Łazanki z makiem |
|
||
Tagi: łazanki Podlasie podlaskie łazanki podlaskie mak łazanki z makiem Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Z przesianej mąki, jajek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 placki, każdy rozwałkowujemy w miarę cienko, pozostawiamy do przesuszenia. Kroimy w paski o szerokości 2 cm i w poprzek na kwadraciki. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie (partiami), wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Masę makową mieszamy z rozpuszczonym miodem, a następnie z łazankami. Można dodatkowo podawać z posikanymi orzechami (włoskimi, laskowymi, migdałami), ro... | |||
|
|||
Pancakes z sercem |
![]() |
||
Tagi: naleśnikiserce Rodzaj dania: potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 |
|||
Wszystkie składniki mieszamy krótko mikserem. Dzielimy na dwie cześci.Do jednej dodajemy barwnik spożywczy czerwony. Smażymy na małej patelni z obu stron na klarowanym maśle. W każdym panckes wykrawamy wykrawaczką serce i wyciągamy je.Do białego wkładamy czerwone,a do czerwonego wkładamy białe.I tak na przemian.Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego. Tak przygotowane pancakes możemy podać na Walentynki. | |||
|
|||
Puszyste naleśniki z sosem jogurtowym |
![]() |
||
Tagi: naleśniki sos jogurtowy jogurt nauralny śniadanie deser podwieczorek Rodzaj dania: desery potrawy mączne Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Mleko, mąkę, żółtko i cukier zmiksować. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciasto naleśnikowe połączyć z pianą i wlewać porcjami na natłuszczona patelnię. Mi wyszły 3. Jogurt zmiksować z cukrem i miodem. Naleśniki przekroić na 4 części. Układać jedna na drugiej, każą smarują sosem. Wierz posypać ulubionymi bakaliami. Smacznego :) | |||
|
|||
Babcine racuchy drożdżowe |
![]() |
||
Tagi: ciasto drożdżowe racuchy karnawał Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, dodać 3 łyżki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Kiedy wyrośnie, dodać ciepłe mleko, cukier, ocet i żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać margarynę (nie rozpuszczać), wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów. Ciasto pociąć w romby, każdy naciąć na środku i zaw... | |||
|
|||
Chleb faszerowany |
![]() |
||
Tagi: chlebmięso Rodzaj dania: pieczywo potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Przygotowanie rolad: Kotlety rozbić tłuczkiem natrzeć przyprawami. Na każdy kotlet ułożyć suszone pomidory i zwinać w roladkę,spinając wykałaczkami.Usmażyć na patelni na oleju. Po usmażeniu pamietać aby wyciągnąć wykałaczki. Przygotowanie ciasta na chleb: Z drożdży,cukru,trochę wody i łyżki mąki robimy rozczyn.Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoił swa objętosć. Do automatu do chleba wlewamy wodę,olej,sól.Dodajemy mąkę a na końcu rozczyn.Nastawiam na program 9 ale tylko do zarobienia i wyroś... | |||
|
|||
Babeczki z masą kajmakową |
![]() |
||
Tagi: kruche ciasto boże narodzenie do kawy masa kajmakowa kruche babeczki na święta z galaretką z masłem Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Na około 40 babeczek. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, schłodzić do stężenia. Z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i śmietany przygotować kruche ciasto i wykleić nim foremki na babeczki. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce masę kajmakową. Na końcu dodać spirytus. Do wystudzonych babeczek wkładać po 2-3 wisienki z syropu. Przykrywać masą. Galaretkę pokroić w kostkę i ułożyć na masie. Udekorować p... | |||
|
|||
Pierogi z kapustą i pieczarkami |
![]() |
||
Tagi: wigilia boże narodzenie pierogi z kapustą Rodzaj dania: dania jarskie potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Kapustę odgotować, odcisnąć i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubym sitku. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju, 2/3 przełożyć do kapusty. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć do odparowania wody na pozostałej na patelni cebuli. Wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki. Sklejone pierożki gotować we wrzątku do wypł... | |||
|
|||
Rolada biszkoptowa z masą kawową |
![]() |
||
Tagi: boże narodzenie do kawy na święta Rolada kawowa masa kawowa rolada biszkoptowa jajka na parze masa maślana Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Z 5 sztuk jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki i proszku do pieczenia przygotować biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce (45x30) wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 20 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i wystudzić w płaskim naczyniu. Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, a gdy będą już puszyste, wstawić garnek z jajkami nad garnek z gotująca woda ... | |||
|
|||
Paszteciki |
![]() |
||
Tagi: przystawka paszteciki przekąska boże narodzenie farsz z kapusty i pieczarek na święta na przyjęcie ciasto krucho-drożdżowe Rodzaj dania: potrawy mączne przekąski Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne |
|||
Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby "ruszyło". Kapustę pokroić drobno (można zmielić w maszynce na grubym sicie) i odgotować. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i smażyć do odparowania wody. Cebulę posiekać i podsmażyć. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na szerokości około 10 cm rozsmarować farsz, zwinąć i odc... | |||
|
|||
Uszka z grzybami |
![]() |
||
Tagi: mąka suszone grzyby cebula uszka Rodzaj dania: dania jarskie pierogi potrawy mączne zupy Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Grzyby namoczyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni podsmażyć drobno posiekana cebulę. Odcedzone grzyby przekręcić przez maszynkę razem z cebulką. Doprawić solą i pieprzem - jak farsz będzie rzadki można dodać odrobinę bułki tartej. Z mąki, żółtka, miękkiego masła i letniej wody zagnieść ciasto na pierożki. Rozwałkować i wykrawać kwadraciki, nakładać farsz i złożyć po przekątnej na trójkąty - zlepić i złączyć ze sobą dwa brzegi. Gotować w posolonym wrzątku.... | |||
|