub ziemię. 2. Dużą marchew obrać i zetrzeć na drobnej tarce. 3. Duży por pokroić w cienkie plastry. 4. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce do buraków. 5. Utworzyć sos mieszając majonez, śmietanę i przyprawy. Wymieszać z warzywami i jabłkami. | |||
|
|||
Ziemniaki obiadowe z kminkiem |
|
||
Tagi: ziemniaki kminek Rodzaj dania: dania główne dania jarskie warzywa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Dobry pomysł na urozmaicenie ziemniaków do każdego obiadu. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. 2. Wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Wsypujemy kminek w ziarnach. 3. Gotujemy około 30 minut (do zmięknięcia), następnie odcedzamy i ubijamy praską do ziemniaków dodając masło. | |||
|