Koktajl jagodowy |
![]() |
||
Tagi: Koktajl jagodowy jogurt Rodzaj dania: napoje zimne Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Jagody myjemy, miksujemy z jogurtem, dosładzamy cukrem. Na koniec chłodzimy w lodówce. | |||
|
|||
Chłodnik na botwince z ogórkiem i rzodkiewką |
|
||
Tagi: chłodnik lato botwinka buraczki Rodzaj dania: dania jarskie napoje zimne warzywa zupy Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy małe buraczki, obieramy. Buraczki i łodyżki siekamy w drobną kostkę, wsypujemy do rondla, zalewamy wodą (aby pokryła warzywo) i gotujemy około 15 minut. 2. W międzyczasie siekamy drobno umytą rzodkiewkę i obrany długi ogórek. 3. Po ugotowaniu i ostudzeniu botwinki, wraz z wodą przelewamy do malaksera, dodajemy ogórek i rzodkiewkę, miksujemy. Dolewamy jogurt. 3. Na koniec dodajemy posiekany koper i szczypiorek (już bez miksowania). Doprawiamy solą i pieprzem bi... | |||
|
|||
Korzenny kompot z jabłek |
|
||
Tagi: jabłka napoje Rodzaj dania: napoje gorące napoje zimne owoce Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Jabłka myję, osuszam i obieram ze skórki. Kroję jabłka na cząstki, wykrawam gniazda nasienne i przekładam je do garnka. Wlewam zimną wodę i gotuję na niewielkim ogniu aż jabłka staną się miękkie. Dodaję do smaku cukier, goździki, cynamon i trzy plastry cytryny. Gotuję jeszcze kilka minut i przelewam kompot do dzbanka. | |||
|
|||
Korzenny kompot z dyni |
|
||
Tagi: dynia napoje cynamon Rodzaj dania: napoje gorące napoje zimne warzywa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Obraną dynię kroję w dużą kostkę i przekładam do garnka. Zalewam ją zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu. Pomarańczę dokładnie szoruję szczoteczką, sparzam wrzątkiem i kroję w plastry. Do garnka z dynią dodaję plastry pomarańczy, ocet jabłkowy, cukier, goździki i cynamon. Kompot gotuję pod przykryciem ok. 5 minut od zagotowania, nie za długo, gdyż dynia nie wymaga długiego czasu gotowania i szybko może zamienić się w papkę. Gotowy kompot przelewam do dużego dzbanka, z którego rozlewam go ... | |||
|
|||
Koktajl winogronowy |
![]() |
||
Tagi: Koktajl miód winogrona kefir Rodzaj dania: napoje zimne Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Winogrona myjemy i wrzucamy do blendera, wlewamy kefir i miksujemy. Dosładzamy miodem. Podajemy schłodzony w wysokich szklankach. | |||
|
|||
Kawa bananowa |
![]() |
||
Tagi: Kawa banan miód Rodzaj dania: napoje zimne Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Do blendera wrzucamy banana, wlewamy szklankę zimnego mleka. Dodajemy kawę i miód. Wszystko miksujemy i wlewamy do szklanki. Najlepiej smakuje zmrożona. Można dodać więcej miodu w zależności od gustu. | |||
|
|||
Eksplozja smaku |
![]() |
||
Tagi: koktajle bezalkoholowe Rodzaj dania: koktajle bezalkoholowe napoje zimne Rodzaj kuchni: fusion |
|||
Wszystkie składniki poza bitą śmietaną dokładnie mieszamy ze sobą. Rozlewamy do szklanek. Całość dekorujemy bitą smietana i rodzynkami | |||
|
|||
Sok z owoców róży |
![]() |
||
Tagi: sok owoce róża przeziębienie dodatki do herbaty Rodzaj dania: napoje gorące napoje zimne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 |
|||
Róże oczyszczamy z szypułek i dokładnie myjemy, następnie wkładamy do emaliowanego naczynia i zalewamy litrem wody. Pod przykryciem ogrzewamy 20 minut. Od razu odcedzamy płyn do inego naczynia i ponownie zalewamy owoce 0.5 litra wody. - ponownie ogrzewamy 20 minut nie doprowadzając do wrzenia. Odcedzamy sok i łączymy z pierwszym płynem. słodzimy do smaku wg uznania i rozpuszczamy cukier. Pasteryzujemy w małych słoiczkach lub butelkach około 15 minut. Doskonały dodatek do herbat i innych ;-) napo... | |||
|
|||
Lemoniada |
![]() |
||
Tagi: napoje zimne Rodzaj dania: napoje zimne owoce Rodzaj kuchni: fusion |
|||
Jedną szklankę wody podgrzać razem z cukrem - az rozpuści się zupełnie. Wystudzić. Do blendera wlać osłodzoną wodę, wodę mineralną, sok z cytryny, listki mięty oraz kostki lodu. Miksować na wolnych obrotach przez 1 min, Potem zwiększyć moc. Rozlać do schłodzonych szklanek - podawać zimne. | |||
|
|||
Drink arbuzowy |
![]() |
||
Tagi: napoje chodzące Rodzaj dania: alkohole napoje zimne owoce Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Bieszczady |
|||
Miąższ z arbuza oczyścić z pestek i poprzekrawać na mniejsze części. Wrzucić do blendera, dodać sok z limonek. Zmiksować na gładką masę. Dodać cukier do smaku (opcjonalnie) oraz rum. Wszystko jeszcze raz dobrze zmiksować. Przelać do szklanek. Podawać z lodem, mocno schłodzony. | |||
|