Amerykańskie calzone |
|
||
Tagi: calzone pizza amerykańskie Ameryka USA Rodzaj dania: dania główne pizza potrawy mączne Rodzaj kuchni: amerykańska |
|||
Przygotowanie ciasta na calzone: 1. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i suche drożdże. Wymieszać. 2. Zrobić zagłębienie w mące, wlać łyżkę oliwy oraz 275 ml ciepłej wody. 3. Mocno zamieszać nożem, aż powstanie ciasto, które się nie klei. Jeśli zachodzi potrzeba, to można dodać trochę mąki lub wody. 4. Ugniatać ciasto rękoma, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 5. Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto. Wyrabiać ciasto trzymając jeden koniec przy sobie, drugi odpychając ręką w dal stol... | |||
|
|||
Pizza z patelni |
![]() |
||
Tagi: jajko mąka kiełbasa cebula ogórek ser żółty sól trochę wody (do nadania odpowiedniej konsystencji ciasta)) Rodzaj dania: fast-food pizza Rodzaj kuchni: włoska |
|||
Najpierw wbijamy jaja, dodajemy szczyptę soli, mąkę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy pokrojoną kiełbasę, cebulę i starty żółty ser. Całość smażymy na patelni. Na wierzch pizzy kładziemy dodatki wg własnego uznania, posypujemy je startym żółtym serem, poczym całość podgrzewamy w piekarniku lub mikrofali. Podajemy z ketchupem bądź innymi sosami. Smacznego! | |||
|
|||
Pizza taka jak z pizzerii |
![]() |
||
Tagi: przekąski pizza Rodzaj dania: dania główne fast-food pizza Rodzaj kuchni: włoska Rodzaj mięsa: inne |
|||
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zasypując je cukrem. Dodajemy 5 łyżek mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość dwukrotnie dodajemy pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ręcznie ciasto tak, żeby było gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę i pozostawiamy je jeszcze raz do wyrośnięcia. W tym czasie należy rozgrzać już piekarnik. Nastawiamy na 250 stopni na co najmniej 20 min. Na jednej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na niej cebulę i c... | |||
|
|||
Mini pizza |
![]() |
||
Tagi: pizza mini pizza drożdżowe spody do pizzy Rodzaj dania: pizza zapiekanki Rodzaj kuchni: włoska |
|||
1. Przygotować ciasto drożdżowe: mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojony w paseczki boczek i posiekaną w kostkę cebulkę. 3. Kukurydzę odsączyć. 4. Ser zetrzeć na tarce do warzyw. 5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Każdy kawałek smarować odrobiną majonezu i ketchupu, na to wykład... | |||
|
|||
Domowa pizza |
![]() |
||
Tagi: pizza wędlina warzywa Rodzaj dania: dania główne pizza zapiekanki Rodzaj kuchni: włoska |
|||
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj z mąką, oliwą i solą. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw. Cebulę zeszklij dodaj pomidory podzielone na ćwiartki. Duś ok. 15 min. Paprykę potnij w cienkie paseczki. Pieczarki pokrój w plastry. Wędlinę natomiast w mniejsze kawałki. Dymkę pokrój w talarki. Na grubsze plastry podziel mozzarellę. Pomidory podziel na ćwiartki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek posmaruj pomidorami z cebulą, a na nich ułóż wszystkie przygotowane składniki. Górę udekoruj ol... | |||
|
|||
Pizza tradycyjna |
![]() |
||
Tagi: Pizza Rodzaj dania: pizza Rodzaj kuchni: włoska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Wsypać mąkę i sól do miski. Podgrzać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Połączyć z zawartością miski, dodać całe jajko. Ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść.Na cieście rozsmarować ketchup, posypać przyprawami wedle uznania. Ułożyć pokrojoną wędlinę lub np. kawałki upieczonego kurczaka. Posypać startym serem. Można też najpierw rozsypać ser, a dopiero później rozrzucić wędlinę lub inne dodatki. Rozgrzać piekarnik do około 200-250 stopni. Pizzę pie... | |||
|
|||
Focaccia z oliwkami |
![]() |
||
Tagi: focaccia oliwki Rodzaj dania: pieczywo pizza przekąski zapiekanki Rodzaj kuchni: włoska |
|||
Jeśli drożdże świeże: Drożdże wkładam do miseczki, dodaję 2 łyżki ciepłej wody, cukier i mieszam dokładnie. Odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie i będą miały konsystencję gęstego kremu. Jeśli drożdże instant: Dodaję je bezpośrednio do przesianej mąki. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zaczyn lub drożdże instant, sól drobnoziarnistą, połowę oliwy i wodę (stopniowo), mieszam łyżką, aż składniki się połączą (w zależności od wilgotności mąki c... | |||
|