Carpaccio z buraka z fetą |
![]() |
||
Tagi: carpaccio burak Rodzaj dania: dania jarskie przekąski sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wege |
|||
1. Buraki najlepiej upiec, niby można ugotować, ale podczas pieczenia zyskują ciekawszego, słodkawego aromatu. Wystarczy je zawinąć w folię aluminiową i piec 60 minut w 180-200 C. Potem ostudzić i obrać. 2. Pokroić na cienkie plastry, ewentualnie zetrzeć na plastry na odpowiedniej tarce. 3. Rukolę umyć, odsączyć, ułożyć na półmisku. 4. Rozłożyć plastry buraka. 5. Fetę pokruszyć albo pokroić w kostkę, wyłożyć na półmisek. 6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni (bez dodatku oliwy), po ostudzeniu... | |||
|
|||
Surówka z rukoli, jabłka i marchwii |
![]() |
||
Tagi: surówka sałatka marchew rukola jabłko Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Rukolę opłukać i osuszyć. Marchew (2 średnie) i jabłka (2 średnie) obrać. Jabłka pokroić w kawałeczki (po wydrążeniu), marchew zetrzeć na drobnej tarce. Składniki wymieszać. Sos przygotować mieszając oliwę, ocet jabłkowy z przyprawami. Podawać lekko schłodzoną bezpośrednio po zrobieniu. | |||
|
|||
Sałatka gyros |
![]() |
||
Tagi: Sałatka gyros kukurydza pierś z kurczaka Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać przyprawę Gyros i wymieszać. Ostudzić. Mięso ułożyć na spodzie talerza i dodać pokrojoną cebulę, kapustę, paprykę, pieczarki, ogórki, kukurydzę i majonez. Wymieszać. Można ozdobić plasterkami kiwi. | |||
|
|||
Sałata lodowa z pomidorami suszonymi |
|
||
Tagi: sałata sałatka sałata lodowa pomidor pomidor suszony Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Sałatę umyć, liście porwać na kawałki. 2. Pomidory suszone pokroić na mniejsze części. 3. Przygotować sos z użyciem 5 łyżek oleju z zalewy z pomidorów, octu jabłkowego, pieprzu mielonego, oregano i soli. 4. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, podawać od razu po przygotowaniu. | |||
|
|||
Caprese |
|
||
Tagi: pomidormozzarella Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: włoska |
|||
Pomidor i ser mozzarella kroimy w plastry.Oliwę i ocet balsamiczny mieszamy razem z przyprawą.Na półmisku układamy na przemian pomidor i ser.Polewamy sosem i dekorujemy świeżymi listkami bazyli.Smacznego | |||
|
|||
Sałatka z indykiem i truskawkami |
|
||
Tagi: truskawkiindyk Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 |
|||
Filet z indyka kroimy na małe kawałki obsypujemy przyprawami. Grilujemy na patelni grilowej.Szpinak myjemy układamy na półmisku. Dodajemy indyka,ogórek zielony pokrojony w plasterki.Truskawki przekrawamy wzdłuż razem z szypułką i dodajemy do sałatki. Z oliwy,octu balsamicznego i cukru brązowego robimy dressing w shakerze.Polewamy sałatkę.Smacznego. | |||
|
|||
Sałatka ze szpinakiem i suszoną żurawiną |
![]() |
||
Tagi: szpinakżurawina Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 |
|||
Szpinak myjemy osuszamy na ręczniku papierowym.Wrzucamy do salaterki,dodając żurawinę,orzeszki pini i sezam uprażone na suchej patelni. Z oliwy ,octu balsamicznego cukru robimy sos polewamy sałatkę.Solimy i pieprzymy lekko do smaku. Smacznego. | |||
|
|||
Salatka z roladami miesnymi |
![]() |
||
Tagi: schabpapryka sałata Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Kotlety rozbić,przyprawić sola pieprzem i czerwoną papryką i ziołami. Paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę. Ułożyć na schabowe,zwinać w rulon i spiać wykałaczkami. Usmażyć na oleju. Pokroić w plasterki. Mieszankę sałat wymieszac z kiełkami. Z Oleju Beskidzkiego,octu,cukru i ziół zrobic sos. Polać sałatkę i na wierzch ułożyć roladki schabowe. Smacznego. | |||
|
|||
Sałatka z pieczarkami |
![]() |
||
Tagi: Sałatka z pieczarkami pieczarki sałatka ogórek kiszony cebula Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Pieczarki obrać ze skórki, zagotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odsączyć, ostudzić i drobno posiekać. Dołożyć pokrojone w kostkę ogórki, jajka ugotowane na twardo, natkę pietruszki i cebulę. Na koniec dodajemy starty ser, 2 łyżki majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. | |||
|
|||
Surówka z cebuli |
![]() |
||
Tagi: cebula surówka Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 |
|||
Cebulę pokrojoną w cienkie plasterki należy posolić. Umyte i obrane jabłka trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowane na twardo jajko drobno posiekać. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną i posypać pietruszka. | |||
|