Łazanki z makiem |
|
||
Tagi: łazanki Podlasie podlaskie łazanki podlaskie mak łazanki z makiem Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Z przesianej mąki, jajek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 placki, każdy rozwałkowujemy w miarę cienko, pozostawiamy do przesuszenia. Kroimy w paski o szerokości 2 cm i w poprzek na kwadraciki. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie (partiami), wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Masę makową mieszamy z rozpuszczonym miodem, a następnie z łazankami. Można dodatkowo podawać z posikanymi orzechami (włoskimi, laskowymi, migdałami), ro... | |||
|
|||
Kutia podlaska |
|
||
Tagi: kutia wigilia potrawa świąteczna Podlasie kutia podlaska Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Pęczak przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody lekko osolonej, pamiętając, że pęczak spęcznieje (lepiej dodać więcej wody niż za mało, bo kasza będzie zbyt kleista). Do gotującej się wody wsypujemy pęczak i gotujemy do momentu, aby nie był zbyt miękki. Gotowa świąteczna masa makowa do kutii powinna zawierać rodzynki, orzechy włoskie i migdały (lekko rozdrobnione ale nie za drobno), wszystkie składniki mieszamy z makiem, na koniec dodajemy rozpuszczony miód ... | |||
|
|||
Kapusta wigilijna z jagłami |
![]() |
||
Tagi: kasza jaglana boże narodzenie grzyby suszone kapusta wigilijna kapusta z grzybami Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Galicja Rodzaj mięsa: danie bezmięsne |
|||
Grzyby namoczyć. Kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Zalać wodą do poziomu kapusty. Dodać ziela i liście laurowe. Gotować aż kapusta zmięknie. Wierzch kapusty posypać kaszą jaglaną i dusić pod przykryciem aż kasza się uparuje. Całość wymieszać, doprawić sola i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Cebulę zezłocić na oleju (najlepiej lnianym). Dodać do kapusty. Trochę zostawić do okraszenia. Smacznego :)... | |||
|
|||
Czysty barszcz grzybowy z uszkami |
![]() |
||
Tagi: suszone grzyby wigilia boże narodzenie zakwas uszka barszcz wigilijny barszcz grzybowy barszcz na zakwasie Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Galicja Rodzaj mięsa: danie bezmięsne |
|||
Składniki na zakwas (mąkę żytnią, czosnek i kromkę chleba) wrzucić do litrowego słoika i zalać woda. Odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Garść grzybów namoczyć dzień wcześniej w szklance wody. Przelać do garnka, dolać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecedzony zakwas i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Grzyby na farsz namoczyć, odgotować (wywar można dodać do barszczu) i przemielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z podsmażoną cebulką i namoczoną, a potem odci... | |||
|
|||
Ciasto korzenne |
![]() |
||
Tagi: ciasta Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Bieszczady Rodzaj mięsa: inne wege |
|||
Suche składniki mieszamy razem w misce. Płynne razem z jajkami miksujemy na jednolita masę. Łączymy z mąką i przyprawami. Przelewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 45 - 50 min. Trzeba sprawdziś patyczkiem czy jest juz upieczone. | |||
|
|||
Tradycyjne polskie gołąbki |
|
||
Tagi: gołąbki polska kuchnia obiad kapusta Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
1. Średniej wielkości kapustę umyć pod bieżącą wodą, wykroić głąb (bardzo ostrym nożem, uważać na palce). Zdjąć dwa pierwsze liście z wierzchu i wyrzucić. Kapustę włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby ją zakryła, posolić wodę 1 łyżką. W czasie gdy kapusta jest na ogniu - zająć się przygotowaniem farszu mięsnego. 2. W drugim garnuszku ugotować ryż (może być z torebki), ostudzić. 3. Do dużej miski włożyć mięso mielone wieprzowe, wbić jajko, zetrzeć jedną dużą cebulę (lub dwie mniejsze) na tarce ... | |||
|
|||
Postna kapusta z grzybami |
|
||
Tagi: kapusta grzyby danie postne Rodzaj dania: dania główne dania jarskie kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Kaszuby i Żuławy Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować na wolnym ogniu około 1 godzinę. 2. Kapustę wypłukać, odsączyć, drobno pokroić. Wywar (bez grzybów) wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1-1,5 godz. W połowie gotowania dodać 1 dużą marchew startą na tarce o grubych oczkach, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. 3. Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. 4. Dużą cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na oleju. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do k... | |||
|
|||
Gołąbki babci |
![]() |
||
Tagi: gołąbki Polska polskie jedzenie kapusta obiad Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina |
|||
Przygotowanie kapusty do gołąbków: 1. Średnią wielkości kapustę myjemy z wierzchu. Zdejmujemy 2 wierzchnie liście i odkładamy. Z kapusty wykrajamy ostrym długim nożem trzon. Wkładamy ją do głębokiego garnka, zalewamy wodą, solimy 1 łyżkę. 2. Zagotowujemy wodę i następnie zmniejszamy ogień. 3. Po około 5 minutach próbujemy zdejmować wierzchnie liście kapusty (powinny być miękkie i łatwo schodzić z główki), następnie podgotowujemy znów trochę i ponownie zdejmujemy kolejne liście i tak aż do wyczerp... | |||
|
|||
Bakaliowiec |
![]() |
||
Tagi: desery wypieki ciasta ciasteczka Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna owoce potrawy mączne przekąski Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Bieszczady Rodzaj mięsa: danie bezmięsne inne wege |
|||
Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia i żółtek zarabiamy szybko kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 20 min. W tym czasie obieramy 2 jabłka - szara reneta lub inne kwaśne - Wrzucamy do rondelka i lekko rozprażmy - tak żeby cały czas były widoczne cząstki jabłek. Dodajemy rodzynki wczesniej namoczone w rumie, orzechy włoskie i suszone śliwki. Całość zdejmujemy z ognia i dodajemy opakowanie galaretki, dobrze mieszamy żeby się rozpuściła w gorących jabłkach. Ciasto rozwałkowujemy. przekłada... | |||
|
|||
Nadziany piernik |
![]() |
||
Tagi: ciasta wypieki Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Bieszczady Rodzaj mięsa: danie bezmięsne inne wege |
|||
Masło cukier, mieszankę owoców suszonych (figi, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka itp.) - przesiekać owoce jeśli są większe - oraz sok z pomarańczy i otarta z niej skórkę a także skórkę cytrynową oraz brandy, podgrzać na patelni aż cukier się rozpuści. Przestudzić. Mieszankę rożnych orzechów oraz migdały uprażyć na suchej patelni. Jajka roztrzepać dodać do przestudzonego masła z cukrem i owocami, dodać tez orzechy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiać do masy. Porządnie wymi... | |||
|