Różyczki z ziemniaków |
![]() |
||
Tagi: różeziemniaki Rodzaj dania: dania ziemniaczane Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 |
|||
Ziemniaki umyć pokroić nożem w bardzo cienkie plasterki. Pierwszy plasterek zwinąć w rulonik.Następne zwijac w kolo tego pierwszego i spinać wykałaczkami w ten sposów aby ukształtować róże.Olej rozgrzać i wrzucic ziemniaczane róże.Smażyć na złoty kolor.Po usmażeniu osączyć na ręczników papierowym.Posypać sola,pieprzem i rozmarynem. Podawać z mięsem sałatką. | |||
|
|||
Ziemniaki z sosem grzybowym |
![]() |
||
Tagi: Grzyby ziemniaki śmietana sos Rodzaj dania: dania ziemniaczane Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Grzyby kroimy w kostkę. Dusimy na maśle około 50 minut, podlewając wodą . Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy około 10-15 minut. Co jakiś czaj trzeba przemieszać wszystko żeby się nie przypaliło. Do miseczki odlewamy trochę sosu i dodajemy do niego śmietanę. Mieszamy, żeby śmietana się nie ścięła. Powoli dodajemy wszystko do całości i mieszamy. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu polewamy je sosem. Gotowe! | |||
|
|||
Kotlety ziemniaczane z serem |
![]() |
||
Tagi: potrawy z ziemniaków kuchnia rumuńska Rodzaj dania: dania ziemniaczane Rodzaj kuchni: bałkańska |
|||
Ziemniaki należy ugotować w łupinach , obrać i przetrzeć przez sitko lub w mikserze. Następnie zmieszać z tartym serem i mąką oraz przyprawić solą i pieprzem . Z gotowego ciasta formujemy gruby wałek i kroimy na placki grubości około dwóch centymetrów. Placki panierujemy mąką i smażymy z obu stron. SMACZNEGO | |||
|
|||
Ziemniaki smażone z sosem czosnkowym |
![]() |
||
Tagi: ziemniaki czosnek Rodzaj dania: dania ziemniaczane Rodzaj kuchni: rosyjska |
|||
Połowę oleju rozgrzać mocno na głębokiej patelni lub w rondlu. Ostrożnie wkładać umyte i osuszone ziemniaki ( małe w całości, większe przekroić) - obsmażać na złocisto. W czasie smażenia można przygotować sos czosnkowy - czosnek rozetrzeć z solą i dodać pozostały olej słonecznikowy. Usmażone ziemniaki wyjąć , posolić i polać sosem. Smacznego ! | |||
|
|||
Niebo i ziemia |
![]() |
||
Tagi: ziemniak kuchnia niemiecka Rodzaj dania: dania ziemniaczane Rodzaj kuchni: niemiecka |
|||
Należy przygotować pure z ziemniaków. . Ugotować i przetrzeć przez sito jabłka. Następnie połączyć jabłka z ziemniakami i całość ubić oraz przyprawić solą i pieprzem. Potem roztopić pokrojoną w kostkę słoninę usmażyć na tym cebulę w pierścieniach i kiszkę. Podawać razem. Smacznego. | |||
|
|||
Placek ziemniaczany z marchewką |
|
||
Tagi: placek ziemniaczany ziemniaki marchew obiad Rodzaj dania: dania główne dania jarskie dania ziemniaczane warzywa zapiekanki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Górny Śląsk i Zagłębie Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Ziemniaki obrać, umyć i drobno zetrzeć na tarce lub w maszynce do mielenia. Drobno zetrzeć również czosnek (po obraniu). 2. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na wiórki. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto na oleju. 4. Wymieszać razem starte ziemniaki, czosnek, marchew, cebulę z olejem. 5. Dodać jajka, majeranek, pieprz i sól. Wymieszać dokładnie. 6. Masę ziemniaczaną wyłożyć do dużej blachy wysłanej papierem do pieczenia. 7. Piec około 2 godzin w 180 st. C. Zapiecz... | |||
|
|||
Szybki pomysł na obiad |
![]() |
||
Tagi: dania jajeczne omlety Rodzaj dania: dania główne dania ziemniaczane fast-food zapiekanki Rodzaj kuchni: fusion Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Kiełbasę podsmażyć na suchej pateli i osączyć z tłuszczu. NA maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, starte ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę. W misce roztrzepać jajka z mlekiem, solą i pieprzem. W żeliwnej patelni rozprowadzić na dnie mieszankę warzywną, na nią ułożyć plasterki kiełbasy. Posypać połową startego sera. Wlać mieszankę jajeczną i posypać resztą sera żółtego. Następnie włożyć do gorącego piekarnika na 15 - 20 min. Podawać gorące - pokrojone na trójkąty - jak tort.... | |||
|
|||
Ziemniaki z mięsnym sosem |
![]() |
||
Tagi: wołowina dania główne Rodzaj dania: dania główne dania ziemniaczane kuchnia regionalna mięsa warzywa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Bieszczady Rodzaj mięsa: wołowina |
|||
Ziemniaki (niezbyt duże) wyszorować i ugotować w łupince. W międzyczasie na maśle klarowanym podsmażyć polędwicę wieprzową pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Zalać ok. 2/3 litra bulionu. Doprawić solą, pieprzem oraz chilli i oregano. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki odcedzić, podawać w całości polane mięsnym sosem. | |||
|
|||
Młode ziemniaczki z grilla |
![]() |
||
Tagi: grill warzywa Rodzaj dania: dania główne dania jarskie dania ziemniaczane warzywa Rodzaj kuchni: fusion Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Ziemniaki wyszorować i obgotować w lekko osolonej wodzie - na al dente. W tym czasie przygotować marynatę - w miseczce wymieszać oliwę, sok z 1 cytryny, musztardę oraz zioła, natkę piertuszki drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki wyjąć z wody, dobrze natrzeć marynatą. Gotowe ziemniaki nabić na patyczki do szaszłyków i grillować, aż będą miękkie i nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru. | |||
|
|||
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków |
|
||
Tagi: placki ziemniaczane ziemniak placek obiad Rodzaj dania: dania główne dania jarskie dania ziemniaczane przekąski warzywa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Ziemniaki obrać, umyć. Cebulę obrać. Zetrzeć warzywa na najmniejszych oczkach. 2. Do masy dodać sól i pieprz, odstawić na 10 minut. 3. Dodać jajko, mąkę, sodę i dokładnie wymieszać. 4. Na patelni rozgrzać olej, nakładać dużą łyżką masę ziemniaczaną, lekko spłaszczać na placki. Smażyć do zarumienienia z jednej i drugiej strony. 5. Każdy placek odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Można podawać z różnymi sosami, gęstą śmietaną, ketchupem, majonezem.... | |||
|