Carpaccio z buraka z fetą |
![]() |
||
Tagi: carpaccio burak Rodzaj dania: dania jarskie przekąski sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wege |
|||
1. Buraki najlepiej upiec, niby można ugotować, ale podczas pieczenia zyskują ciekawszego, słodkawego aromatu. Wystarczy je zawinąć w folię aluminiową i piec 60 minut w 180-200 C. Potem ostudzić i obrać. 2. Pokroić na cienkie plastry, ewentualnie zetrzeć na plastry na odpowiedniej tarce. 3. Rukolę umyć, odsączyć, ułożyć na półmisku. 4. Rozłożyć plastry buraka. 5. Fetę pokruszyć albo pokroić w kostkę, wyłożyć na półmisek. 6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni (bez dodatku oliwy), po ostudzeniu... | |||
|
|||
Tarta z masą z kaszy jaglanej |
![]() |
||
Tagi: ciasta Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 |
|||
Kaszę jaglana płuczemy na sicie, a następnie gotujemy w mleku. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i 2 łyżki cukru waniliowego. Gruszki obieramy i gotujemy w syropie (tj, woda, 1/2 szklanki cukru, kilka goździków). W między czasie przygotowujemy ciasto: mąkę siekamy razem z masłem i łyzką cukru. Pod koniec dodajemy zółtka. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Kaszę jaglaną wraz z gruszkami miksujmey na gładką masę - jeśli będzie zbyt gęsta to należy dodać trochę wody. Cias... | |||
|
|||
Łazanki z makiem |
|
||
Tagi: łazanki Podlasie podlaskie łazanki podlaskie mak łazanki z makiem Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Z przesianej mąki, jajek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 placki, każdy rozwałkowujemy w miarę cienko, pozostawiamy do przesuszenia. Kroimy w paski o szerokości 2 cm i w poprzek na kwadraciki. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie (partiami), wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Masę makową mieszamy z rozpuszczonym miodem, a następnie z łazankami. Można dodatkowo podawać z posikanymi orzechami (włoskimi, laskowymi, migdałami), ro... | |||
|
|||
Kutia podlaska |
|
||
Tagi: kutia wigilia potrawa świąteczna Podlasie kutia podlaska Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Pęczak przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody lekko osolonej, pamiętając, że pęczak spęcznieje (lepiej dodać więcej wody niż za mało, bo kasza będzie zbyt kleista). Do gotującej się wody wsypujemy pęczak i gotujemy do momentu, aby nie był zbyt miękki. Gotowa świąteczna masa makowa do kutii powinna zawierać rodzynki, orzechy włoskie i migdały (lekko rozdrobnione ale nie za drobno), wszystkie składniki mieszamy z makiem, na koniec dodajemy rozpuszczony miód ... | |||
|
|||
Bagietka zapiekana z masłem czosnkowym |
|
||
Tagi: bagietka zapiekana masło masło czosnkowe czosnek Rodzaj dania: dania jarskie pieczywo przekąski zapiekanki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Kostkę masła pozostawić w temperaturze pokojowej, aby stało się lekko miękkie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać - przeciskać (przy użyciu widelca) masło, czosnek, posiekane listki natki pietruszki i szczyptę soli. Bagietkę naciąć na kronki (nie przecinać do końca), między nacięcia smarować masełkiem. Piec w piekarniku przy temp. 180 st. przez 10-12 minut. Podawać na gorąco. | |||
|
|||
Jaja faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym |
![]() |
||
Tagi: jaja jajka jajka faszerowane tuńczyk ogórek konserwowy Rodzaj dania: dania jarskie przekąski ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek, przepołowić, wydrążyć żółtka. Połówki białek ułożyć na talerzu. Tuńczyk odcedzić z sosu, dodać do żółtek, wymieszać wszystko z posiekanymi listkami natki pietruszki, drobno posiekanym w kosteczkę ogórkiem konserwowym i majonezem. Z pasty tworzyć kulki i wkładać do wydrążonych białek. Na koniec oprószyć pieprzem mielonym. | |||
|
|||
Śniadaniowy twarożek kanapkowy |
![]() |
||
Tagi: twarożek ser biały szczypior kanapka kanapkowy wiosenny Rodzaj dania: dania jarskie pasty przekąski Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Dobrze schłodzony twarów (z kostki lub ser twarogowy klinek) rozdrobnić widelcem, dodać posiekany szczypiorek i posolić do smaku. | |||
|
|||
Szybka pasta jajeczna |
![]() |
||
Tagi: pasta jajeczna jajko jajo pasta jajeczna bagietka Rodzaj dania: dania jarskie pasty Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek po umyciu siekamy drobno. Mieszamy szczypior z jajkami, majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy pieprzem. Najlepiej smakuje rano do chrupiących bagietek. | |||
|
|||
Surówka z rukoli, jabłka i marchwii |
![]() |
||
Tagi: surówka sałatka marchew rukola jabłko Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Rukolę opłukać i osuszyć. Marchew (2 średnie) i jabłka (2 średnie) obrać. Jabłka pokroić w kawałeczki (po wydrążeniu), marchew zetrzeć na drobnej tarce. Składniki wymieszać. Sos przygotować mieszając oliwę, ocet jabłkowy z przyprawami. Podawać lekko schłodzoną bezpośrednio po zrobieniu. | |||
|
|||
Ciastka orzechowe z czekoladowymi perełkami |
|
||
Tagi: ciastka orzechy czekolada Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, zmielone orzechy. Składniki dobrze wymieszać. 2. Dodać aromat waniliowy oraz 2 żółtka z jajek - wymieszać. 3. Margarynę (najlepiej schłodzoną) pokroić na kawałki i dodać do składników. 4. Wymieszać rękami ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, uformować kulę, włożyć do foliowej torebki i odłożyć do lodówki na 2 godziny. 5. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z lodówki, oddzielić jedną część. 6. Na stolnicy opró... | |||
|