Miód z mniszka |
![]() |
||
Tagi: Mniszek lekarskimiód woda mineralna Rodzaj dania: przetwory Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: inne |
|||
Zbieramy 1200 główek mniszka lekarskiego. Myjemy kwiaty. Wrzucamy do garnka i gotujemy do momentu zagotowania. Po zagotowaniu odstawić na 12 godzin. Po tym czasie odcedzić. Do soku dodać cukier i gotować przez godzinę na małym ogniu do momentu zgęstnienia. | |||
|
|||
Marynowane kurki |
![]() |
||
Tagi: Grzyby Rodzaj dania: przetwory Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Kurki czyścimy, myjemy,odcinamy z nich nóżki.razem z cebulą układamy w słoikach.Zalewamy woda z octem,cukrem i solą.Zakręcamy.Gotujemy około 10 minut. | |||
|
|||
Marynowane rydze |
![]() |
||
Tagi: Grzyby Rodzaj dania: przetwory Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Rydze myjemy,odcinamy nóżki.Układamy z cebulą w słoikach.Zalewamy woda z octem,cukrem i solą.Zakręcamy.Pasteryzujemy około 10 minut. | |||
|
|||
Ogórki konserowe |
![]() |
||
Tagi: Ogórki Rodzaj dania: przetwory Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Do słoika wkładamy cebule, czosnek,marchew,liście laurowe,ziele angielskie,gorczycę,chrzan i koper.Następnie układamy ogórki.Zalewamy zalewą w skład której wchodzi woda,cukier,sól i ocet 10%.Gotujemy około 10 minut. | |||
|
|||
Kapusta kiszona |
![]() |
||
Tagi: Kapusta Rodzaj dania: przetwory Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Kapustę szatkujemy.Marchew trzemy na tarce,mieszamy i dodajemy soli.Ugniatać i wycisnąć sok.Wkładamy do garnka i na górę kładziemy kamień.Przykrywamy wszystko ściereczką.Zostawiamy na 5-7 dni.Po upływie tego czasu przekładamy kapustę do słoików. | |||
|
|||
Kompot z truskawek |
![]() |
||
Tagi: Kompot Rodzaj dania: przetwory Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Do wody wsypujemy cukier.Gotujemy.Dodajemy truskawki i czekamy na ponowne zagotowanie.Po zagotowaniu czekamy aż wszystko wystygnie.Potem przelewamy wszystko do słoików. | |||
|
|||
Ogórki z selerem konserwowym |
![]() |
||
Tagi: Ogórki Rodzaj dania: przetwory Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Pokroić ogórki,seler i cebulę.Zalać 9 szklankami wody,1 szklanką soli i zostawić na 1,5 godziny. Zalać zalewa składającą się z 3 szklanek wody,2 szklanek cukru,1,5 szklanki octu, 1 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczki ziela angielskiego. | |||
|
|||
Sałatka amerykańska |
![]() |
||
Tagi: Sałatka Rodzaj dania: przetwory sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Ogórki pokroić w talarki i zalać zalewą solną w skład której wchodzi 8 szklanek wody,1 szklanka soli,3łodygi selera naciowego.Odstawić na 3 godziny.Odcedzić i układać w słoikach.Cebulę i paprykę pokroić i dodać do ogórków.Pasteryzować 10 minut.Zalać zagotowaną, zimną zalewą w skład której wchodzą 4 szklanki wody,2 szklanki octu,łyżka ziela angielskiego,3 szklanki cukru i 1 łyżeczka przyprawy curry. | |||
|
|||
Ogórki kiszone |
![]() |
||
Tagi: Ogórki Rodzaj dania: przetwory Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Czosnek,chrzan i koper wrzucić do słoika.Następnie poukładać w nim ogórki i zalać słoną wodą.Na litr wody-łyżka soli.Szczelnie zakręcić i odstawić do ukiszenia. | |||
|
|||
Krem Kinderr Buenoo |
![]() |
||
Tagi: krem deser orzechy mleko Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery naleśniki przekąski przetwory Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
W garnuszku, na wolnym ogniu rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy do niej ziarenka wanilii i czekamy aż całkowicie się rozpuści. Orzechy delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przesypujemy do miski, zalewamy ciepłym, waniliowym masłem i na wolnych obrotach miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy świeże mleko oraz miód. Do masy powoli wsypujemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelewamy krem do słoiczków (200 ml) i wkładamy do lodówki. ... | |||
|