Kutia podlaska |
|
||
Tagi: kutia wigilia potrawa świąteczna Podlasie kutia podlaska Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Pęczak przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody lekko osolonej, pamiętając, że pęczak spęcznieje (lepiej dodać więcej wody niż za mało, bo kasza będzie zbyt kleista). Do gotującej się wody wsypujemy pęczak i gotujemy do momentu, aby nie był zbyt miękki. Gotowa świąteczna masa makowa do kutii powinna zawierać rodzynki, orzechy włoskie i migdały (lekko rozdrobnione ale nie za drobno), wszystkie składniki mieszamy z makiem, na koniec dodajemy rozpuszczony miód ... | |||
|
|||
Risotto z mięsem, papryką i ogórkiem marynowanym |
|
||
Tagi: risotto ryż mięso mielone papryka ogórek marynowany obiad Rodzaj dania: dania główne kasza, ryż Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina |
|||
1. Obrać cebulę i czosnek, cebulę pokroić w krążki, czosnek posiekać. 2. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić paprykę, smażyć około 5 minut mieszając. 4. Następnie dodać cebulę i czosnek, wszystko razem zeszklić. 5. Dodać mięso mielone i smażyć około 10-15 minut. 6. Na koniec dodać ogórek konserwowy pokrojony w paseczki. Wymieszać. 7. Do potrawki dołożyć ryż, przyprawy, ketchup. Wszystko przesmażyć szybko na dużym ogniu.... | |||
|
|||
Jabłka faszerowane pęczakiem |
|
||
Tagi: jabłka kasza Rodzaj dania: kasza, ryż przekąski Rodzaj kuchni: fusion |
|||
Jabłka myję, dokładnie osuszam a wierzchy ścinam. Łyżeczką wydrążam gniazda nasienne. Kaszę pęczak gotuję w lekko posolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Ogórka i połowę jabłka obieram i kroję w niewielką kostkę. Do ugotowanej kaszy pęczak wlewam gorący bulion, dodaję do smaku miód, drobno posiekany czosnek, roztłuczone ziarno kardamonu. Całość gotuję w garnuszku przez kilka minut. Na koniec dodaję pokrojonego w kosteczkę zielonego ogórka z jabłkiem, mieszam dokładnie i zdejmuję z o... | |||
|
|||
Aromatyczny kuskus z przyprawami |
|
||
Tagi: kasza kuskus Rodzaj dania: kasza, ryż Rodzaj kuchni: fusion |
|||
Kaszę kuskus mieszam ze wszystkimi składnikami i zalewam gorącą wodą prosto z czajnika, tak aby woda sięgała na około 1,5 centymetra powyżej kuskusu. Naczynie z kaszą przykrywam talerzykiem i pozostawiam na około 5 minut, aż cały płyn wsiąknie. Następnie zdejmuję talerzyk, mieszam kuskus widelcem i łączę z przyprawami. Kaszę dekoruję natką kolendry i półplastrami pomarańczy. Kuskus podaję zaraz po przygotowaniu. | |||
|
|||
Kotlety z kaszy gryczanej |
|
||
Tagi: kasza obiad Rodzaj dania: kasza, ryż Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Białą część pora siekam w cienkie krążki i duszę w rondlu z 2-3 łyżkami wody do miękkości. Cebule obieram, drobno kroję i szklę na 2 łyżkach oleju. Ser żółty ścieram na tartce na dużych oczkach. Ostudzoną kaszę przekładam do dużej miski i miksuję za pomocą blendera, dodaję do tego podsmażoną cebulę, uduszony por, starty ser, dwa jajka, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i całość dokładnie wyrabiam. Doprawiam do smaku sol... | |||
|
|||
Ryż z polskimi grzybami |
|
||
Tagi: risotto ryż grzyby suszone Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Tak przygotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do pieczeni, ale również zwykłego mięsa czerwonego czy białego. Może też stanowić część wegetariańskiego posiłku. Stosować można różne gatunki ryżu, należy jedynie pamiętać, że czas gotowania może się skrócić lub wydłużyć. Ja zastosowałem zwykły tradycyjnie stosowany w Polsce ryż biały. I prawdziwe polskie, suszone grzyby... 1. Suszone grzyby przepłukać na sicie o drobnych oczkach, wrzucić do miski i zalać wrzątkiem na 30 minut. 2. W garnku o grubym dnie... | |||
|
|||
Wieprzowina z kiełkami na chiński sposób |
|
||
Tagi: wieprzowina schab kiełki ryż Rodzaj dania: dania główne kasza, ryż mięsa Rodzaj kuchni: chińska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
1. Schab wieprzowy umyć, pokroić w plastry, a następnie w paski. 2. Na patelni (najlepiej głębokiej lub woku) rozgrzać olej sezamowy, wrzucić paski schabu, dodać sos sojowy, gotować około 5 minut na dużym ogniu, dość często mieszając mięso aby zasmażyło się z każdej strony. 3. Kolejno dodać włoszczyznę pokrojoną w paski (może być również mrożona), smażyć wszystko 5 minut. 4. Dodać kiełki fasoli mung oraz kiełki stir fry (mieszanka różnych kiełków: soczewicy, zielonej, soczewicy brązowej, fasoli ... | |||
|
|||
Ciasto ryżowe z kokosem |
|
||
Tagi: ciasta wypieki Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery kasza, ryż Rodzaj kuchni: fusion Rodzaj mięsa: danie bezmięsne inne wege |
|||
1. Przygotować ryż: W dużym garnku zagotować 4 szkl. mleka. Dodać szkl. ryżu, wanilię, szkl. cukru, cynamon i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1,5 godz bez przykrycia. Co jakiś czas sprawdzić czy ryż nie przywiera - i dolać mleka jeśli tak się dzieje. Przestudzić. 2. Żółtka roztrzepać i dodać do ryżu. w misce ubić białka na sztywno. Dodać do ryżu. Dobrze wymieszać. 3. Przygotować spód: mąkę, masło, 1/4 szkl. cukru, wiórki kokosowe oraz otręby owsiane - ciasto wyrobić palcami - taka kru... | |||
|
|||
Pudding ryżowy |
![]() |
||
Tagi: deser przekąska Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kasza, ryż przekąski Rodzaj kuchni: fusion Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Zagotować mleko z laską wanilii. Kiedy będzie wrzeć wyjąć wanilię przciąć i dodać do mleka same pestki. Na gotujące się mneko wsypać ryż, cukier, cynamon, kardamon i szafran, gotować aż zgęstnieje. Przełożyć do pucharków, udekorowąc orzeszkami pistacjowymi. Podawać na ciepło ale dobrze smakuje też schłodzony | |||
|
|||
Wegetariańskie kotleciki ryżowe |
![]() |
||
Tagi: Obiady Wegetariańskie Rodzaj dania: dania główne kasza, ryż Rodzaj kuchni: wegetariańska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne |
|||
Ryż zagotować, a właściwie lekko rozgotować dodając kostkę rosołową. Uwaga, lubi się przypalać. Po ugotowaniu odcedzić i przynajmniej trochę wystudzić. Do ryżu wrzucić posiekany szczypiorek, starty ser a także wbić jajko, żeby się wszystko siebie trzymało. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe, płaskawe kotlety i, po obtoczeniu w bułce tartej, rzucać na ruszt do zezłocenia. Najlepiej podawać z sosem pieczeniowym ciemnym z torebki. Ewentualnie pomidorowym lub pieczarkowym... | |||
|