-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345678...9
Zupa szczawiowa z jajkiem
Tagi: zupa szczaw szczawiowa jajko
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. Obrać ziemniaki i marchew, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w półplastry. 2. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić warzywa, liść, ziele i pieprz. Gotować około 20 minut. 3. Po zmięknięciu warzyw do garnka dodać słoiczek szczawiu, kostki rosołowe i dalej gotować około 10 minut na wolnym ogniu. 4. Jednocześnie ugotować jaja na twardo, obrać i przepołowić. 5. Na koniec zabielić śmietaną, doprawić solą i zagotować.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Klopsik Ptaszek z Pomidorową
Tagi: klopspomidorowa
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Przygotować bulion,oczyścić warzywa i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Gotować aż warzywka będą miękkie.Włożyc koncentrat pomidorowy,doprawić do smaku.następnie dodać łyżkę śmietany ,rozmieszać i juz nie gotować.Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem,dodajemy przyprawę do mięsa mielonego.Dodajemy trochę bułki tartej,formujemy klopsiki i obsmażamy na gorącym tłuszczu.Później dusimy jeszcze z woda i kostką rosołową aby mięso było miękkie.Z klopsików robimy małe ptaszki,oczka z mozzarelli i dodajemy mały kawałek ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupka Cygańska
Tagi: Zupa
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: europejska
Warzywa zetrzeć na dużych oczkach, por pokroić, gotować ok 15min.Na patelni podsmażyć cebulę i dodać do zupy, następnie podsmażyć papryki pokrojone na kawałeczki razem z Vegetą, dodać do zupy.Pokroić kiełbasę na plasterki, podsmażyć i dodać do zupy.Dodać starte ziemniaki,po ich ugotowaniu dodać przecier pomidorowy i pół łyżeczki chilli,może być tez papryka ostra.Dodać sól,pieprz,posypać posiekaną natką pietruszki.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa szparagowa
Tagi: Zupa szparagi włoszczyzna ziemniaki
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: europejska
Do garnka z wodą wrzucamy żeberka i je gotujemy około 20 minut. Fasolkę szparagową myjemy i kroimy w kawałki. Wrzucamy do całości. Dodajemy włoszczyznę, pierś z kurczaka i ziemniaki - gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pietruszkę, doprawiamy Vegetą i solą.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pieprzna zupa kalafiorowa
Tagi: kalafior zupa kalafiorowa pieprz
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać liść laurowy (każdy przełamać na pół), ziele angielskie i pieprz ziarnisty, doprowadzić do wrzenia. 2. Warzywa umyć. Dużą marchew obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i na parę mniejszych części. 3. Kalafior podzielić na mniejsze cząstki. Natkę drobno posiekać. 4. Do wrzącej wody wrzucić najpierw marchew, podgotować około 10 minut, następnie dodać kalafior i posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotować wszystko ok 30 minut na średnim ogniu pod przykryciem. 5. ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kremowa zupa kminkowa
Tagi: zupa kminek
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
W rondelku roztapiam masło, gdy się rozpuści wsypuję mąkę, mieszam i podsmażam aż do lekkiego zrumienienia. Wtedy wsypuję mielony kminek i paprykę. Wlewam gorący bulion oraz paseczki szynki. Gotuję całość na niewielkim ogniu ok. 15 minut pod przykryciem. Śmietanę mieszam w kubeczku z żółtkiem, wlewam do tej mieszanki kilka łyżek gorącej zupy i energicznie mieszam. Wlewam zawartość kubka do garnka i mieszam. Doprowadzam do zagotowania. Zupę wykładam na talerze, podaję z kluseczkami kładzionymi i...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa cebulowa z grzankami z serem
Tagi: cebula zupa
Rodzaj dania: warzywa zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Cebule obieram, kroję w cienkie półplasterki i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Podsmażoną cebulę przekładam do garnka i zalewam ją gorącym rosołem. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, zioła i gotuję całość pod przykryciem ok. 20 minut, aż cebulka zmięknie. W tym czasie przygotowuję grzanki. Kromki chleba smaruję cienko masłem i posypuję startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Gotową zupę rozlewam do miseczek lub kokilek, nad każdą zupą kładę kromkę z serem i wstawiam na chwilę ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Uszka z grzybami
Tagi: mąka suszone grzyby cebula uszka
Rodzaj dania: dania jarskie pierogi potrawy mączne zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Grzyby namoczyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni podsmażyć drobno posiekana cebulę. Odcedzone grzyby przekręcić przez maszynkę razem z cebulką. Doprawić solą i pieprzem - jak farsz będzie rzadki można dodać odrobinę bułki tartej. Z mąki, żółtka, miękkiego masła i letniej wody zagnieść ciasto na pierożki. Rozwałkować i wykrawać kwadraciki, nakładać farsz i złożyć po przekątnej na trójkąty - zlepić i złączyć ze sobą dwa brzegi. Gotować w posolonym wrzątku....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Czysty barszczyk do uszek
Tagi: buraki jabłko grzyby barszcz czerwony
Rodzaj dania: dania jarskie zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Buraki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Jabłko ze skórką pokroić na ósemki. Grzybki umyć w gorącej wodzie. Wlać wodę do garnka włożyć buraki i grzyby i gotować do miękkości buraków. Dodać jabłko, sól i pieprz. Po ugotowaniu barszcz przecedzić dodać przeciśnięty czosnek, sok z cytryny i majeranek. Podawać z uszkami.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Paszteciki do barszczu
Tagi: mąka drożdże suszone grzyby cebula paszteciki
Rodzaj dania: dania jarskie potrawy mączne przekąski zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Farsz: Grzyby moczymy, gotujemy i mielimy przez maszynkę. Cebulę drobno siekamy i lekko smażymy z dodatkiem kostki grzybowej,dodajemy grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto: drożdże rozkruszyć z 3 łyżeczkami mąki i zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka. Do pozostałej mąki dodać masło i siekać nożem, wlać rozczyn, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić je na 4 części, rozwałkować, ściąć nożem brzegi i ułożyć wałeczek z farszu, zrolować i ciąć jak kopytka. Rozbić białko i...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW