Śniadaniowy twarożek kanapkowy |
![]() |
||
Tagi: twarożek ser biały szczypior kanapka kanapkowy wiosenny Rodzaj dania: dania jarskie pasty przekąski Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Dobrze schłodzony twarów (z kostki lub ser twarogowy klinek) rozdrobnić widelcem, dodać posiekany szczypiorek i posolić do smaku. | |||
|
|||
Szybka pasta jajeczna |
![]() |
||
Tagi: pasta jajeczna jajko jajo pasta jajeczna bagietka Rodzaj dania: dania jarskie pasty Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek po umyciu siekamy drobno. Mieszamy szczypior z jajkami, majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy pieprzem. Najlepiej smakuje rano do chrupiących bagietek. | |||
|
|||
Pasta jajeczna do bagietek |
|
||
Tagi: pasta jajko bagietka śniadanie przekąska Rodzaj dania: dania jarskie pasty pieczywo przekąski sosy Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Wielkopolska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łyżką soli. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2. Ogórki pokroić w kostkę, szczypior drobno posiekać. 3. Wszystkie produkty wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem i solą. Podawać z chrupiącą bagietką (podpiec ją po przekrojeniu, kładąc rozkrojoną częścią na blachę w rozgrzanym piekarniku - około 5 minut). | |||
|
|||
Guacamole |
![]() |
||
Tagi: przystawki warzywa Rodzaj dania: dania jarskie pasty przekąski warzywa Rodzaj kuchni: włoska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Cebulę, paprykę chilli oraz pomidora drobno pokroć. Awokado skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą i oregano. | |||
|
|||
Pasta serowa z cebulą |
![]() |
||
Tagi: pasta ser cebula Rodzaj dania: dania jarskie pasty Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do cebuli, dodajemy 2 łyżki majonezu i razem wszystko łączymy dodajemy sól i pieprz do smaku. Smacznego :) | |||
|
|||
Twarożek z rzodkiewką |
![]() |
||
Tagi: twaróg rzodkiewka Rodzaj dania: dania jarskie pasty przekąski sałatki. surówki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1.Rzodkiewki umyć, pokroić w drobną kostkę. 2.Twaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać z jogurtem, doprawić solą. 3.Twarożek wymieszać z rzodkiewką. | |||
|
|||
Masełko tymiankowe |
![]() |
||
Tagi: masło tymianek Rodzaj dania: dania jarskie pasty pieczywo Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: wege |
|||
Masełko tymiankowe nadaje się do smarowania pieczywa - chleba, bułeczek oraz do zapiekanek. 1. Kostkę masła dobrze schłodzoną wyjąć z lodówki w temperaturę pokojową i potrzymać około 15 minut. 2. Przełożyć do miseczki, ugniatać z posiekanym tymiankiem. 3. Doprawić solą i papryką słodką. | |||
|
|||
Masełko czosnkowo-ziołowe doskonałe do pieczywa na grilla |
![]() |
||
Tagi: czosnek masło grill Rodzaj dania: pasty Rodzaj kuchni: polska |
|||
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć. Koperek drobno posiekać. Masło utrzeć, dodać resztę składników i ucierać jeszcze chwilkę. Powstałą masę nałożyć do miseczki. | |||
|
|||
Zapiekana bagietka z pastą tuńczykową |
![]() |
||
Tagi: bagietka zapiekanka tuńczyk pasta Rodzaj dania: pasty pieczywo przekąski ryby, owoce morza zapiekanki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Ugotować jajko na twardo, obrać ze skorupki. 2. W malakserze z kubkiem miksującym przygotować jednolitą pastę z: ugotowanego jaja, tuńczyka wraz z zalewą, cebuli, ząbka czosnku, doprawić pieprzem i solą. 2. Ogórek korniszon i paprykę marynowaną pokroić w niewielkie kawałeczki, wrzucić do zmiksowanej pasty tuńczykowej i tylko wymieszać (nie miksować). 3. Bagietkę pokroić na ukośne kromki, każdy kawałem posmarować pastą i położyć pół plasterka serka topionego - przekrajamy kwadratowy plaster ... | |||
|
|||
Pasta makrelowa |
![]() |
||
Tagi: makrela pasta Rodzaj dania: kanapki pasty ryby, owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
1. Jajka ugotować na twardo (12 min.), obrać ze skorupek. 2. Cebulę obrać i pociąć na nieduże kawałki. 3. Do miksera (kubek miksujący z ostrzem jest najlepszy) wrzucić makrelę z puszki wraz z zalewą, cebulę, pokrojone na kawałki jajka, pieprz i sól. Miksować do uzyskania jednolitej pasty. Pasta nadaje się do smarowania chrupkiego pieczywa, chleba, bułeczek. Można ją przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce do kilku dni. | |||
|