-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1234
Spaghetti Carbonara
Tagi: spaghetti carbonara Włochy boczek
Rodzaj dania: dania główne makarony
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
1. Boczek pozbawić twardej skóry, pokroić w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim boczek około 5 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 3 minuty. 2. Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie (0,5 łyżeczki soli) z dodatkiem 2 łyżek oleju według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, przełożyć do smażonego boczku, dobrze wymieszać. 3. Sery zetrzeć na tarce, na drobne wiórki. Wymi...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tagliatelle z atramentem kałamarnicy w sosie tuńczykowym z serem lazurem i suszonymi pomidorami
Tagi: makaron tagliatelle atrament kałamarnica tuńczyk pomidor suszony lazur ser
Rodzaj dania: dania główne makarony
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. Na patelnię wrzucić pokrojone na drobne części suszone pomidory z oliwy, można dolać 5 łyżek oliwy. 2. Pokroić ser lazur niebieski w kostkę (lub inny ser pleśniowy - może być np. rokpol) i wrzucić na patelnię. 3. Dodać 100 ml śmietany 18%. 4. Włączyć ogień i podgrzewać na wolnym płomieniu około 5 minut. 5. Po upływie 5 minut odcedzić tuńczyka z puszek z zalewy, nie rozdrabniać, dołożyć do patelni, lekko wymieszać. Zagotować. 6. Dodać odcedzone kapary. Wymieszać. 7. Gotując na lekkim ogniu dodać...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Łososiowe penne z żurawiną
Tagi: penne makaron łosoś żurawina ryba
Rodzaj dania: dania główne makarony ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. Myjemy i oczyszczamy dobrze łososia z ości i skóry. Kroimy na małe porcje. 2. W dużej patelni lub woku roztapiamy masło, łyżkę oliwy i rozgnieciony ząbek czosnku. 3. Gdy masło całkowicie się roztopi i skwierczy, wkładamy do patelni kawałki łososia, przewracamy delikatnie po chwili. 4. Kiedy łosoś zacznie zmieniać kolor, dolewamy białe wino i żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. 5. W osobnym garnuszku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie wedł...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Makaron z sosem brokułowym i serem feta
Tagi: obiad makaron
Rodzaj dania: dania główne fast-food kuchnia regionalna makarony potrawy mączne warzywa
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Brokuła oczyścić, i pokroić na mniejsze części, Ugotować do miękkości. Odcedzić. w międzyczasie ugotować dowolny makaron wg przepisu na opakowaniu. Brokuła przełożyć do dużej miski, dodać oliwę. Na maśle podsmażyć szalotki i czosnek. Dodać do brokuła. Dodać także posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Zmiksować wszystko blenderem. Jeśli masa będzie za gęsta (to ma być sos!!), dodać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem mocno podgrzać. Nakładać na makaron i posypać pokrusz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Lasagne
Tagi: obiad danie główne
Rodzaj dania: dania główne fast-food makarony mięsa potrawy mączne
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: cielęcina wieprzowina
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos besz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Śródziemnomorski makaron
Tagi: obiad pasta
Rodzaj dania: dania główne fast-food makarony ryby. owoce morza warzywa
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne ryby, owoce morza
Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Jeśli krewetki są duże to też je poprzekrawać na mniejsze części. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić całe ząbki czosnku. Podsmażyć aż lekko zbrązowieją, wtedy je wyjąc. Na patelnię wrzucić krewetki i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć ok 5 min. Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez 5 min. Podlać winem i zredukować sos (ok. 5 min.) Doprawić solą jeśli jest taka potrzeba. W międzyczasie ugotowąc makaron Al dente. Dodać do sosu i jeszcze przez 1 min. dusić raze...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Potrawka z kurczakiem
Tagi: obiad kurczak drób makaron
Rodzaj dania: dania główne fast-food kuchnia regionalna makarony mięsa potrawy mączne warzywa
Rodzaj kuchni:
Rodzaj mięsa: drób
Kurczaka pokroić w 2-cm kostkę, otrzepać solą i pieprzem. Kurczaka podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę i cebulę pokroić w paseczki, dorzucić do kurczaka. Smażyć ok. 5 min. aż warzywa zmiękną. Dodać wino i zwiąkszyć ogień, zagotować i poczekać aż wino będzie zredukowane. Następnie dodać pomidory razem z zalewą oraz sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia. Teraz należy zmniejszyć ogień i powoli dodać śmietanę. Sos podawać z makaronem, wierzch posypać natka pietruszki....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Makaronowy zawrót głowy
Tagi: makarony obiad
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie fast-food makarony potrawy mączne warzywa
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Warzywa umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni podsmażyć warzywa na maśle i oliwie. Kiedy warzywa zaczną przywierać do patelni powoli wlewać bulin warzywny często mieszając zawartość patelni. Makaron ugotować al dente. Dodać do warzyw i jeszcze chwilę dusić wszystko razem. Dodać starty parmezen i poczekać aż rozpuści się w sosie. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać ze świeżą bazylią.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Świderki z kurczakiem w jasnym sosie
Tagi: makaron kurczak obiad
Rodzaj dania: dania główne makarony mięsa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: drób
1. Do garnka wlać 1,5 l wody, wsypać pół łyżeczki soli. Zagotować wodę, następnie wrzucić makaron świderki i gotować około 5-7 minut do zmięknięcia. Odcedzić. 2. Filety kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. W miseczce wymieszać kawałki kurczaka z przyprawą gyros, imbirem. 3. Na dość głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić kurczaka i smażyć około 10 minut mieszając od czasu do czasu. 4. Do usmażonego kurczaka dodać makaron i rodzynki, smażyć kolejne 10 minut mieszając od czasu do...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa grzybowa
Tagi: zupa grzyby
Rodzaj dania: makarony zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 3 godziny lub najlepiej na całą noc. Następnego dnia grzyby dobrze odsączyć i pokroić niezbyt drobno. Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć i włożyć do garnka razem z grzybami. Zalać wszystko 2 litrami zimnej wody, włożyć listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, dodać kostkę rosołową i masło. Zagotować i gotować na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie (trwa to ok. 25-30 minut). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i Maggi. Wyjąć włoszczyznę i cebul...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW