-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12
Kawa toffi
Tagi: kawa napoje
Rodzaj dania: napoje gorące
Rodzaj kuchni: fusion
Do szklanki wsypuję 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zalewam ją 200 ml gorącej ale nie wrzącej wody, mieszam. W małym garnuszku podgrzewam masę krówkową z małą ilością mleka, mieszam co jakiś czas). Do szklanki z kawą wlewam ok. 2 łyżki krówkowej masy. Na wierzch wykładam ubitą śmietankę. Całość dekoruję pozostałym sosem krówkowym. Kawę od razu podaję. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Korzenny kompot z jabłek
Tagi: jabłka napoje
Rodzaj dania: napoje gorące napoje zimne owoce
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Jabłka myję, osuszam i obieram ze skórki. Kroję jabłka na cząstki, wykrawam gniazda nasienne i przekładam je do garnka. Wlewam zimną wodę i gotuję na niewielkim ogniu aż jabłka staną się miękkie. Dodaję do smaku cukier, goździki, cynamon i trzy plastry cytryny. Gotuję jeszcze kilka minut i przelewam kompot do dzbanka.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kawa pomarańczowa
Tagi: napoje kawa
Rodzaj dania: napoje gorące owoce
Rodzaj kuchni: fusion
Pomarańczę dokładnie szoruję, sparzam wrzątkiem, osuszam i kroję w niezbyt cienkie ani za grube plastry. Do garnuszka wsypuję rozpuszczalną kawę, zalewam gorącą wodą, dodaję plastry pomarańczy oraz przyprawy. Gotuję całość kilka minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gorącą i aromatyczną kawę przelewam do szklanki, na wierzch wykładam bitą śmietanę, posypuję całość startą skórką z pomarańczy oraz małymi kawałeczkami czekolady. Od razu podaję.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Korzenny kompot z dyni
Tagi: dynia napoje cynamon
Rodzaj dania: napoje gorące napoje zimne warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Obraną dynię kroję w dużą kostkę i przekładam do garnka. Zalewam ją zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu. Pomarańczę dokładnie szoruję szczoteczką, sparzam wrzątkiem i kroję w plastry. Do garnka z dynią dodaję plastry pomarańczy, ocet jabłkowy, cukier, goździki i cynamon. Kompot gotuję pod przykryciem ok. 5 minut od zagotowania, nie za długo, gdyż dynia nie wymaga długiego czasu gotowania i szybko może zamienić się w papkę. Gotowy kompot przelewam do dużego dzbanka, z którego rozlewam go ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kawa z jajkiem
Tagi: kawa deser napoje jajka
Rodzaj dania: napoje gorące
Rodzaj kuchni: fusion
Żółtko ubijam mikserem na parze w kąpieli wodnej razem z cukrem do otrzymania gęstej, puszystej masy. Do szklanki wsypuję kawę rozpuszczalną, cynamon i zalewam ją gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Na wierzch wykładam łyżeczką ubite żółtko z cukrem. Całość dekoruję kleksem z bitej śmietany i oprószam odrobiną kawy.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pigwowo - żurawinowy dodatek do herbaty
Tagi: owoce pigwa ananas żurawina przetwory
Rodzaj dania: dania jarskie napoje gorące owoce przetwory
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Pigwę myjemy, parzymy skórkę gorącą wodą, kroimy na cztery części, wycinamy gniazda nasienne. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy zalewę z ananasów oraz goździki. Gotujemy często mieszając. Do wyparzonych słoiczków (4 x 300 ml) wkładamy kawałki pigwy, przesypujemy żurawiną oraz przekładamy kawałkami ananasów. Całość zalewamy wrzącym goździkowym syropem i mocno zakręcamy. Stawiamy na zakrętce do ostygnięcia. Idealny dodatek do zimowej herbaty lub po dodaniu wody, jako świą...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Domowa, gorąca czekolada w proszku
Tagi: czekolada napój mleko cukier wanilia prezent
Rodzaj dania: desery koktajle bezalkoholowe napoje gorące
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Przez drobne sitko przesiewamy mleko, kakao oraz cukier puder. Grudki rozcieramy łyżką. Do czekoladowego proszku dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz cukier waniliowy i mieszamy. Na sam koniec wkładamy do słoiczka przeciętą na pół laskę wanilii. Przygotowaną czekoladę wystarczy zalać gorącą wodą - mniej więcej cztery łyżeczki na 200 ml. ;)
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sok z owoców róży
Tagi: sok owoce róża przeziębienie dodatki do herbaty
Rodzaj dania: napoje gorące napoje zimne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Róże oczyszczamy z szypułek i dokładnie myjemy, następnie wkładamy do emaliowanego naczynia i zalewamy litrem wody. Pod przykryciem ogrzewamy 20 minut. Od razu odcedzamy płyn do inego naczynia i ponownie zalewamy owoce 0.5 litra wody. - ponownie ogrzewamy 20 minut nie doprowadzając do wrzenia. Odcedzamy sok i łączymy z pierwszym płynem. słodzimy do smaku wg uznania i rozpuszczamy cukier. Pasteryzujemy w małych słoiczkach lub butelkach około 15 minut. Doskonały dodatek do herbat i innych ;-) napo...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Herbatka zimowa z pomarańczą, imbirem i goździkami
Tagi: herbata zima napój gorący rozgrzewający imbir goździki pomarańcza
Rodzaj dania: napoje gorące
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
*Zagotować wodę w garnuszku. *Do gotującego się wrzątku wrzucić 4 torebki dobrej jakościowo herbaty (może być Earl Grey), zmniejszyć ogień. *Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (np. z oddzielnej wody zagotowanej w czajniku). Nie obierać ze skóry, pokroić na półplastry i wrzucić do naparu herbacianego. *Do naparu herbacianego wrzucić pozostałe składniki (imbir mielony, goździki), dodać miód, podgotować na wolnym ogniu około 2 minut.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Grzaniec polski
Tagi: grzaniec piwo jasne jesień zima
Rodzaj dania: alkohole kuchnia regionalna napoje gorące
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
*Do garnuszka wlać delikatnie (po ściance) litr piwa jasnego, wstawić na ogień. *Dodać miód, 1 łyżkę soku z cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i przyprawy: nasiona anyżu (1 łyżeczka), 3 kawałki kory cynamonu, gałkę muszkatołową mieloną, goździki, ziarna kardamonu (koszyczki nasienne), ziele angielskie. *Nie zagotowywać piwa, delikatnie mieszać od czasu do czasu. *Wlewać do żaroodpornych szklanek lub kufli przez drobne sito. Smakuje wspaniale, polecam na zimne jesienne i zimowe wieczory....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW